Απόδραση στη Νότια Εύβοια

Το πιο μεγάλο «νησί» κοντά στην Αθήνα, αποτελεί σίγουρα τον ιδανικό προορισμό για μια σύντομη και όχι μόνο απόδραση.

Στην Εύβοια μπορείς να πας με φέρι ή και οδικώς. Διαλέγεις φέρι από Αγ. Μαρίνα για Στύρα (45 λεπτά) ή από Ραφήνα για Μαρμάρι (1 ώρα). Περάστε απέναντι στα Νέα Στύρα και τα Στύρα, ένα παραδοσιακό χωριό, απ’ όπου λέγεται ότι καταγόταν ο λήσταρχος Νταβέλης και ανακαλύψτε τα Δρακόσπιτα στην πλαγιά του βουνού. Πρόκειται για κυκλώπειες σπηλιές χτισμένες από πέτρες πολλών τόνων η καθεμία που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί ποιος τις κατασκεύασε. Η πιο γνωστή βρίσκεται στην κορυφή του όρους Οχη και λέγεται ότι ήταν ο ναός της Ηρας (1.000 π.χ.).

Μετά την μικρή παράκαμψη κατευθυνθείτε στο Μαρμάρι.

 

Κάντε στάση στα ορεινά για ένα ποτήρι κρασί με τους αγρότες ή κατεβείτε στην παραλία του Μαρμαρίου για μεζέ με ούζο παρέα με τους ψαράδες. Απέναντι οι Πεταλιοί.

Ένα σύμπλεγμα νησιών με πλούσιο βυθό για υποβρύχιες περιηγήσεις ή μείνετε στην επιφάνεια και χαζέψτε από μακριά τις πολυτελείς εξοχικές βίλες των ιδιοκτητών των νησιών.

Από εδώ όλα οδηγούν στην παραλιακή Κάρυστο. Στην πόλη δεσπόζει το Μπούρτζι, ένας προμαχώνας χτισμένος το 13ο αιώνα από τους Ενετούς.

Η πρώτη αναγνωριστική βόλτα το βράδυ, θα σας δώσει την εντύπωση ενός ζωντανού μέρους που διασκεδάζει μέχρι τις πρωινές ώρες.

Ωστόσο για κάτι πιο cool, δοκιμάστε λουκουμάδες σε κάποιο ζαχαροπλαστείο ή δείτε θερινό σινεμά. Για κολύμπι πολλές και καλές παραλίες ακόμη και μέσα στην Κάρυστο.

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη θα βρείτε πανέμορφες ακρογιαλιές με λιγοστές ομπρέλες και καντίνα για τα απαραίτητα.

Αξίζει να δείτε το «Καρυστινό Σπίτι», ένα παλιό αρχοντικό που φιλοξενεί τη λαογραφική ιστορία της πόλης. Με ορμητήριο την Κάρυστο, περιηγηθείτε στα τριγύρω χωριά και αξιοθέατα. Λίγο έξω από το χωριό Γραμπιά το Castello Rosso, δηλαδή Κοκκινόκαστρο χτισμένο το 1.030 μ.χ. και το χωριό Καλύβια.

Σε μικρή απόσταση η τοποθεσία Νικάσι με τη σπηλιά της Αγ. Τριάδας. Μην δοκιμάσετε να τη διασχίσετε αν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση και με αθλητικές ικανότητες γιατί έχει καταρράκτες, σουβάλες και μαιάνδρους. Ωστόσο αν σας αρέσει η φύση και ο εναλλακτικός τουρισμός, περπατήστε – ή για την ακρίβεια κατηφορίστε το φαράγγι του Δημοσάρι (10 χιλ.) ανάμεσα σε καταπράσινα δέντρα και καταρράκτες και καταλήξτε στο Ποτάμι. Μία παρθένα ακρογιαλιά στο πιο νότιο τμήμα της Εύβοιας κοντά στο ακρωτήρι Καφηρέα – Κάβοντορο, με εναλλαγές πράσινου και γαλάζιου και με θέα την... Ανδρο.

Αν σας αρέσει η περιπέτεια και οι ερημικές παραλίες δοκιμάστε – μόνο με τζιπ ή από θάλασσα – και την παραλία των Βαρελλαίων στο Αιγαίο.

Σε όλες τις διαδρομές θα προσέξετε πολλά μαντριά. Αυτό σημαίνει φοβερά αρνίσια παϊδάκια. Δοκιμάστε όμως και κοκκινιστό κόκκορα με κουρκουμπίνες (χειροποίητα ζυμαρικά), καθώς και χορτόπιτα και ντόπια τυριά, όπως το τουλουμοτύρι. Και για γλυκό φυσικά καρυδόπιτα ή γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Καλά τα τσίπουρα και τα ούζα αλλά η περιοχή φημίζεται για ένα ιδιαίτερο γλυκό κόκκινο κρασί.