Η τέχνη πρωταγωνιστεί στο Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου

Δυναμικό “παρών” δηλώνει για 56η χρονιά το Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, που θα διεξαχθεί από τις 5 Ιουλίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή τη χρονιά είναι αφιερωμένο στην πόλη της Καβάλας, που γιορτάζει 100 χρόνια από την απελευθέρωση της και στον μεγάλο ποιητή Κ.Π. Καβάφη για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του.

Μια πλειάδα παραστάσεων, συναυλιών και πολιτιστικών δρώμενων θα παρουσιαστούν στο κοινό με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας να κάνει πρεμιέρα στους Φιλίππους, μετά από πολλά χρόνια, παρουσιάζοντας την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.

Τη σκυτάλη, αμέσως μετά, παίρνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, παραγωγές Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων και του ελεύθερου θεάτρου.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν 2 μουσικά αφιερώματα στο Μίκη Θεοδωράκη και τον Απόστολο Καλδάρα. Το Φεστιβάλ κλείνει με 2 παραστάσεις της Εθνικής Όπερας της Σόφιας που θα παρουσιάσει την όπερα «Ντον Κάρλος» του Βέρντι (30 Αυγούστου), αλλά και το βασισμένο στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη και με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη μπαλέτο της «Ζορμπάς ο Έλληνας» (31 Αυγούστου).

Αναδεικνύοντας την πόλη της Καβάλας, αρκετές θεατρικές παραστάσεις θα δοθούν στο Φρούριο, στην Παλιά Μουσική, στο Ιμαρέτ, στους Κήπους του Μεχμέτ Αλή, αλλά και σε καινούριους, αντισυμβατικούς χώρους, όπως το λαϊκό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα» στο Σούγελο, στο Μέγαρο Τόκου και στην οδό Ελευθερίας.

Παράλληλα, η Καβάλα του σήμερα θα γίνει γνωστή μέσα από ποικίλες τοποθεσίες, δράσεις, αλλά και μέσα από την έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας, που θα «φωτίσει» την πόλη μέσα από βιτρίνες κλειστών μαγαζιών στο Εμπορικό Κέντρο.

Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον Κ. Π. Καβάφη επικεντρώνεται σε δράσεις που θα αφορούν το μεγάλο ποιητή. Παραστάσεις θεάτρου, χορού, αναλόγια, αναγνώσεις ποιημάτων, προβολές ταινιών, έκθεση εικαστικών καθώς και η συγγραφή ενός καινούργιου θεατρικού έργου, που αφορά τη ζωή του Κ.Π. Καβάφη, και θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι παραστάσεις στη Θάσο, όπου λόγω των εργασιών αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του νησιού θα παρουσιαστούν στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου δύο θεατρικά έργα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με ένα κλικ εδώ