Γευστικός Ιούλιος στην Πάρο

Το “1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου”, με επίκεντρο το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν στο Κυκλαδίτικο νησί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τους αρτοποιούς του νησιού θα παρουσιάσουν σε ντόπιους και τουρίστες τα τοπικά προϊόντα του νησιού, την τέχνη, αλλά και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού. Ο άρτος, «άρχοντας του τραπεζιού μας», θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα τιμηθεί με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις.

Το ψωμί, με ταυτότητα τον τόπο καταγωγής, την εργασία στα χωράφια, την γνώση αρτοποιών από γενιά σε γενιά, το εμπόριο, τις γεύσεις, τα ήθη και τα έθιμα, θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής συναντήσεων, θεαμάτων, εργαστηρίων και συναυλιών. Το πρώτο τετραήμερο, από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου, είναι αφιερωμένο στη γευσιγνωσία των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της Πάρου.

Η Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτό εργαστήρι με υπαίθριο φούρνο, με δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, σε ένα τεράστιο «σπιτικό τραπέζι», όπου και οι πιο απαιτητικοί καλοφαγάδες θα μπορούν να επιλέξουν τη γεύση που τους ταιριάζει, μέσα από μια πλούσια γκάμα τοπικών άρτων και αρτοσκευασμάτων.

Θα δοκιμάσετε τα παξιμάδια, τα κουλούρια, τους λουκουμάδες, τα ξεροτήγανα και όλων των ειδών τις πίτες (τυρόπιτες, μυζυθρόπιτες, κολοκυθόπιτες, αλλά και τα κολόπια, χορτοφουσκωτές πίτες στο φούρνο, γεμισμένες με χόρτα της εποχής), αλλά και μεγάλη ποικιλία από γλυκίσματα.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 7 και την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις Λεύκες.