Μοναδικοί προορισμοί για τους λάτρεις της τέχνης

Αν θέλετε να ανακαλύψετε και να θαυμάσετε διάσημα έργα τέχνης και design, αλλά και να περιηγηθείτε στα μέρη που ενέπνευσαν διάσημους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα – σταθμούς στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τις παρκάτω πόλεις.

Αποφύγετε τις κουραστικές ουρές στα μουσεία και μπείτε στη μαγεία της τέχνης, σχεδόν αγγίζοντας την.

Monet, Giverny, Γαλλία

 

Το μικρό χωριό Giverny στη βόρεια Γαλλία είναι η Μέκκα των οπαδών του Monet και των θιασωτών του ιμπρεσιονισμού. Ο Claude Monet έζησε εδώ από το 1883 μέχρι το θάνατό του το 1926, σε ένα σπίτι, που περιβάλλεται από κήπους γεμάτους με λουλούδια. Το βόρειο τμήμα της περιουσίας είναι το Clos Normand, όπου βρίσκεται το παστέλ ροζ σπίτι του καλλιτέχνη. Αλλά σε κανένα άλλο μέρος, πέρα από τον κοντινό Jardin d'Eau (Water Garden), δεν θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε που εμπεύστηκε ο Monet. Αυτό είναι το σημείο, που ο ζωγράφος δημιούργησε κάποια από τα πιο σημαντικά του έργα, όπως την ιαπωνική γεφυρα. Το φως, το χρώμα και τα μεθυστικά αρώματα, είναι αρκετά για να σας εμπνεύσουν.

Van Gogh, Arles, Γαλλία

 

Αν τα στενά δρομάκια στις Arles, τα ρωμαϊκά μνημεία και τα πολύχρωμα σπίτια σας προκαλούν μια αίσθηση déjà vu, είναι επειδή αποτυπώθηκαν με μοναδικό τρόπο στα έργα του Vincent van Gogh. Δυστυχώς κανένας από τους περίπου 200 καμβάδες που δημιουργήθηκαν εδώ, σε μόλις 15 μήνες, δεν έχουν παραμείνει στην πόλη. Παρόλα αυτά η περιοχή έχει γίνει πόλος έλξης για τους λάτρεις του καλλιτέχνη. Μην χάσετε το μονοπάτι του Van Gogh, μια περιήγηση με τα πόδια από περιοχές, όπου ο καλλιτέχνης έστηνε το καβαλέτο του για να ζωγραφίσει διάσημα έργα, όπως Starry Night Over the Rhône.

Μετρό της Μόσχας, Ρωσία

 

Καθημερινά, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι περνούν από αυτή την κινητή έκθεση τέχνης. Το μετρό της Μόσχας δεν είναι μόνο ο ευκολότερος, γρηγορότερος και φθηνότερος τρόπος για να κυκλοφορήσει κανείς σε αυτή τη μεγαλόπολη, είναι επίσης δίκαια διάσημο για το design και τα έργα τέχνης, που υπάρχουν στους σταθμούς του. Η ποικιλομορφία του θέματος δεν είναι το ισχυρότερο σημείο του, καθώς συνήθως, τα έργα σχετίζονται με την ιστορία, τον πόλεμο, την ευτυχισμένη ζωή του σοβιετικού λαού ή όλα τα παραπάνω. Οι σταθμοί της γραμμής Ring (Koltsevaya) έχουν ψηφιδωτά και μάρμαρα, ενώ η στάση Mayakovskaya στη γραμμή Zamoskvoretskaya, αποτελεί το βραβευμένο κομμάτι του μετρό, καθώς είναι φτιαγμένη από ανοξείδωτο ατσάλι και ροζ ροδονίτη.

Gaudí, Βαρκελώνη, Ισπανία

 

Η Βαρκελώνη είναι η κατεξοχήν πόλη, που φιλοξένησε μια έκρηξη τέχνης και αρχιτεκτονικής στα τέλη του 19ου αιώνα. Η εκκεντρική ιδιοφυΐα του Antoni Gaudí (1852-1926) είναι αναμφισβήτητα το πιο λαμπρό παράδειγμα καλλιτέχνη της εποχής. Ο αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, μαζί με τους συντρόφους του Μοντερνισμού, άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στην πόλη αυτή. Μερικά από τα δημιουργήματα, που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το φανταστικό Casa Batlló, το κυματιστό κτίσμα της La Pedrera και το χαρούμενα ιδιότροπο πάρκο Guell, όπου ο Γκαουντί άφησε το στίγμα του. Η Sagrada Família , το πιο γνωστό του έργο, αυτός ο εμπνευσμένος και ημιτελής καθεδρικός ναός, που αγγίζει τον ουρανό, έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Kahlo, Πόλη του Μεξικό, Μεξικό

 

Η διάσημη καλλιτέχνις του Μεξικό Frida Kahlo γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στην Casa Azul (The Blue House), που σήμερα φιλονεί το Μουσείο Frida Kahlo. Το σπίτι είναι γεμάτο με ενθύμια και προσωπικά αντικείμενα, που αποτυπώνουν τη συχνά θυελλώδη σχέση της με τον εξίσου διάσημο καλλιτέχνη και σύζυγό της, Diego Rivera. Κοσμήματα, ρούχα, βιβλία και άλλα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή της Φρίντα διανθίζονται με τέχνη, φωτογραφίες και γράμματα, καθώς και μια ποικιλία από άλλα εκθέματα τέχνης του Μεξικό.

Da Vinci, Μιλάνο, Ιταλία

 

Όταν τελειώσετε με τις γήινες απολαύσεις της superchic πόλης του Μιλάνο, αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει μια πιο πνευματική απόλαυση. Από τα πιο διάσημα έργα τέχνης του Μιλάνου είναι ο Μυστικός Δείπνος του Leonardo da Vinci. Η τοιχογραφία κοσμεί έναν τοίχο του Cenacolo Vinciano, που είναι δίπλα στην εκκλησία της Santa Maria delle Grazie. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και ταξίδεψε από έναν βραχώδη δρόμο μέχρι την τοποθέτηση του. Κάντε κράτηση για ένα εισιτήριο και ανακαλύψτε αν ο απόστολος στα αριστερά του Χριστού είναι πραγματικά η Μαρία η Μαγδαληνή, όπως ισχυρίζεται ο διάσημος συγγραφέας Dan Brown στο best seller του The Da Vinci Code.

Banksy, Bristol, Αγγλία

 

Το Bristol σας φέρνει πιο κοντά με τον ειδικό της ανατρεπτικής τέχνης, τον αντάρτη καλλιτέχνη του γκράφιτι, Banksy. Η ταυτότητα του Banksy είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, αλλά φημολογείται ότι έχει γεννηθεί το 1974 σε μια περιοχή όχι πολύ μακρυά από το Μπρίστολ και τα έργα του βρίσκονται εδώ. Αναζητήστε την περιβόητη Αγάπη του τριγώνου, που απεικονίζει έναν οργισμένο σύζυγο, τη σύζυγο του και έναν γυμνό άνδρα, που κρέμεται από το παράθυρο, στο κάτω μέρος της Park Street. Μερικά ακόμα έργα του θα βρείτε στην πλευρά της Thekla club-boat και στην οδό Cheltenham, απέναντι από τη διασταύρωση με την οδό Jamaica.

Michelangelo, Βατικανό

 

Θα χρειαστεί να χαθείτε στα Μουσεία του Βατικανού καθ 'οδόν προς την διάσημη Καπέλα Σιξτίνα για να θαυμάσετε από κοντά ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο.Οι θεαματικά λεπτομερείς τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου στην οροφή, φτιαγμένες από το 1508 έως το 1512, θεωρούνται ευρέως το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό επίτευγμα της Δύσης. Μην παραλείψετε να δείτε τη δραματική Τελευταία Απόφαση. Για τέσσερα ολόκληρα μοναχικά χρόνια ο καλλιτέχνης ζωγράφισε τα 800 τετραγωνικά μέτρα της οροφής. Το αποτέλεσμα θα σας καθηλώσει.

Gauguin, Γαλλική Πολυνησία

 

Ο Γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Paul Gauguin (1848-1903) έχει γίνει συνώνυμο με την τροπική Ταϊτή. Ο Gauguin έφτασε το 1891 και πέρασε μερικά παραγωγικά χρόνια στο νησί. Η δεύτερη διαμονή του στην περιοχή του Ειρηνικού ήταν στο νησί της Hiva Oa, σε ένα σπίτι που έχτισε και αποκαλούσε Maison du Jouir (House of Pleasure) και το οποίο βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο νησί. Στολισμένο με πανέμορφη χλωρίδα, που τη διασχίζουν κρυστάλλινα ποτάμια, το νησί Hiva Oa θα μπορούσε να δελεάσει ακόμη και τους πιο συντηρητικούς λαούς να ζωγραφίσουν και να ερωτευτούν. Οι ρομαντικοί και οι λάτρεις της τέχνης θα βρουν εκεί το νεκροταφείο Calvaire Cemetery, ένα κατάλληλα πολύχρωμο μέρος για τον τάφο του Gauguin.

Dalí, Figueres, Ισπανία

 

Ένα μοβ-ροζ κτίριο, στην κορυφή του οποίου στέκονται γιγαντιαία βραστά αυγά και στυλιζαρισμένα αγάλματα Oscar, στέκεται στη μέση αυτής της επαρχιακής πόλης της Καταλονίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα σε αυτές τις περιοχές: Νταλί. Ο Σαλβαντόρ Νταλί γεννήθηκε στην Figueres το 1904, και στη δεκαετία του 1960 και του '70 δημιούργησε το Teatre-Museu Dalí, ένα πολυδιάστατο ταξίδι μέσα στην πιο ιδιόρυθμη φαντασία του 20ου αιώνα. Ακόμη και εξωτερικά, το κτίριο έχει ως στόχο να εκπλήξει, με τα παράξενα γλυπτά, που δείχνουν ότι αυτός ο άνθρωπος είχε φαντασία. Περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά, στον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό της Portlligat, μπορείτε να επισκεφθείτε (με κράτηση εκ των προτέρων) το κομψό του σπίτι και το εργαστήριο του.