Ανακαλύπτοντας την άλλη Μονεμβασιά

της Χρύσας Γκόγκα

Ρομαντικές βραδιές, ατέλειωτοι περίπατοι στα γραφικά καλντερίμια και δείπνο υπό το φως το κεριών. Ο δήμος Μονεμβασιάς δεν αξίζει μόνο για την μαγευτική του καστροπολιτεία.

Μια πληθώρα οδικών διαδρομών ξετυλίγονται κατά μήκος όλης της χερσονήσου, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια από τις πιο συναρπαστικές περιοχές της Ελλάδας. Ξεκινώντας από την κορφές του Πάρνωνα και το ειδυλλιακό Κυπαρίσσι στο βορρά και καταλήγοντας στο Ακρωτήρι Μαλέα στο νότο, κάθε μια από τις έξι προτεινόμενες από το δήμο διαδρομές καλύπτει ένα ξεχωριστό διαμέρισμα και περιλαμβάνει τα σημαντικότερα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος.

Όλες οι προτεινόμενες διαδρομές μπορούν να καλυφθούν άνετα στο πλαίσιο μιας ημερήσιας εκδρομής και περιλαμβάνουν επισκέψεις σε μέρη που είναι εύκολα προσβάσιμα. Ενδεικτικά σας προτείνουμε δυο από τις έξι πανέμορφες διαδρομές.

Η Βόρεια Οδική Διαδρομή – Ζάρακας

 

Η περιοχή του Ζάρακα είναι ιδανική για εξερεύνηση της φύσης του Πάρνωνα και των απόκρημνων δαντελωτών ακτών, που κρύβουν μεγευτικές παραλίες. Η διαδρομή σας ξεκινά από τα ερείπια της Αχαίας Επιδαύρου Λιμηράς, μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Λακωνίας. Τα λείψανα της ακρόπολης της πόλης διακρίνονται στην περιοχή του σύχρονου Αγίου Ιωάννη, για να σας διηγηθούν την ιστορία της πόλης, πριν από 3 χιλιετίες.

Μια βουτιά στην παραλία Καστράκι θα σας αναζωογωνήσει και θα σας δώσει δυνάμεις για τη συνέχεια. Η ψιλή της άμμος, τα καταγάλανα νερά αλλά και το δασύλλιο που την αγκαλιάζει, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.

Συνεχίζοντας την περιήγηση σας θα ανακαλύψετε το μικρό γραφικό χωριό και το λιμανάκι του Γέρακα.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φιορδ μοναδικής ομορφιάς, που θα σας εντυπωσιάσει από την πρώτη στιγμή. Σπίτια που φαίνεται να αγγίζουν τη θάλασσα, παραδοσιακές ξύλινες βαρκούλες και μια αίσθηση ηρεμίας κυριαρχεί παντού. Αν είστε τυχεροί θα δείτε από κοντά πανέμορφα ιστιοπλοϊκά, που φτάνουν συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού το λιμάνι είναι καλά προστατευμένο από τους ανέμους. Στην απόληξη του όρμου υπάρχει σημαντικότατος υγροβιότοπος.

Οδηγώντας βόρεια προς τη Ρειχιά, κάντε μια παράκαμψη προς το ιστορικό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, που χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτό το γυναικείο μοναστήρι βρίσκεται στη θέση Πύλα μεταξύ Γέρακα και Ρειχιάς. Η θέα προς το Μυρτώο πέλαγος και την Αργολική χερσόνησο είναι μαγευτική. Το κεφαλοχώρι της περιοχής, η Ρειχιά, διαθέτει λαογραφικό μουσείο και κάποια καλά διατηρήμενα κτίρια, που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική του 19ουκαι των αρχών του 20ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το κτίριο του δημοτικού σχολείου.

Η παραλία Βλυχάδα ή Γλυφάδα, αποζημιώνει τους επισκέπτες με τη βοτσαλωτή παραλία της, ίσως την ομορφότερη στην περιοχή του Ζάρακα.

Συνδυάζοντας το μπλε της θάλασσας με το πράσινο του βουνού και το κόκκινο των βράχων γύρω της, θα σας καταπλήξει. Ακολουθώντας τη διαδρομή για το Κυπαρίσσι, το τοπίο αλλάζει δραματικά. Βουνά καλυμμένα με δάση, απότομοι γκρεμοί και η επιβλητική θέα του Μυρτώου Πελάγους κυριαρχούν στο τοπίο γύρω από το Κυπαρρίσι, ένα γραφικό χωριό περικυκλωμένο από παραλίες, μεσαιωνικά κάστρα και μία πλαγιά ιδανική για αναρρίχηση.

Αυτό το γαλήνιο μέρος είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για αυτούς που ζητούν απομόνωση και ησυχία. Κολυμπήστε στη Μεγάλη Άμμο, τη μεγαλύτερη παραλία του Κυπαρισσίου, με λευκό βότσαλο και νερά μοναδικής καθαρότητας και απολαύστε ένα παραδοσιακό γεύμα σε ένα από τα ταβερνάκια, που θα βρείτε πολύ κοντά στη θάλασσα.

Στην ενδοχώρα της Μονεμβασιάς

Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή, που ξεκινά και καταλήγει στη Μονεμβάσια, περνώντας μέσα από την ενδοχώρα με τα γραφικά χωριά, που βρίσκονται μεταξύ των ακτών του Μυρτώου Πελάγους και του Λακωνικού Κόλπου. Η πρώτη σας στάση είναι το χωριό Βελιές. Εκεί θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο, δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την παλιά βρύση των Βελιών, που αποτελούν μνημεία και σύμβολα για το χωριό και είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία του. Δείτε την πλούσια συλλογή αντικειμένων οικιακής και γεωργικής χρήσης και ακόμα παλιές φωτογραφίες, ενδυμασίες, κεντήματα και υφαντά.

Στη συνέχεια, στο χωριό Τάλαντα, θα ανακαλύψετε έναν αναστηλωμένο ιστορικό νερόμυλο, κρυμμένο σε ένα καταπράσινο φαράγγι.

Μάλιστα, κάθε Κυριακή, η μυλόπετρα τίθεται σε λειτουργία και οι επισκέπτες βλέπουν μπροστά τους ένα κομμάτι της παράδοσης της περιοχής, ενώ μπορούν ακόμα και να αγοράσουν το φρεσκοαλεμένο αλεύρι. Μετά το χωριό Δαιμονιά, θα οδηγήσετε στον δρόμο προς την ακτή του Λακωνικού κόλπου, όπου σας περιμένουν πολλές επιλογές για μπάνιο. Σας προτείνουμε την αμμώδη παραλία του Αρχάγγελου, με τις δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες ή την παραλία του Μαραθιά, με τα καταγάλανα ρηχά νερά και τη χρυσαφένια άμμο.

Στο δρόμο νότια προς τη Νεάπολη, θα φτάσετε στην Παντάνασσα με την ιστορική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Αμέσως μετά, περνώντας από τα χωριά Κουλέντια και Λιρά, θα φτάσετε στα Τέρια, που βρίσκονται δύο από τους παλαιότερους βυζαντινούς ναούς της περιοχής, αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου και την Αγία Άννα. Καταλήγοντας στα νότια της Μονεμβασιάς, επιλέξτε για μπάνιο μια από τις παραλίες, που θα συναντήσετε. Η παραλία του Ξιφιά, προφυλαγμένη από τους βόρειους ανέμους, προστατεύεται από τον ήλιο από τα αρμυρίκια, που δημιουργούν παχιά σκιά.