Φεστιβάλ ψαριού στην Ιταλία

Γιορτινή ατμόσφαιρα, εντυπωσιακά τοπία δίπλα στη θάλασσα και φυσικά άφθονα φρέσκα ψάρια σας περιμένουν στο Φεστιβάλ Ψαριού, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαϊου στο ψαροχώρι Camogli της βόρειας Ιταλίας.

Το φεστιβάλ, γνωστό και με την ονομασία η Γιορτή του Ψαριού του Αγίου Fortunato, γίνεται προς τιμήν του πολιούχου Αγίου των αλιέων. Είναι ένα δημοφιλές γεγονός, που πραγματοποιείται σε αυτό το πανέμορφο λιμανάκι της Μεσογείου, το Camogli. Το έθιμο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι γυναίκες των ντόπιων ψαράδων πρόσφεραν φρέσκο ψάρι στην Παναγία για να την ευχαριστήσουν που προστάτευε τους άντρες τους στον πόλεμο.

Η γιορτή ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ με μια άκρως εντυπωσιακή επίδειξη πυροτεχνημάτων, που ξεκινά στις 10 το βράδυ. Αμέσως μετά, οι δυο βασικές γειτονιές του χωριού ανταγωνίζονται σε έναν ιδιότυπο «πόλεμο» με φωτιές.

Δυο γιγαντιαίες κατασκευές από ξύλο και χαρτί στήνονται στην παραλία, με θέμα που ποικίλει κάθε χρόνο, και πυρπολούνται, χαρίζοντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας φρέσκα ψάρια μαγειρεύονται στο μεγαλύτερο τηγάνι του κόσμου, με πέντε μέτρα πλάτος και λαβή, που φτάνει τα επτά μέτρα μήκος. Το υπέροχα μαγειρεμένο ψάρι διανέμεται δωρεάν σε επισκέπτες και ντόπιους.