Νυμφαίο: Ανακαλύψτε το στολίδι της Φλώρινας!

Ο πανέμορφος διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου μοιάζει να βγήκε από σελίδες παραμυθιού, ενώ πολλοί είναι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, που το συγκαταλέγουν στα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης!

Το Νυμφαίο είναι μια ζωγραφιά, ένας από τους ωραιότερους πίνακες της Ελλάδας, έτσι όπως στέκεται περήφανο στα 1350 μέτρα στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, στις ανατολικές κλιτείς του όρους Βέρνου.

Τα πετρόκτιστα σπίτια του χωριού περικλείονται από ένα δάσος οξιάς και διασχίζονται από λιθόστρωτα μονοπάτια, που κατακλύζονται, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, από ταξιδιώτες, που αναζητούν έναν ξεχωριστό προορισμό.

Έχει χαρακτηρισθεί όχι μόνο παραδοσιακός οικισμός αλλά και διατηρητέος ιστορικός τόπος. Παραδοσιακοί ξενώνες, καφετέριες και φιλόξενα εστιατόρια εγγυώνται μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, σε συνδυασμό με τη μαγεία της φύσης.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, που στεγάζεται σε ένα τριώροφο πέτρινο κτίριο. Το μουσείο είναι γνωστό και ως Σπίτι Χρυσικών Νέβεσκας, από την παλαιά ονομασία του χωριού, ενώ αποτελεί πιστό αντίγραφο παλαιού αρχοντικού, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί παλαιές τοιχογραφίες, περίτεχνα ξύλινα μακεδονικά ταβάνια και αυθεντικά σπάνια έπιπλα.

Επίσης έχει μεταφερθεί σ΄ αυτό ο πλήρης οικιακός εξοπλισμός ενός σπιτιού των τελών του 19ου αι, ενώ φιλοξενείται, επίσης, σπάνιο αρχειακό υλικό από τον Μακεδονικό Αγώνα. 

Περιβαλλοντικό Κέντρο του "Αρκτούρου"

Στο Νυμφαίο λειτουργεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο του "Αρκτούρου" οι δράσεις του οποίου σχετίζονται με την περίθαλψη και φιλοξενία ειδών άγριας πανίδας, κυρίως αιχμάλωτες αρκούδες και λύκοι, τα οποία έχουν κατασχεθεί από τους παράνομους κατόχους τους.

Καταφύγιο της Αρκούδας

Βρίσκεται στο Νυμφαίο όπου, σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.350 μ. μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς, φιλοξενούνται εννέα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες. Οι αρκούδες αυτές δεν αναπαράγονται και δεν θα επιστρέψουν ποτέ ελεύθερες στη φύση, αφού απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν προλάβουν να διδαχθούν τους βασικούς κανόνες επιβίωσης.

Ανοιχτό καθημερινά από 20/12/13 μέχρι 6/10/14. Ώρες ξεναγήσεων 10.00 πμ, 11.00 πμ, 12.00 μμ, 13.00 μμ, 14.00 μμ, 15.00 μμ, 16.00 μμ, 16.30 μμ. Οι ξεναγήσεις γίνονται από ειδικευμένο προσωπικό του Αρκτούρου.

Εισιτήρια: 6€ για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών, 4€ για παιδιά 3-12 ετών. Τα παιδιά έως 3 ετών δικαιούνται δωρεάν είσοδο! Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να ξεναγηθείτε και στο Κέντρο Ενημέρωσης και στο Καταφύγιο του Λύκου. 

Πληροφορίες τηλ. 23860 41500