Τα “ουράνια τόξα” του φυσικού κόσμου

Ανακαλύψτε τη μαγεία της φύσης, που ξεπερνά κάθε ανθρώπινο δημιούργημα μέσα από μια συλλογή ξεχωριστών ουράνιων τόξων, που έχουν δημιουργηθεί πάνω σε πετρώματα, βουνά και λόφους.

Το BBC μας παρουσιάζει:

Τα βουνά – ουράνιο τόξο της Κίνας

Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τα βουνά έχουν ρίγες στο χρώμα της καραμέλας και οι άνθρωποι επισκιάζονται από την απεραντοσύνη του τοπίου. Αυτό το μέρος υπάρχει στη βορειοδυτική επαρχία Gansu στην Κίνα, όπου 24.000.000 χρόνια ζωντανής πέτρας και ορυκτών κοιτασμάτων έχουν δημιουργήσει ένα μαγευτικό αποτέλεσμα.

Οι κορυφές έχουν δημιουργηθεί από τεκτονικές πλάκες, παρόμοιες με εκείνες που σχηματίζουν τμήματα των Ιμαλαΐων, ενώ η βροχή, ο άνεμος και η διάβρωση έχει διαμορφώσει το οσοντωτό τους σχήμα.

Η περιοχή καλύπτει περισσότερα από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται γύρω από την πόλη Zhangye, ενώ το θέαμα είναι πιο εκθαμβωτικό μετά από μια βροχόπτωση, όταν τα χρώματα λάμπουν ακόμα πιο φωτεινά από ό, τι συνήθως.

Ζωγραφισμένοι λόφοι στο Όρεγκον

Αυτό το εθνικό πάρκο 14.000 στρεμμάτων είναι ένα φυσικό μουσείο γεωλογικών εποχών, αν και οι Ζωγραφισμένοι λόφοι του Όρεγκον είναι το σημείο, που μαγεύει τους επισκέπτες. Το εντυπωσιακό τοπίο διαμορφώθηκε από πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις και ακραία κλιματική αλλαγή περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Με το πέρασμα του χρόνου η στάχτη, ο πηλός και τα μέταλλα αναμείχθηκαν με το έδαφος, αφήνοντας έντονες ραβδώσεις σε χρυσό, μαύρο, κόκκινο, ακόμη και μοβ και μπλε. Τα χρώματα αλλάζουν ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας του αέρα και λέγεται ότι είναι πιο ζωντανά αργά το απόγευμα.

Κρατήρας ηφαιστείου στην Αιθιοπία

Στη γλώσσα των ανθρώπων Αφάρ, Dallol σημαίνει αποσύνθεση, έτσι είναι λογικό ότι το ηφαίστειο Dallol στην Αιθιοπία μοιάζει περισσότερο με βυθισμένο κρατήρα.

Η σύγκρουση των υπόγειων υδάτων και του μάγματος με το θείο, το οξείδιο του σιδήρου, το αλάτι και άλλα ορυκτά έχει δημιουργήσει τα ζωηρά πράσινα και κίτρινα χρώματα, που χαρακτηρίζουν ένα από τα πιο απομακρυσμένα, ανέγγιχτα και αιθέρια φυσικά ουράνια τόξα στον κόσμο.

Το Dallol βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ερυθραίας σε μια περιοχή που ήταν κλειστή για τους ξένους μέχρι το 2001 Ακόμα και σήμερα, είναι συνετό να ταξιδέψετε με τη συνοδεία ένοπλου φρουρού, αφού υπάρχουν ακόμα εντάσεις στα σύνορα.

Εξαιτίας αυτού, μόνο μερικές εκατοντάδες επισκέπτες έχουν καταφέρει να δουν από κοντά το αξιόλογο αυτό τοπίο.

Φωτεινό βράδυ στην Ισλανδία

Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται στην Ισλανδία με ένα πλήρες φάσμα χρωμάτων, από το φωτεινό ροζ και κόκκινο φως το πράσινο, το μπλε και το μοβ. Οι ακτίνες που χορεύουν στον νυχτερινό ουρανό δημιουργούνται από τα σωματίδια, που συγκρούονται, φτιάχνοντας κυματισμούς ή τόξα στον ορίζοντα.

Παρά τις προσπάθειες της επιστήμης να κατανοήσει τον ακριβή τρόπο δημιουργίας των εντυπωσιακών χρωματισμών, η απόκοσμη λάμψη δημιουργεί ένα όμορφο ανεξήγητο μυστήριο.

Η άνοιξη του Yellowstone

Η "Grand Prismatic" στο δημοφιλές Εθνικό πάρκο Yellowstone, έχει πάρει το όνομα της από τα λαμπερά της χρώματα και είναι η μεγαλύτερη θερμή πηγή στις ΗΠΑ, με διάμετρο 112 μέτρα, η οποία αγκαλιάζεται από ένα πλακόστρωτο μονοπάτι.

Το χρωματικό φάσμα, που κυμαίνεται από βαθύ μπλε σε έντονο κόκκινο είναι προϊόν των τρισεκατομμύριων βακτηριακών μικροοργανισμούς, οι οποίοι ευδοκιμούν στα ζεστά νερά. Οι διαφορετικές θερμοκρασίες καθορίζουν το χρώμα και το μπλε του κέντρου είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής ζέστης και της αντίδρασης των βακτηρίων.