Θάσος: Περιήγηση στο Σμαράγδι του Αιγαίου!

Η ασύγκριτη γοητεία του βορειότερου νησιού του Αιγαίου αποδίδεται χαρακτηριστικά στην προσωνυμία του: το Σμαράγδι! Όμως, δεν είναι μόνο η φυσική του ομορφιά που το καθιστά αξιόλογο και τόσο ελκυστικό, είναι και οι διάσπαρτοι αρχαιολογικοί του χώροι, που προσφέρουν ένα ξεχωριστό ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον στη διασκέδαση και τη γλυκιά ραστώνη των διακοπών.

Η Θάσος είναι ορεινή και κατάφυτη, με έναν περιφερειακό παραλιακό δρόμο - περί τα 100 χλμ. - που εδώ κι εκεί στολίζεται από θαυμάσιες παραλίες. Πρόκειται για μια ονειρική διαδρομή, ανάμεσα στα πεύκα και τις ελιές από τη μια και το απέραντο γαλάζιο από την άλλη.

Ας ανακαλύψουμε τα μυστικά της, με οδηγό μας το Visit Greece.

Πού θα πάτε

Τα όμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στον ορεινό όγκο της Θάσου, χαρακτηρίζονται από παραδοσιακά δείγματα θρακομακεδονικής αρχιτεκτονικής. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τη θεσπέσια τοπική κουζίνα, προκαλεί για ημερήσιες εκδρομές στην ενδοχώρα του νησιού.

Ωστόσο, το σαγηνευτικό τοπίο των παραλιών και των γραφικών όρμων, ιδιαίτερα όταν λούζονται από τα χρώματα του δειλινού, αποδεικνύεται πολύ δύσκολος αντίπαλος για την τελική σας επιλογή.

Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι του νησιού είναι ο Λιμένας. Η μακραίωνη ιστορία της Θάσου έχει αφήσει αξιόλογα σημάδια στην ευρύτερη περιοχή του Λιμένα.

Περπατήστε στα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο – ή παρακολουθήστε κάποια από τις παραστάσεις που φιλοξενεί κατά τους θερινούς μήνες – και επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο για μια πιο συστηματική προσέγγιση στις αρχαιότητες του νησιού.

Το μέρος που παρουσιάζει την πιο αναλλοίωτη εικόνα στο χρόνο είναι, χωρίς αμφιβολία, η Παναγιά, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού.

Ο παραδοσιακός οικισμός με την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, τα όμορφα αρχοντικά και τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια αποτελεί τέλειο σκηνικό για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο, που πραγματοποιείται με όλη τη μεγαλοπρέπεια των παραδοσιακών εθίμων.

Η κοντινή παραλία, η Σκάλα Παναγιάς, με τη χρυσή άμμο, τα ρηχά νερά και την πλούσια βλάστηση, συγκαταλέγεται στις ομορφότερες του νησιού.

Αξίζει να δείτε και την σπηλιά Δρακότρυπα, η οποία οφείλει την ονομασία της σε σταλακτίτη όμοιο με τη μορφή δράκου!

Το όρος Υψάριο με τα 1.204 μέτρα του είναι το ψηλότερο του νησιού. Στους πρόποδές του κείται η Ποταμιά. Κρυμμένη στη μεγαλόπρεπη αγκαλιά των ελαιόδεντρων, η Ποταμιά έχει ως επίνειό της τη Σκάλα Ποταμιάς.

Η εναλλακτική της ονομασία, Χρυσή Ακτή αποτυπώνει τη σαγήνη που ασκεί στους επισκέπτες η αμμουδερή παραλία.

Η Σκάλα Ραχωνίου, ο Πρίνος, ο Σωτήρας, τα Λιμενάρια, οι Μαριές, ο Ποτός και ο Θεολόγος είναι όμορφοι οικισμοί που αξίζουν μια επίσκεψή σας.

Τι θα δείτε

Αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία ναών, αγορών, κατοικιών και φρουρίων στολίζουν τους παραδοσιακούς οικισμούς με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Πλατείες, σοκάκια και πηγές συμπληρώνουν το σκηνικό. Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Ποτό θα συναντήσετε τον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής, με τα αρχαία λατομεία μαρμάρου, το ιερό των Διόσκουρων και τις δυο τρίκλιτες παλαιοχριστιανικές βασιλικές (4ου – 7ου αι.).

Στην άκρη της χερσονήσου της ομώνυμης χερσονήσου υπάρχει ένα βυθισμένο λατομείο, του οποίου οι λαξεμένες πέτρες φαίνονται με μια απλή μάσκα θαλάσσης! Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναρίθμητες εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (11ου ή 13ου αι.), στον Ποτό, που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, καθώς είναι θεμελιωμένο στην απόκρημνη πλαγιά του βουνού. Ι

διαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Θεολόγο, όπου θα θαυμάσετε την εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από κερί και μαστίχα. Το έργο εικάζεται ότι ανήκει στον Ευαγγελιστή Λουκά.

Τι θα κάνετε

Δεν υπάρχει τύπος παραλίας, και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό ομορφιάς, που να μην φιλοξενείται στη μοναδική ακτογραμμή της Θάσου.

Ολόχρυσες αμμουδιές με νερά ρηχά η βαθιά, αρωματικά πεύκα που "χαϊδεύουν" παραλίες δυσπρόσιτες με πεντακάθαρους βυθούς, παραλίες περισσότερο ή λιγότερο οργανωμένες για απλό κολύμπι ή κάμπινγκ.

Η διαφοροποίηση καλύπτει όλες τις προτιμήσεις και εξασφαλίζει εξαίσιες επιλογές όχι μόνο για οικογενειακές διακοπές, αλλά και για μοναχικές, ήσυχες στιγμές.

Δραστηριότητες

Το μορφολογικό ανάγλυφο και η φυσική ομορφιά του νησιού δίνουν τη δυνατότητα για μια αστείρευτη σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες.

Τα πεύκα, οι βελανιδιές, τα έλατα και τα πλατάνια, που καλύπτουν τους ορεινούς όγκους και τα δασωμένα μονοπάτια, προσφέρουν αξέχαστες συγκινήσεις μέσα από αναζωογονητικές πεζοπορίες.

Ο μεγάλος πλούτος σε είδη άγριων πτηνών έχει καθιερώσει τη Θάσο σε αγαπημένο επιστημονικό προορισμό και για ορνιθολόγους.

Ζήστε την περιπέτεια, κάνοντας ορειβασία, ποδήλατο βουνού, μότο κρος, εξερεύνηση σπηλαίων… Οι θαλάσσιες ομορφιές από την άλλη, προσφέρονται για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, εκδρομές με πλεούμενο και ψάρεμα.

Τι θα φάτε

Η υπέροχη τοπική κουζίνα νοστιμίζει από τη γεύση εξαίσιων ντόπιων προϊόντων, όπως το φρέσκο ψάρι, το κρασί και, φυσικά, το περίφημο θασίτικο μέλι και ελαιόλαδο.

Πώς θα φτάσετε

Ακτοπλοϊκώς: Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Καβάλα και την Κεραμωτή.

Αεροπορικώς: Από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας. Από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης (170 χλμ. από την Καβάλα).