Μήλος Σαρακήνικο: Βουτιά στο γιατάκι των πειρατών

Μήλος Σαρακήνικο: Βουτιά στο γιατάκι των πειρατών

Είναι από εκείνα τα μέρη που είσαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε όλο τον πλανήτη!

Λένε ότι η Μήλος είναι ολόκληρη ένα μουσείο, η γεωλογική ιστορία της γης εκεί, βιβλίο ανοικτό στα μάτια όποιου την επισκεφτεί. Και πράγματι, είναι έτσι!

Η Μήλος είναι παγκοσμίως γνωστή ως τη νησί της Αφροδίτης. Η Vogue Αυστραλίας την έχει προτείνει ως το καλύτερο ελληνικό νησί για το 2017 ενώ το Paris Match έχει δυο παραλίες της Μήλου στις 10 καλύτερες της Ελλάδας. Και όχι άδικα...

Γράφει η Λήδα Δεληγιάννη

Στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ίσαμε 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μήλου, τον Αδάμαντα, βρίσκεται το Σαρακήνικο. Μια πρώτη ματιά στην παραλία από ψηλά σε κάνει να αμφιβάλλεις αν είσαι στη Γη ή στη Σελήνη ή σε κάποιον άλλο πλανήτη. Το τοπίο είναι τόσο απόκοσμο, τόσο αλλόκοτο, που αν δεν σε τρομάξει, σίγουρα θα σε γητέψει για πάντα.

Κατάλευκα ψηλά βράχια, σμιλεμένα από τους αέρηδες που τα μαστιγώνουν ανηλεώς χειμώνα – καλοκαίρι, και μια θάλασσα που τα κατασπαράζει λίγο – λίγο, τόσο σιγά και ψιθυριστά που δεν θα το υποπτευόσουν ποτέ.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ milos.gr

Ναι, αυτό είναι το σεληνιακό τοπίο του Σαρακήνικου. Τα ψηλά βράχια, με τις λαξευτές χαρακιές στέκονται ευθυτενή πάνω από τα σμαραγδένια νερά. Η παραλία, μια μικρή σούδα νερού που οδηγεί στην ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου. Εν αντιθέσει με την τραχύτητα που θα περίμενε κανείς να πιάσει, τα βράχια αυτά είναι τόσο απαλά, νομίζεις ότι χαϊδεύεις μεγάλους σωρούς από πούδρα όταν τα ακουμπάς.

Μεγάλες σπηλιές περιβάλλουν την μοναδικής ομορφιάς παραλία. Εκεί οι σαρακηνοί πειρατές (από όπου και πήρε το μέρος το όνομα του) άραζαν τα πλοία τους, προστατευμένα μέσα στις κοιλότητες των βράχων, να ξεκουραστούν για να βγουν και πάλι να κουρσέψουν τη Μεσόγειο.

Λίγο παρακεί από το σημείο που σκάει το κύμα, μικρότερες και μεγαλύτερες στοές δημιουργούν ένα εντυπωσιακό δίκτυο από κατακόμβες μέσα στα σπλάχνα των βράχων. Ίσως εκεί οι πειρατές κοιμούνταν ή μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να συζητήσουν την επόμενη επιδρομή τους. Ήταν το γιατάκι τους...

Πολύ κακή εντύπωση πάντως κάνουν τα σκουπίδια που οι σύγχρονοι επισκέπτες του μέρους, ασεβείς προς την ιστορία αλλά και το μεγαλείο της φύσης αφήνουν εκεί μέσα. Ευτυχώς η ζημιά δεν είναι ανήκεστος, αρκεί λίγη καλή θέληση και τα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν σε λίγες μόνον ώρες.

Αν επισκεφτείτε το μέρος, μην ξεχάσετε το αντηλιακό σας, ο ήλιος δεν συγχωρεί εκεί...

Αν το θέλετε όμως, τολμήστε και κάτι διαφορετικό: επισκεφτείτε το μέρος ένα βράδυ με δυνατό φεγγάρι, πανσέληνο αν είστε τυχεροί! Και ξαπλώστε στους σεληνιακούς βράχους υπό... το σεληνόφως.