Περπατήστε σε ηφαίστεια που κοιμούνται…

Απολαύστε από κοντά την δραματική και βίαιη γεωλογική ιστορία της Γης, χωρίς το φόβο μιας έκρηξης, ταξιδεύοντας σε ανενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο.

Από την Χαβάη, ως την Ισλανδία και από την Τανζανία ως την Κόστα Ρίκα, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να μπείτε στο εσωτερικό ενός ηφαιστείου!

Όρος Κιλιμάντζαρο, Moshi, Τανζανία

 

Ένα ηφαίστειο με τρεις διαφορετικές κορυφές , τις Kibo, Mawenzi και Shira, το όρος Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό στην Αφρική, ύψους 5.895 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Όρος Κιλιμάντζαρο προσελκύει τους περιπατητές, επειδή είναι μία από τις λίγες ψηλές κορυφές που είναι δυνατόν να “κατακτήσει” κάποιος, χωρίς οποιονδήποτε εξοπλισμό ορειβασίας, αν και η ανάβαση είναι εξαιρετικά επίπονη. Για όσους φοβούνται τα ύψη, ιδανική είναι μια επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο του όρους, για δουν από κοντά την άγρια φύση της περιοχής.

Mauna Kea, Χαβάη

 

Αν το μετρήσουμε από τη βάση του, η οποία ξεκινά κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, το Mauna Kea είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο. Η κορυφή επάνω από το νερό είναι άκρως εντυπωσιακή, αγγίζοντας τα 4.000 μέτρα. Από εκεί μπορεί κάποιος να θαυμάσει τη μαγευτική θέα στη γύρω περιοχή, αλλά εξίσου εντυπωσιακά είναι τα χρώματα του ουρανού. Το Mauna Kea αποτελεί ένα ιδανικό σημείο για την παρατήρηση των άστρων, λόγω της εγγύτητας του με τον Ισημερινό, αλλά και την ύπαρξη ελάχιστης ρύπανσης και νεφοκάλυψης στην περιοχή. Το σημείο έχει γίνει τόπος συνάντησης των αστρονόμων, οι οποίοι μελετούν την επιστήμη τους σε διάφορα παρατηρητήρια, όπως το Κέντρο Διεθνούς Αστρονομίας Onizuka.

Thrihnukagigur, Ρέικιαβικ, Ισλανδία

 

Οι επισκέπτες του ανενεργού ηφαιστείου Thrihnukagigur, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ρέικιαβικ και την περιοχή Χρυσός Κύκλος της Ισλανδίας δεν έχουν μόνο την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοχή και να περπατήσουν μέχρι την κορυφή του ηφαιστείου. Μια μοναδική περιοδεία, που ξεκίνησε το 2012, δίνει την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να εισχωρήσουν στα άδυτα του ηφαιστείου, μέσω ενός ανοικτού ανελκυστήρα, που θα τους οδηγήσει από τον κρατήρα στο εσωτερικό του ηφαιστειακού θόλου. Παρόλο που το Thrihnukagigur εξερράγη περίπου πριν από 4.000 χρόνια, το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακά διατηρημένο και οι σχηματισμοί από μάγμα ανέγγιχτοι και μοναδικά όμορφοι.

Ηφαίστειο Mombacho, Γρανάδα, Νικαράγουα

 

Η Νικαράγουα διαθέτει πολλά ηφαίστεια, πολλά από τα οποία έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των χρόνων, ενώ άλλα παραμένουν ενεργά. Το ηφαίστειο Mombacho, πάντως, είναι καθησυχαστικά αδρανές, εδώ και χρόνια. Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της περιοχής είναι σήμερα ένα δάσος 2.500 στρεμμάτων, γνωστό για την βιοποικιλότητα του. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το φυσικό τοπίο με τα πόδια περπατώντας ως την κορυφή του ηφαιστείου.

Όρος Eden, Auckland

Το όρος Eden, επίσης γνωστό ως Maungawhau, είναι η ψηλότερη από τις πάνω από 50 ηφαιστειακές κορυφές του Auckland. Από την κορυφή του μπορεί κάποιος να θαυμάσει μια 360 μοιρών πανοραμική θέα στην πόλη και το λιμάνι της. Ο χορταριασμένος, αλλά καλά διατηρημένος κρατήρας του βρίσκεται δίπλα από τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού. Οι ντόπιοι ακολουθούν το μονοπάτι για την κορυφή για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση και προτείνουν μια νυχτερινή βόλτα στο σημείο, από όπου φαίνεται μοναδικά η φωτισμένη πόλη.

Furna do Enxofre, Graciosa, Νησιά Αζόρες

 

Όπως και στην περίπτωση του Thrihnukagigur, οι ταξιδιώτες μπορούν να περπατήσουν τόσο γύρω, όσο και μέσα στο ηφαίστειο Furna do Enxofre. Από τη στιγμή που θα κατέβει κάποιος την ηφαιστειακή σκάλα, θα ανακαλύψει ότι η θολωτή σκεπή από λάβα προστατεύει μια τεράστια λίμνη. Υπάρχουν δύο ανοίγματα στο σπήλαιο που αφήνουν το φως του ήλιου να περάσει, φωτίζοντας τη λίμνη και τους βραχώδεις σχηματισμούς σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Barva Volcano, San José, Κόστα Ρίκα

 

Το επιβλητικό ηφαίστειο Barva βρίσκεται στο καταπράσινο Εθνικό Πάρκο Braulio Carrillo Για να το εξερευνήσετε θα χρειαστείτε περίπου έξι ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας στάσης για μεσημεριανό γεύμα. Στη διαδρομή θα δείτε από κοντά δυο λίμνες, στην θέση των κρατήρων και μια μεγάλη ποικιλία από πανέμορφα άγρια ζώα. Ευνοείται ακόμα η παρατήρηση πουλιών.

Saba, Dutch Caribbean

 

Ολόκληρο το νησί Saba, που έχει χαρακτηριστεί το πιο “φιλικό” της Καραϊβικής έχει σχηματιστεί από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, όμως μην ανησυχείτε, καθώς η τελευταία του έκρηξη πραγματοποιήθηκε πριν από 5.000 χρόνια. Δυστυχώς, λόγω της ηφαιστειογενούς του δημιουργίας, οι ακτές του νησιού είναι βραχώδεις και απότομες και δεν υπάρχει καμιά παραλία. Είναι, όμως, ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους και τους δύτες, που ψάχνουν την περιπέτεια, καθώς το νησί είναι προσβάσιμο μόνο με αεροπλάνο από τις γειτονικές ακτές του St. Maarten.