Μονοήμερες γιορτινές αποδράσεις

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, οι ευκαιρίες όμως για γιορτινές εξορμήσεις σε κοντινούς στην πρωτεύουσα προορισμούς δεν σταματούν ποτέ!

Για όσους από εσάς επέλεξαν την Αθήνα για να περάσουν τις γιορτές, σας προτείνουμε τέσσερις μονοήμερες εκδρομές σε πόλεις και χωριά, που θα σας ταξιδέψουν μακριά από την καθημερινότητα , μεταφέροντας σας σε παραμυθένια σκηνικά, μια ανάσα μακριά!

Βόλτα στην κοσμοπολίτικη Χαλκίδα

Για εσάς που δεν αγαπάτε τα ταξίδια με πλοίο, η καλύτερη πρόταση για κοντινή εξόρμηση είναι αναμφισβήτητα η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα, πρωτεύουσα του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της χώρας μας, της Εύβοιας, που λόγω της εγγύτητας της με την ηπειρωτική Ελλάδα συνδέεται με αυτή με μια εντυπωσιακή καλωδιακή (κρεμαστή) γέφυρα. Μια ώρα μακρυά από την Αθήνα, η Χαλκίδα είναι γνωστή για τα «τρελά νερά» της, όπως πολλοί χαρακτηρίζουν το φαινόμενο της παλίρροιας που κάθε έξι ώρες αλλάζει την κατεύθυνση του νερού στο συγκεκριμένο σημείο του Ευβοϊκού προσφέροντας στον επισκέπτη ένα μοναδικό θέαμα.

Η όμορφα διαμορφωμένη με πεζόδρομο παραλία της πόλης, στη συνέχεια της παλιάς συρταρωτής γέφυρας, σας προσελκύει για μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα, αλλά και να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας σε ένα από τα δεκάδες εστιατόρια και καφέ που βρίσκονται κατά μήκος της προκυμαίας. Αξίζει να δείτε το Κόκκινο Σπίτι - σήμα κατατεθέν της πόλης - που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο. Πρόκειται για νεοκλασικό κτίριο στολισμένο με τέσσερα πήλινα αγάλματα. Ένα ακόμα σημείο που θα σας γοητεύσει είναι το παλιό ενετικό φρούριο του Καράμπαμπα, απ’ όπου θα απολάσευτε τη μαγευτική θέα του Ευβοϊκού.

Άρωμα ιστορίας στο Ναύπλιο

Μια ακόμα πρόταση για μονοήμερη εκδρομή είναι και το πανέμορφο Ναύπλιο, μια πόλη που «μυρίζει» ιστορία σε κάθε της γωνιά, από την Παλιά πόλη μέχρι τα 999 σκαλοπάτια για το Παλαμήδι, τη φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη. Τα ιστορικά μνημεία και κτίρια θα γίνουν οδηγός σας στα πλακόστρωτα στενά που σας προσκαλούν να ανακαλύψετε τα λόγης λόγης καταστήματα και καφενεία που στεγάζονται σε παλιά κτίσματα. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στην πλατεία Συντάγματος, παράδειγμα ιταλικής αισθητικής, και το φαγητό σας στα πολλά εστιατόρια που βρίσκονται στην παραλία και προσφέρουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα και στο Μπούρτζι στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

Ιδανική είναι και η βόλτα στον «Γύρο της Αρβανιτιάς», στον όμορφο περιφερειακό πεζόδρομο γύρω από την Ακροναυπλία. Τη μαγευτική μέρα θα σας θυμίζει ένα από τα πολυάριθμα κομπολόγια που πωλούνται στα τουριστικά καταστήματα της Παλιάς πόλης, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Κομπολογιού.

Ορεινές περιηγήσεις στη Ζαρούχλα

Η Ζαρούχλα, είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ανήκει στο δήμο Ακράτας, βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού και απέχει από την Αθήνα περίπου δυόμιση ώρες, από τις οποίες τα τελευταία 45 χιλιόμετρα ανάβασης για να προσεγγίσουμε το βουνό είναι και τα πιο δύσκολα. Όταν όμως τελικά φτάσετε το σκηνικό σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Απόλυτη ηρεμία, πεντακάθαρος αέρας και παντού πράσινο.

Η περιοχή έχει πολλά σημεία προς εξερεύνηση όπως τη λίμνη του Δόξα και το Φενεό. Η διαδρομή προς Φενεό, είναι μοναδική με γιγαντιαία έλατα που νομίζεις ότι θα σε αγκαλιάσουν και τελικά όταν φτάσεις στη λίμνη με το ίδιο όνομα αποζημιώνεσαι για τη δύσκολη διαδρομή και γεμίζεις εικόνες για τον υπόλοιπο χρόνο και γιατί όχι επαναπροσδιορίζεις στο μυαλό σου κάποια πράγματα που θεωρούσες σημαντικά. Πριν γυρίσετε στην Αθήνα θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε και τη μικρή Ζαρούχλα, με τον πλακόστρωτο δρόμο και τα ταβερνάκια, τα πέτρινα σπιτάκια και τα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα.

Η καταπράσινη Βυτίνα

Στην καρδιά της Ορεινής Αρκαδίας, κρατώντας τα σκήπτρα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, σας υποδέχεται η καταπράσινη Βυτίνα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για κοντινές χειμερινές αποδράσεις. Ο παραδοσιακός τη οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στους πρόποδες του Μαινάλου αποτελεί το καλύτερο σημείο εκκίνησης για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

Έχει χαρακτηριστεί ως το “στολίδι του Μαινάλου”και πράγματι ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ένα χωριό γαλήνιο και φιλόξενο, που θα τον υποδεχθεί στην αγκαλιά του, προσφέροντας του ηρεμία και χαλάρωση. Τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια της έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Μέσα από μια βόλτα στα όμορφα στενά της και τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της θα δείτε από κοντά τις ομορφιές που συναντά κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.

Θα βρείτε πολλά τουριστικά μαγαζάκια στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια. Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις σας θα είναι ζωντανή πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο. Γύρω της είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των καφέ και των παραδοσιακών εστιατορίων, που προσφέρουν νόστιμες τοπικές συνταγές.