Τα 10 πιο επιβλητικά σπήλαια του κόσμου!

Πόσες και πόσες φορές δεν έχετε εντυπωσιαστεί από μια εικόνα της φύσης, ένα μαγευτικό δημιούργημα φτιαγμένο από στοιχεία του περιβάλλοντος, χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που βλέπουμε στην επιφάνεια της Γης, είναι εξίσου μαγευτικό με αυτό που κρύβεται κάτω από αυτήν. Βαθιές σπηλιές, κρυμμένες κάτω από βουνά, λίμνες και πεδιάδες συνθέτουν έναν εκπληκτικό νέο κόσμο, ιδανικό για εξερεύνηση.

Από σπήλαια γεμάτα γιγαντιαίους κρυστάλλους, μέχρι απόκοσμα φωτισμένες σπηλιές, σας παρουσιάζουμε τις 10 πιο επιβλητικές φυσικές σπηλιές του κόσμου.

Το Σπήλαιο των Κρυστάλλων, Μεξικό

Ανακαλύφθηκε το 2000, όταν δύο ανθρακωρύχοι ακολούθησαν το δρόμο, που τους οδήγησε σε ένα σπήλαιο γεμάτο με τους πιο μεγαλειώδεις κρυστάλλους του κόσμου. Η έρευνα έδειξε ότι το μεγαλύτερο από τα κρύσταλλα είναι 600.000 ετών, ενώ μερικά από αυτά ζυγίζουν 55 τόνους και έχουν μήκος 36 μέτρα.

Αυτό το ασβεστολιθικό σπήλαιο και οι κρύσταλλοι του δημιουργήθηκαν λόγω της εγγύτητας με το μάγμα, το οποίο προκαλεί εσωτερική θερμοκρασία κατά μέσο όρο 112 βαθμών Φαρενάιτ και 90 με 100% υγρασία. Δυστυχώς , λόγω αυτών των συνθηκών το σπήλαιο δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, εκτός αν δοθεί ειδική άδεια από τη μεταλλευτική εταιρεία, που το διαχειρίζεται.

Kungur Ice Cave, Perm, Ρωσία

Βυθιστείτε στα Ουράλια Όρη και ανακαλύψτε μια υπέροχη σειρά από πάνω από 120 σχηματισμούς πάγου και κατεψυγμένων θαυμάτων της φύσης. Πολλαπλές τουριστικές διαδρομές δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν από κοντά πολλά από τα παγωμένα αξιοθέατα του σπηλαίου και να ανακαλύψουν την ιστορία του τόπου, μαθαίνοντας για την ύπαρξη δύο αρχαίων οικισμών, που υπήρχαν κάποτε στο βουνό από πάγο.

Το σημείο, που ονομάζεται Dante's Grotto, διαθέτει κόκκινους προβολείς, που φωτίζουν ατμοσφαιρικά τις βαθιές ρωγμές του πάγου, ενώ στο Peoples' Friendship Grotto θα δείτε μια μεγάλη υπόγεια λίμνη. Κλείστε εισιτήρια για μια ολοκληρωμένη ξενάγηση του σπηλαίου, που περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία και συναρπαστικούς μύθους.

Eisriesenwelt Cave, Werfen, Αυστρία

Μπείτε στον κόσμο των “Ice Giants” και ανακαλύψτε το μεγαλύτερο σπήλαιο πάγου του κόσμου. Δημιουργήθηκε σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια πριν και οι σχηματισμοί του πάγου αλλάζουν σχήμα μέχρι και σήμερα, λόγω της μεταβαλλόμενης θερμοκρασίας, που παγώνει ή λιώνει τους πάγους, δημιουργώντας εκπληκτικά σχήματα.

Οι σπηλιές ανακαλύφθηκαν επισήμως το 1879 και μέχρι τότε ήταν γνωστές μόνο στους ντόπιους, οι οποίοι αρνούνταν να μπουν σε αυτές, καθώς τις θεωρούσαν την “είσοδο στην κόλαση”. Οι εκδρομές που διοργανώνονται ισοδυναμούν με διαδρομή, μήκους όσο ένα κτίριο 40 ορόφων και έχουν καταμετρηθεί 1400 σκαλοπάτια.

Waitomo Caves Glowworm, Waitomo, Νέα Ζηλανδία

Εξερευνήστε με μια βάρκα μια λαμπερή υπόγεια “χώρα των θαυμάτων”, που η οροφή της φωτίζεται από τη λάμψη χιλιάδων μικρών glowworms, των οποίων η φωτεινότητα αντανακλάται στο νερό. Εκτός από την ήσυχη βόλτα, θα δείτε τον Καθεδρικό ναό της σπηλιάς, έναν χώρο, στον οποίο πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν ανακαλύψει μια εξαιρετική, φυσική ακουστική.

Fingal's Cave, Staffa, Σκωτία

Επιβλητικές, εντυπωσιακά τακτοποιημένες, εξαγωνικές κολόνες βασάλτη συνθέτουν την είσοδο του Σπηλαίου Fingal. Είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι οι πυλώνες του σπηλαίου είναι θαύματα της φύσης, δεδομένου ότι παρουσιάζουν τόσο ομαλές γωνίες και γραμμές, που θυμίζουν γλυπτό.

Η μυστηριώδης ομορφιά του σπηλαίου ενέπνευσε τους Mendelssohn, William Wordsworth, John Keats, Tennyson και τη Βασίλισσα Βικτώρια, οι οποίοι θέλησαν να το δουν από κοντά. Ταξιδέψτε στο μικρό, ακατοίκητο νησί Staffa και αναρριχηθείτε στο σπήλαιο, ακούγοντας την ηχώ των κυμάτων, που συντρίβονται στις στήλες.

Mammoth Cave, Κεντάκι

Το μεγαλύτερο σύστημα σπηλαίων του κόσμου, το Mammoth Cave, προσφέρει τεράστιες αίθουσες και εκτεταμένους λαβύρινθους. Η ανθρώπινη ιστορία του σπηλαίου εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω στην Native αμερικανική κουλτούρα, που το χρησιμοποίησε για εξορύξεις γύψου και άλλων μετάλλων.

Τα αγαθά αυτά εξαφανίστηκαν και οι σπηλιές ξεχάστηκαν μέχρι την ανακάλυψη τους στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Εξερευνώντας το σπηλαίο ανακαλύψτε περίπου 70 απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση είδη πανίδας, που φιλοξενούνται στο εθνικό αυτό πάρκο. Με μια σειρά από περιπετειώδεις περιηγήσεις, για όλες τις δεξιότητες και ηλικίες, το σπήλαιο είναι ιδανικό για όλους.

Marble Caves, Chile Chico, Χιλή

Ομαλοί τοίχοι και εντυπωσιακές σπηλιές αντανακλώνται στα ασημογάλαζα νερά της λίμνης General Carrera, καθώς αυτά περνούν μέσα από το μαρμάρινο σπήλαιο, που βρίσκεται στα σύνορα της Χιλής και της Αργεντινής.

Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος και οι τουρίστες απολαμβάνουν μια βόλτα 30 λεπτών μέσα από τις σπηλιές θαυμάζοντας τις μεγαλοπρεπείς καμάρες και τα τιρκουάζ σπήλαια που έχουν σχηματιστεί από την αδιάκοπη κίνηση της λίμνης που χτυπάει πάνω στο μάρμαρο εδώ και πάνω από χιλιάδες χρόνια. Οι διαφορετικές αποχρώσεις του μαρμάρου δημιουργούν ένα εκπληκτικό φυσικό αριστούργημα.

Avshalom Cave, Ισραήλ

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε απίστευτα σχήματα γεμίζουν το σπήλαιο Avshalom. Εδώ και χιλιάδες χρόνια το νερό που ρέει από την οροφή έως το δάπεδο αυτού του ισραηλινού σπηλαίου έχει δημιουργήσει θεαματικά φυσικά σχέδια. Κάποιες περιοχές της σπηλιάς μοιάζουν με λιωμένο κερί, αλλά και υποβρύχιους κοραλλιογενείς σχηματισμούς.

Σε μικρή απόσταση από την Ιερουσαλήμ, το σπήλαιο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και διοργανώνονταν εκδρομές κάθε μέρα, εκτός από Παρασκευή.

Orda Cave, Ρωσία

Ανακαλύψτε τα μυστηριώδη βάθη του μεγαλύτερου σπηλαίου από γύψο στον κόσμο, που βρίσκεται κάτω από το νερό, κάτω από τα Ουράλια όρη. Το απίστευτα καθαρό νερό που ρέει μέσα από τις πολλές αίθουσες επιτρέπει στους δύτες να έχουν ορατότητα πάνω από 50 μέτρα μπροστά τους και να δουν από κοντά τους μοναδικούς υποβρύχιους σχηματισμούς. Οι ατρόμητοι δύτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν αυτό το σπήλαιο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έμπειρους δύτες του Orda Cave Awareness Project.

Son Doong Cave, Βιετνάμ

Αυτό το βιετναμέζικο σύστημα σπηλιών εξερευνήθηκε για πρώτη φορά επίσημα το 2009 και βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Λάος. Με πάνω από 5,5 χιλιόμετρα από σήραγγες και θαλάμους, μια ζούγκλα, ένα ποτάμι, και αρκετά ψηλή οροφή, ώστε να χωρά έναν ουρανοξύστη 40 ορόφων, πρόκειται για ένα θαύμα του κόσμου.

Μέρη της οροφής του σπηλαίου κατέρρευσαν αιώνες πριν, επιτρέποντας στη ζούγκλα να εισέλθει και σήμερα πίθηκοι και αλεπούδες κατοικούν σε αυτό το καταπράσινο περιβάλλον. Οι επισκέπτες θα δουν επίσης σπάνιους σχηματισμούς, που δημιουργήθηκαν από το νερό που στάζει και στεγνώνει με τα χρόνια.