Μεγάλη πτώση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων το Νοέμβριο

Βουτιά τιμών στα ξενοδοχεία της Ελλάδας αλλά και σχεδόν ολόκληρης της Ευρώπης, αρκετά μεγαλύτερη από πέρυσι, καταγράφεται για το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago.

Όλες οι μεγάλες ελληνικές πόλεις και οι κυρίως χειμερινοί προορισμοί παρουσιάζουν αισθητή μείωση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιο αναλυτικά, στην ελληνική πρωτεύουσα και παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών, οι τιμές παρουσιάζουν πτωτική τάση με μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα € 76 (-9% σε σχέση με τον Οκτώβριο, 8% σε σχέση με το 2011).

Σημαντικές μειώσεις παρουσιάζουν και οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί της χώρας για τον Νοέμβριο. Στη Μονεμβασιά, η πτώση των τιμών σε σχέση με το 2011 αγγίζει το 19%, με μέση τιμή δίκλινου δωματίου τα € 57 (-9% σε σχέση με τον Οκτώβριο), στο Ναύπλιο η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα € 83 ευρώ (-14% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 18% σε σχέση με το 2011). Στην Ολυμπία για το μήνα Νοέμβριο η μέση τιμή διανυκτέρευσης κυμαίνεται στα € 61 με αισθητή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα της τάξεως του 16%. Στη Θεσσαλονίκη αντίθετα, η μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι σχετικά μικρή, μόλις 4% (μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα € 80 ευρώ) και σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το 2011 κατά 13%.

Κύπρος

Ακριβώς την ίδια διάθεση παρουσιάζουν οι τιμές και στην Κύπρο με την Πάφο να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της τάξεως του 55% (μέση τιμή € 87) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Λεμεσό, όπου το ποσοστό μείωσης σε σχέση με πέρυσι είναι μόλις 4%, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα εκτοξεύεται στο 48% (μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα € 95).

Πτώση και στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και οι τιμές όλων ανεξαιρέτως των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ακολουθούν καθοδική πορεία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η Βενετία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο, της τάξεως του 41%, με μέση τιμή διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα € 140, έναντι € 237 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Στο Παρίσι η μείωση αγγίζει το 23% (μέση τιμή διανυκτέρευσης τα € 165), στη Ρώμη η μέση τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο τη βραδιά είναι στα € 114 (-31% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και στη Φλωρεντία οι ταξιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν € 108 ανά διανυκτέρευση με τη μέση τιμή να παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 28%. Το ίδιο σκηνικό και στη Βουδαπέστη με τη μέση τιμή μειωμένη κατά 26% σε σχέση με τον Οκτώβριο (€ 67 ανά διανυκτέρευση). Στη Βαρκελώνη η πτώση των τιμών αγγίζει το 24% (€ 113 ανά διανυκτέρευση), στην Πράγα η μέση τιμή για δίκλινο δωμάτιο κυμαίνεται στα € 88 (-21%) και στη Βιέννη το ποσοστό μείωσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι της τάξεως του 18% με τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο να αγγίζει τα € 111.

Σημειώνεται ότι ο Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις. Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται στις ένα εκατομμύριο καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της εταιρείας.