Τα πρώτα στοιχεία από την τουριστική έκθεση του Λονδίνου WTM

Στο Λονδίνο χτυπά από χτες (5 Νοεμβρίου) η καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού.

Η διεθνής έκθεση World Travel Market 2012 άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχτεί περίπου 5.000 εκθέτες και πολλαπλάσιους επισκέπτες από όλο το φάσμα του τουρισμού, προερχόμενοι από ολόκληρο τον κόσμο. Η τουριστική έκθεση στη βρετανική πρωτεύουσα αποτελούσε πάντοτε το πρώτο βαρόμετρο για την τουριστική σεζόν του επόμενου έτους, οπότε φέτος αναμένεται να έχουμε τις αρχικές ενδείξεις για το πώς θα κινηθεί το καλοκαίρι του 2013 στην χώρα μας.

Η Ελλάδα συμμετέχει με δεκάδες επαγγελματίες του τουρισμού, που βρίσκονται στο εκθεσιακό κέντρο του Excel είτε ως εκθέτες, είτε ως επισκέπτες, με την πλειονότητα αυτών να είναι ξενοδόχοι. Οι περισσότερες επιχειρήσεις φιλοξενούνται στο περίπτερο του ΕΟΤ, ενώ η πολιτική ηγεσία της χώρας εκπροσωπείται από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον γ.γ του ΕΟΤ Νίκο Καραχάλιο.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την ημέρα των εγκαινίων, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για το μέλλον του τουρισμού. Ο πρόεδρος της TUI AG Dr Michael Frenzel προέβλεψε ότι οι εταιρείες που βασίζονται στην τεχνολογία, όπως η Google, σύντομα θα πωλούν και διακοπές. Υποστήριξε ότι το ίντερνετ δίνει τη δύναμη στον καταναλωτή, επιτρέποντας του να οργανώνει και να κλείνει τα δικά του πακέτα διακοπών. «Είναι κάτι εύκολο για όλες αυτές τις εταιρείες να πωλούν διακοπές» και προέτρεψε τους tour operators να αντισταθούν και υπερασπιστούν το αντικείμενο της δουλειάς τους, ώστε να συνεχίσουν να ελέγχουν τη διανομή των πακέτων διακοπών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ανακοινώσεις για την Ελλάδα. Η έρευνα της Arkenford που έγινε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη να ενισχύσει περεταίρω τον αριθμό των αλλοδαπών τουριστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την Ελλάδα επισκέπτονται περίπου 2,2 εκατ. βρετανοί τουρίστες, με το 73% από αυτούς να επιλέγουν πακέτα all inclusive. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενεργοποίηση της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας, ώστε αυτή να στηρίξει περισσότερο την Ελλάδα, καθιστώντας σαφές στους ταξιδιώτες ότι η χώρας μας είναι από τους πιο ασφαλείς προορισμούς του κόσμου.