50 χρόνια Ράλλυ Αιγαίου

Το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου είναι ένας ιδιαίτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοικτής θαλάσσης, με μακρά ιστορία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ΠΟΙΑΘ. Είναι το παλαιότερο και λαμπρότερο ιστιοπλοϊκό γεγονός της χώρας μας, που εφέτος κλείνει 50 χρόνια ζωής, έχοντας χαρίσει μοναδικές, έντονες, συναρπαστικές στιγμές σε χιλιάδες ιστιοπλόους μέχρι σήμερα!

Από το 1964 συγκεντρώνει ομάδες από όλη την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε χρόνο τα περισσότερα ελληνικά αγωνιστικά σκάφη δίνουν το «παρών» στη γραμμή εκκίνησης. Ανάμεσά τους, τα καλύτερα σκάφη και τα πιο εκπαιδευμένα πληρώματα που έρχονται αντιμέτωπα σε μια μάχη γοήτρου. Η 50ή επέτειος του ιστορικού αυτού ιστιοπλοϊκού γεγονότος θα γιορταστεί με ιδιαίτερο τρόπο.

Το Ράλλυ Αιγαίου διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, ΠΟΙΑΘ (www.horc.gr). Πριν 50 χρόνια μία ομάδα μελών του, έχοντας ερείσματα και από αγώνες του εξωτερικού, διαπίστωσαν ότι ήταν επιτακτική η ανάγκη για ένα διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα που να διατρέχει το Αιγαίο Πέλαγος και να επισκέπτεται κάθε χρόνο διαφορετικά νησιά. Αυτό συνέπεσε με την προτροπή της Πολιτείας για μία ναυταθλητική διοργάνωση στο Ανατολικό Αιγαίο για εθνικούς λόγους και ως εκ τούτου ο αγώνας διεξάγεται έκτοτε με την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι δημιουργήθηκε το Ράλλυ Αιγαίου.

Ο αγώνας ξεκινάει από τον Φαληρικό Όρμο με σταθμούς συνήθως τρία νησιά. Η συνολική απόσταση κάθε χρόνο είναι περί τα 400 ναυτικά μίλια και οι διαδρομές του αγώνα είναι οι δυσκολότερες για τα ελληνικά ιστιοπλοϊκά δεδομένα, εξ ου και τα σκάφη που λαμβάνουν μέρος στο Ράλλυ Αιγαίου είναι τα καλύτερα στην Ελλάδα με τα πιο έμπειρα πληρώματα. Συνολικά στα πενήντα χρόνια ιστορίας του το Ράλλυ Αιγαίου έχει διανύσει μία φορά την περίμετρο της Γης, δηλαδή 20.000 ναυτικά μίλια και έχει επισκεφτεί όλα τα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου.