Το Harrods της Ιταλίας: Αυτό είναι το νέο εμπορικό κέντρο της Βενετίας

Και διεκδικεί τον τίτλο του ωραιότερου εμπορικού κέντρου του κόσμου

Δίπλα στην περίφημη Γέφυρα του Ριάλτο, πάνω από το Κανάλε Γκράντε, άνοιξε τις πύλες του το Fondaco Dei Tedeschi. Το πάλαι ποτέ παλάτι μεταμορφώθηκε σε mall. Και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του «ωραιότερου εμπορικού κέντρου του κόσμου».

Το κτίριο που το στεγάζει ανεγέρθηκε τον 13ο αιώνα! Τότε ήταν και πάλι μια αγορά όπου συναλλάσσονταν οι Βενετσιάνοι έμποροι και από εκεί προέρχονταν τα μισά από τα φορολογικά έσοδα της «θεσπέσιας πόλης».

Το 1505 μια πυρκαγιά προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Η Βενετική Γερουσία ανέλαβε τότε τα έξοδα αποκατάστασης του εμβληματικού κτιρίου, το οποίο παρέμεινε επί αιώνες σε «χειμερία νάρκη».

Όταν ο Ναπολέων κατέκτησε τη Βενετία μετέτρεψε το περίφημο κτίριο σε τελωνείο. Αργότερα άλλαξε χρήση κι έγινε ταχυδρομείο.

Σήμερα το παλάτσο είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Benetton και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η DFS, θυγατρική του ομίλου LVMH. Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της DFS είναι να γίνει το Fondaco Dei Tedeschi το «Harrods της Ιταλίας».

Το μεγαλοπρεπές κτίριο στεγάζει σήμερα ένα υπερπολυτελές σύγχρονο εμπορικό κέντρο, που εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου.Τις εργασίες αποκατάστασης και ανακαίνισης υπογράφει ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ρεμ Κούλχαας ενώ η διαμόρφωση των καταστημάτων είναι έργο του αρχιτέκτονα Τζέιμι Φόουμπερτ.

Οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο. Αποκάλυψαν τους παλιούς τούβλινους τοίχους και διατήρησαν τους αρχικούς αεραγωγούς. Σύγχρονη πινελιά η κατακόκκινη κυλιόμενη σκάλα με τις μπρούτζινες λεπτομέρειες.

Μια θάλασσα από πολυτελείς μάρκες, περισσότερες από 300, με πρώτους και καλύτερους τους ιταλικούς οίκους Fendi, Max Mara, Armani,Valentino,Bottega Veneta και Gucci. Loewe, Chanel, Bally, Burberry, Saint Laurent είναι κάποιες άλλες από τις επιλογές, έστω και για ‘οφθαλμόλουτρο’.

Στο ισόγειο, πανέμορφα κρύσταλλα και γυαλικά από το Μουράνο και δαντέλες από το Μπουράνο.Βενετσιάνικες μάσκες, καπέλα γονδολιέρηδων και μαρινιέρες, όλα φτιαγμένα σε ιταλικά εργαστήρια από τα πλέον φίνα υλικά. Ο επισκέπτης της Βενετίας δεν θα αναζητήσει μόνο κάποια καλαίσθητα αναμνηστικά στο εμπορικό κέντρο Fondaco Dei Tedeschi θα θελήσει να γευτεί την ιταλική κουζίνα. Ο Μασιμιλιάνο Αλάιμο, ο νεότερος σεφ που απέσπασε τρία αστέρια Michelin, είναι επικεφαλής της κουζίνας στο εστιατόριο «Amo», που ερμηνεύει-ανάμεσα σε ψάρια, κρέατα και λαχανικά- την πίτσα κάπως αλλιώς.

Αλλά το κρυμμένο πετράδι είναι η ταράτσα του Fondaco που σερβίρει στο πιάτο ολόκληρη την Βενετία.