Τα αεροπλάνα του μέλλοντος

Αεροσκάφη κινούνται σε σχηματισμό, εξοικονομώντας καύσιμα, ιδιωτικές καμπίνες μετατρέπονται σε δωμάτια εικονικής πραγματικότητας και διαφανείς οροφές δίνουν απεριόριστη θέα στον ουρανό.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus παρουσιάζει τις προβλέψεις της για τον κλάδο των αερομεταφορών το 2050. Οι ιδέες που παρουσιάζονται είναι συναρπαστικές! Η πιο σημαντική εξέλιξη στον τομέα των αερομεταφοτρών τα τελευταία 20 με 30 χρόνια υπήρξε η στροφή στην κατασκευή αεροσκαφών από ελαφρύτερα υλικά με σκοπό τη μείωση των καυσίμων.

Τι προβλέπεται όμως για το μέλλον; Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα σενάρια για τις αερομεταφορές του μέλλοντος:

• Ολίσθηση κατά την προσγείωση των αεροπλάνων. Η έρευνα έδειξε ότι σε περίπτωση που τα επιβατικά αεροσκάφη προσγειώνονται γλιστρώντας στο έδαφος θα μειωθεί η εκομπή καυσίμων και ο θόρυβος και επίσης θα επιτευχθεί η δημιουργία μικρότερων διαδρόμων προσγείωσης.


• Διαφανής οροφή. Με αυτή την εντυπωσιακή αλλαγή το ταξίδι με αεροπλάνο θα εξελιχθεί σε ρομαντική περιπέτεια. Φανταστείτε να κάθεστε στη θέση σας και να σας «αγκαλιάζουν» λευκά σύννεφα ή ο έναστρος ουρανός.

• Καμπίνες εικονικής πραγματικότητας. Με τη βοήθεια την τεχνολογίας οι βαρετές καμπίνες των αεροσκαφών θα μετατρέπονται κατά βούληση σε γήπεδα του γκολφ, μπαρ ή χώροι γραφείων. Κι όλα αυτά με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού.


• Ανεφοδιασμός με βιοκαύσιμα. Τα καύσιμα αυτά παράγονται από έμβια όντα, όπως για παράδειγμα τα φύκια. Οι αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν αυτό το σενάριο ως τη λύση για να μειωθούν τα «αποτυπώματα» άνθρακα των αεροπλάνων στο μέλλον

• Πετώντας σε σχηματισμό. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αποδυνάμωση της αντίστασης του αέρα και άρα οι πτήσεις θα είναι πιο ασφαλείς. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξωπραγματικά, σκεφτείτε τους φίλους σας που πίστευαν ότι κάποια μέρα το Star Trek μπορεί να γίνει πραγματικότητα.