Crystal Serenity: Το κρουαζιερόπλοιο που σπάει το άβατο της Αρκτικής

Το αδύνατο (ταξίδι) που έγινε δυνατό για έναν μάλλον κακό λόγο

Το Crystal Serenity είναι ένα από τα πλέον πολυτελή κρουαζιερόπλοια του παγκόσμιου στόλου. Ξεκινώντας από τις ακτές της Αλάσκας, το πολυτελές πλοίο πάει να σπάσει ένα… άβατον της ναυσιπλοΐας: το Βορειοδυτικό Πέρασμα της Αρκτικής. Ο πορθμός αυτός συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του καναδικού αρχιπελάγους στο βόρειο κύκλο. Μέχρι πρόσφατα η διέλευση του θεωρούνταν αδύνατη ακόμη κι από τους τολμηρότερους των ναυτικών.

Όμως η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων άλλαξε τα δεδομένα.

Έτσι το Crystal Serenity, με περίπου 1.000 επιβάτες και πολυμελές πλήρωμα κατευθύνεται πρόσω ολοταχώς προς το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Το 13 ορόφων (!) κρουαζιερόπλοιο συνοδεύει το παγοθραυστικό RRS Ernest Shackleton.

Το ταξίδι κόστισε 22.000 έως 120.000 δολάρια ανά επιβάτη καθώς και 50.000 δολάρια επιπλέον κόστος ασφαλιστικής κάλυψης,  για την περίπτωση ανάγκης εκκένωσης του πλοίου.

Το Βορειοδυτικό Πέρασμα είναι ο συντομότερος δρόμος που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία. Αν και πρώτη φορά το διέπλευσε σκάφος το 1906, υπό το Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Άμουδσεν, παραμένει ένα θαλάσσιο μονοπάτι που κανείς δεν προτιμούσε λόγω του υψηλότατου κινδύνου σύγκρουσης με παγόβουνα.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή αναμένεται, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, να μετατρέψει την Αρκτική σε θάλασσα τα καλοκαίρια, μέσα στα επόμενα χρόνια, ανοίγοντας πεδίο πλεύσης… λαμπρόν και ζοφερόν ταυτόχρονα για τα πλοία.