Πού να πάτε και τι να δείτε ταξιδεύοντας στη Λιθουανία

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης –αργούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυξανόμενο χρέος και υψηλά ποσοστά ανεργίας, για να αναφέρουμε μερικά- η μικρή αυτή χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου αποφάσισε να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, αφήνοντας πίσω της το λίτας από τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου του 2015.

Η Λιθουανία υπήρξε η πρώτη Σοβιετική Δημοκρατία που διακήρυξε την ανεξαρτησία της πριν από 25 χρόνια. Σήμερα, αποτελεί ένα ζωντανό «μίγμα» ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς.

Για όσους αναρωτιούνται πώς μπορούν να ξοδέψουν τα ευρώ τους στη Λιθουανία, δείτε παρακάτω μερικές από τις προτάσεις που δημοσιεύτηκαν στη στήλη Travel του CNN:

  1. ΒιβλιοθήκηστοπανεπιστήμιοτουΒίλνιους (Littera Book Store)

Τα φαινομενικά αρχαία έργα τέχνης δημιουργήθηκαν πολύ πρόσφατα, για την ακρίβεια φιλοτεχνήθηκαν το 1978 από τον καλλιτέχνη Antanas Kmieliauskas.

Η είσοδος στο πανεπιστήμιο στοιχίζει 1 ευρώ, όμως δεν ισχύει για όσους θέλουν να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη.

  1. 2.      Ποδηλατάδα στην παλιά πόλη του Βίλνιους

Με τα πρώτα σημάδια της άνοιξης, τους δρόμους της πρωτεύουσας «κατακλύζουν» ποδήλατα σε έντονο πορτοκαλί χρώμα. Με τρία ευρώ για δύο ώρες μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο ιστορικό κέντρο του Βίλνιους επάνω σε δύο ρόδες.

  1. Μουσείο Εθνο-Κοσμολογίας (Museum of Ethno-Cosmology)

Η εθνο-κοσμολογία επικεντρώνεται γύρω από την κατανόηση της θέσης της ανθρωπότητας στο σύμπαν. Η ποιότητα της εμπειρίας εξαρτάται φυσικά από τις καιρικές συνθήκες, ωστόσο αν το δελτίο καιρού είναι καλό, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε τους διπλανούς μας πλανήτες με ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια που υπάρχουν στην Ευρώπη. Κόστος: 2-7 ευρώ.

  1. Βόλτα… από αέρος με αερόστατα πάνω από το Βίλνιους

Η περιήγηση από αέρος με ένα αερόστατο έχει αρχίζει να γίνεται ένα πολύ δημοφιλές «σπορ» στη Λιθουανία, προσφέροντας μαγευτικές εικόνες στα πανέμορφα τοπία της χώρας από ψηλά. Το Βίλνιους είναι μία από τις πόλεις του κόσμου που επιτρέπουν την… κυκλοφορία αερόστατων στον ουρανό της. Κόστος: 85-100 ευρώ το άτομο.

  1. Επίσκεψη στο κάστρο του νησιού Trakai

Το παραμυθένιο αυτό νησί-κάστρο αποτελούσε κάποτε την έδρα της εξουσίας του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, το οποίο εκτεινόταν από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, ενώ το μαγευτικό φυσικό τοπίο της περιοχής θα σας συναρπάσει. Κόστος εισόδου: 6 ευρώ.