Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού με χαμόγελα

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Παγκόσμια μέρα τουρισμού σήμερα και η χώρα μας έχει ένα δειλό μεν, χαμόγελο δε τα χείλη και το αφιερώνει στον τουρισμό της.

Μια δυνατή σεζόν από πλευράς αφίξεων κυρίως και τζίρου και όχι τόσο κερδών, έφερε αισιοδοξία και ελπίδα στον τουριστικό κόσμο. Οι προορισμοί που έχουν την τύχη να φιλοξενούν σε κοντινή απόσταση αεροδρόμια, γέμισαν ξένους τουρίστες. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας καλός μήνας με υψηλές πληρότητες και ο Οκτώβριος για τα περισσότερα μεγάλα νησιά είναι επίσης καλός.

Η κατάσταση στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή, ωφέλησε την χώρα μας, αφού μεγάλος αριθμός τουριστών άλλαξε προορισμό και κατευθύνεται Ελλάδα. Η Κρήτη για παράδειγμα θα έχει ίσως την μεγαλύτερη σεζόν σε όλη τη χώρα, με πολλά ξενοδοχεία να έχουν κρατήσεις μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη για τις δύο μεγάλες επενδύσεις σε Χαλκιδική και Αργολίδα συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ, έδωσαν επίσης ελπίδα για το μέλλον. Η χώρα σαφέστατα έχει ανάγκη από μεγάλες σύνθετες και σύγχρονες τουριστικές επενδύσεις, αλλά και από νέες θέσεις εργασίας. Η εταιρεία Marketing Greece που θα προβάλει με σύγχρονους τρόπους τη χώρα μας στο εξωτερικό έχει ήδη ξεκινήσει τη δραστηριότητα της, με πολλούς φορείς και επαγγελματίες να αγκαλιάζουν την όλη προσπάθεια.

Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την ημέρα εστιάζει στις ευθύνες της βιομηχανίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Καλεί όχι μόνο τις επιχειρήσεις να προσέχουν αλλά και τους ίδιους τους τουρίστες να φέρονται υπεύθυνα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, δήλωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια φάση δυναμικής ανασυγκρότησης με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. «Χωρίς να εγκαταλείπουμε τα στοιχεία που μας καθιέρωσαν στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ενισχύουμε το τουριστικό μας προϊόν, αναπτύσσοντας δράσεις και πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και στην ποιοτική βελτίωση. Το μοντέλο του μαζικού – παραθεριστικού τουρισμού χρειάζεται να εξελιχθεί. Σήμερα, που οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και ο διεθνής ανταγωνισμός διαρκώς οξύνεται, επαναπροσδιορίζουμε το τουριστικό μας προϊόν και με γρήγορους ρυθμούς προχωράμε στην υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, που βασίζεται στην ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων στον τουρισμό», τόνισε η υπουργός.

Για το 2014 η κ. Κεφαλογιάνη είπε επιβάλλεται να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση των στόχων που έχουμε θέσει και ο ελληνικός τουρισμός, με ενισχυμένο χαρακτήρα, να γίνει το όχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης, έχοντας βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια του. Η καθοριστική συμβολή του, αλλά και οι προοπτικές που δημιουργεί για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την αύξηση της απασχόλησης, αναγνωρίζονται πλέον από τα πιο επίσημα χείλη και τους εγκυρότερους διεθνείς αναλυτές», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. «Με την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου και με ορίζοντα το 2021, η Ελλάδα μπορεί να φθάσει τα 24 εκατ. διεθνείς αφίξεις (έναντι 17,5 εκατ. το 2013), τα 18-19 δισ. Ευρώ ετήσια άμεσα έσοδα (έναντι 11,5 δισ. ευρώ το 2013), τα 48 - 50 δισ. ευρώ συνολικά ετήσια έσοδα (έναντι 34 δισ. Ευρώ το 2013), δηλαδή 9 μονάδες επιπλέον από το σημερινό ΑΕΠ, αλλά και τις 1 εκατ. συνολικά θέσεις εργασίας. Τότε, η Ελλάδα μπορεί να κατατάσσεται στους δέκα κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επισήμανε ότι: «Δεν φθάνει όμως να έχουμε το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού μας. Πάνω από όλα απαιτείται ενότητα, δημοκρατία και αυστηρή εφαρμογή του νόμου από όλους.

Ας ελπίσουμε, λέω εγώ, ότι η καλή αυτή πορεία του ελληνικού τουρισμού θα συνεχισθεί και όλοι να καταλάβουν ότι όντως ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει όσο κανείς την ελληνική οικονομία.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έχουν προγραμματισθεί σε όλη τη χώρα.