Ο Ρώσος κάνει το Σκορπιό και ο Σκορπιός το Ρώσο

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Περισσότερα μάθαμε αυτές τις ημέρες για τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο που αγόρασε το Σκορπιό, από όσα ξέρουμε για το νέο αρραβωνιαστικό της εξαδέλφης μας, τη μάνα του και όλο του το σόι, που σε άλλη περίπτωση θα μας απασχολούσε μονοπωλιακά.

Το ‘χουμε στο αίμα μας ως έλληνες το κουτσομπολιό. Τίποτα δεν μας ξεφεύγει, το ράδιο αρβύλα πάει σύννεφο και ότι καινούριο εμφανιστεί στον ορίζοντα το ξεψαχνίζουμε μέχρι ολικής αποδόμησης. Το τι λεπτομέρειες μάθαμε για το γάμο του Ρώσου, την κόρη, την πρώην σύζυγο που θέλει τη μισή περιουσία και πόσα άλλα δεν λέγεται.

Η περίφημη πώληση του Σκορπιού, του νησιού που Ωνάση που σχεδόν 25 χρόνια τώρα κανείς δεν το επισκέπτεται και δεν το πλησιάζει, εκτός από το προσωπικό που το συντηρεί, είναι στα πρώτα τρία θέματα συζήτησης στο ελληνικό τραπέζι. Για κάποιο λόγο, όλοι θέλουμε να έχουμε λόγο στην περιουσία της μοναδικής μεγαλοκληρονόμου Αθηνάς Ωνάση-Ρουσέλ, που - από ότι πάλι μάθαμε μέσω κουτσομπολιού – μια δυό φορές έχει επισκεφτεί το Σκορπιό και αυτό για το μνημόσυνο της μητέρας της. Λόγο θα πρέπει να μας δώσει η Αθηνά για να πουλήσει την προίκα, τα κοσμήματα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις της…

Ασχολίαστα αφήνω τα ρεπορτάζ των καναλιών, με τις δηλώσεις όσων λένε ότι θα προσφύγουν λέει στην δικαιοσύνη και θα προσβάλουν την πώληση. Έτσι, να το κάνουμε και αυτό. Με το γνωστό τρόπο που ξέρουμε. Να το μπλοκάρουμε το θέμα, να παραχωρήσουμε το νησί στο δημόσιο και το δημόσιο στους διπλανούς Δήμους. Οι Δήμοι με τη σειρά τους θα το μοιράσουν σε εξωραϊστικούς συλλόγους, θα νοικιάσουν την παραλία σε ένα μπατζανάκι του ταμία του Δήμου, η άδεια της καντίνας θα πάει στον πρώτο ξάδελφο του βουλευτή της περιοχής και τρεις ανιψιές των συζύγων των Δημάρχων θα παντρευτούν στο εκκλησάκι που στέφτηκε ο Αριστοτέλης την Τζάκυ Ω!

Τα υπάρχοντα κτήρια θα γίνουν οίκοι πολιτισμού και χαράς, από αυτούς που οι Δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν πλέον ούτε το ρεύμα, ενώ κομμάτι του δάσους θα καεί – εντελώς ξαφνικά – και πέντε χρόνια αργότερα οι γόνοι των καλύτερων οικογενειών της περιοχής θα χτίσουν εκεί επαύλεις με μπάρμπεκιου και πισίνες με πλακάκια με σχέδια και νερό από το πηγάδι…

Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ από τους Δήμους των κοντινών νησιών και όλοι να καταλαβαίνουν ότι απλά περιγράφω την ελληνική πραγματικότητα.

Η πώληση του Σκορπιού

Όσο για την πώληση του Σκορπιού εκφράζω την άποψη μου καθαρά από την τουριστική πλευρά. Το νησί, συνδέθηκε όσο κανένα άλλο κομμάτι της μυθικής περιουσίας, με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Τα ξένα μέσα, το αναφέρουν ως το νησί που ο έλληνας κροίσος παντρεύτηκε την χήρα του Κέννεντυ – έναν από τους πιο διάσημους γάμους του προηγούμενου αιώνα.

Είναι πασίγνωστο στον κόσμο το νησί και μάλιστα οι φήμες τα τελευταία χρόνια, ότι θέλουν να το αγοράσουν διάφοροι πλούσιοι, από τον Μπιλ Γκέιτς μέχρι τη Μαντόνα, έχουν εκτοξεύσει τη φήμη του. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, είναι προφανές ότι αγαπά τα ακίνητα – τρόπαια και καλά κάνει. Γι’ αυτό άλλωστε αγόρασε τα τελευταία χρόνια, την έπαυλη του Ντόναλτ Τράμπ στο Palm Beach για 95 εκατ. δολάρια, τη βίλα του Γουίλ Σμίθ στη Χαβάι, το διαμέρισμα του πρώην προέδρου της Citi Bank στο Μανχάταν - πρόσφατα για μόλις 88 εκατ. δολάρια - και έχει πάρει ένα σπίτι στο Μονακό 300 εκατ. δολάρια για να μένει και να επιβλέπει την τοπική ομάδα (που επίσης του ανήκει).

Η αγορά του Σκορπιού – για να το κάνει λέει δώρο στην κόρη του – επειδή ακριβώς ο ίδιος επιδιώκει να αγοράζει «διάσημα» ακίνητα, είναι είδηση για τους κύκλους του παγκόσμιου jet set. Και οποιαδήποτε τέτοια είδηση μας βάζει στο χάρτη αυτού του κόσμου είναι θετική. Διότι και την Ελλάδα θυμούνται και ότι έχει νησιά για πώληση μαθαίνουν. Και μόνο κάποια ρώσικα κότερα να περάσουν από το Ιόνιο μια βόλτα για να δουν που πέφτει το νησί καλό θα μας κάνει, αφήστε που η μαρίνα του Αργοστολίου προορίζεται για ενοικίαση ώστε να μετατραπεί σε luxury μαρίνα.

Με ένα σπάρο λοιπόν δυο τρυγόνια. Και ο ρώσος μεγιστάνας και το νησί και ολόκληρη η περιοχή αποκτούν υπεραξία μέσω αυτής της αγοράς. Και ποιος δεν θα ήθελε την Αθηνά Ωνάση να έρχεται στην Ελλάδα, να κάνει διακοπές στο Σκορπιό και να διαφημίζει τη χώρα μας; Στα 28 της όμως πια, νομίζω ότι πρέπει να το χωνέψουμε ότι δεν έχουμε λόγο ούτε στην περιουσία της, ούτε στις επιλογές της.

Και αφού τους νέους αγοραστές του νησιού, διακρίνουμε ότι τους αρέσουν μάλλον τα φώτα της δημοσιότητας, καλό είναι να το εκμεταλλευτούμε με όποιο τρόπο!

[email protected]