H Μέρκελ αγάπησε τον τουρισμό;

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Πως αλλάζουν οι καιροί, πως περνούν τα χρόνια. Θυμάμαι τη δεκαετία του ’90 που η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαφορούσε εντελώς για τον τομέα του τουρισμού. Σήμερα μαθαίνω πως η Μέρκελ θα εγκαινιάσει την τουριστική έκθεση στη χώρα της…

Μικροδραστηριότητα ήταν ο τουρισμός πριν από 20 χρόνια για την Ευρώπη των ισχυρών. Δεν ήταν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα οι μεγάλοι παίχτες της κεντρικής Ευρώπης. Βλέπετε ήταν χώρες που έκαναν «εξαγωγές», δηλαδή αποτελούσαν και αποτελούν και σήμερα τις κύριες αγορές εξερχόμενου τουρισμού για την Μεσόγειο και τον κόσμο. Η βαριά – προϊοντική - βιομηχανία τους ήταν στο επίκεντρο και χώρες όπως η Ελλάδα – που ο τουρισμός ήταν και παραμένει ο βασικός πυλώνας της οικονομίας – είχαν μόνιμα παράπονα. Έλλειψη κεντρικής στρατηγικής, κενά στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση, τη νομοθεσία και τόσα άλλα. Ακόμα και η κοινοτική οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, που διασφαλίζει τους τουρίστες που ταξιδεύουν με πακέτα, άργησε πολύ να προσαρμοστεί στους νόμους της κάθε χώρας.

Θα μου πείτε πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, αφού η Γαλλία ας πούμε είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο – σχεδόν 75 εκατομμύρια - και γενικότερα όλες οι ισχυρές χώρες της Ε.Ε. έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον τομέα του τουρισμού. Θα σας απαντήσω απλοϊκά. Δεν νομίζω ότι είχε ποτέ την τύχη η Ένωση να έχει ανθρώπους του τουρισμού στους κόλπους της. Δεν έτυχε να βρεθούν άνθρωποι φωτισμένοι, με γνώση και πείρα στα τουριστικά θέματα, όταν σχεδιαζόταν όλη αυτή η συμμαχία. Με λυμένα τα οικονομικά θέματα τους οι περισσότεροι, αδιαφορούσαν για τι κάνουν οι πολίτες τους τα καλοκαίρια. Η βιομηχανίες των υπηρεσιών δεν τους συγκινούσαν, μπροστά στα αυτοκίνητα, τα όπλα, την τεχνολογία κ.α.

Όταν στο δελτίο τύπου της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού στον κόσμο, της ΙΤΒ που ξεκινά στο Βερολίνο πριν από λίγες μέρες, διάβασα ότι η Καγκελάριος Μέρκελ, για πρώτη φορά θα εγκαινιάσει τη διοργάνωση, δεν το κρύβω εξεπλάγην! Δεν έχω ακούσει ποτέ τη λέξη τουρισμός από το στόμα της, ξέρω ότι πάει «χειμωνιάτικες» διακοπές το καλοκαίρι. Υποψιάζομαι ότι κάποιος τη συμβούλεψε και την έπεισε ότι ο τουρισμός είναι κάτι περισσότερο από χάσιμο χρόνου. Στην φετινή ΙΤΒ, η τιμώμενη χώρα είναι η Ινδονησία και μάλιστα θα έρθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας στα εγκαίνια.

Κάτι σοβαρό θέλω να πιστεύω ότι συμβαίνει και είμαι περίεργη να ακούσω τι θα πει στην ομιλία της, παρουσία 5.000 περίπου εκπροσώπων του τουρισμού από όλο τον κόσμο, που είναι καλεσμένοι στην εκδήλωση. Δυστυχώς ο τουρισμός ήταν και είναι για πολλούς το τελευταίο τους καταφύγιο πριν την καταστροφή. Κλασικό παράδειγμα, πολλοί ελληνικοί προορισμοί, ακόμα και νησιά των Κυκλάδων. Μέχρι χτες, είχαν χρήματα και έσοδα από άλλους πόρους και τώρα που βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να δυσκολεύει, στρέφονται στον τουρισμό. Κάτι σαν λύση της τελευταίας στιγμής, σα σανίδα σωτηρίας, την στιγμή που θα μπορούσε να είναι κύρια δραστηριότητα από την αρχή.

Για τα νέα από το Βερολίνο θα σας κρατώ ενήμερους!

[email protected]