Καλή τουριστική χρονιά Ελλάδα!

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Το 2013 θα είναι μια καλή χρονιά για τον Ελληνικό Τουρισμό. Μόνη προϋπόθεση για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου, είναι να παραμείνει η σταθερότητα της χώρας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η πρόβλεψη αυτή προέρχεται από στοιχεία που δίνουν τόσο οι κρατήσεις και οι προκρατήσεις για τη σεζόν του 2013 αλλά και τα προγραμματισμένα ναυλωμένα αεροσκάφη που αναμένεται να προσγειωθούν στη χώρα το καλοκαίρι. Μας τα αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης πριν από μερικές ημέρες και φαινόταν αρκετά αισιόδοξος. Μας είπε ότι η αύξηση που παρουσιάζουν οι κρατήσεις για την Ελλάδα για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν, από τις δύο κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, Αγγλία και Γερμανία, αγγίζει το 20%. Και η Ρωσία φαίνεται να κινείται ανοδικά, όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια.

Για να ξέρουμε βέβαια τι λέμε και να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα κερδίζει αυτή τη στιγμή το χαμένο έδαφος. Φτάνει να σκεφτεί κανείς τι συνέβαινε πέρυσι τέτοιο καιρό, με τα μνημόνια, την κυβέρνηση Παπαδίμου και την απόλυτη αστάθεια που επικρατούσε στη χώρα. Η σημερινή εικόνα επιτρέπει στον τουρισμό να κινηθεί σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι οι tour operators, θα γεμίσουν την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία και θα ακολουθήσουμε και εμείς.

Οι τουρίστες εξακολουθούν να αγαπούν Ελλάδα και μάλλον συνήθισαν την οικονομική μας κρίση και κατά κάποιο τρόπο επιστρέφουν στον κλασικό αγαπημένο τους Μεσογειακό προορισμό. Τολμώ να πω ότι οι Γάλλοι είναι εκείνοι – ίσως οι μόνοι – που δεν πτοήθηκαν ούτε πέρυσι και έδειξαν την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους στη χώρα και θα έρθουν και φέτος να μας τιμήσουν και να αφήσουν τα ωραία τους λεφτά.

Μεταφράζοντας όλα αυτά σε νούμερα, ο κ. Ανδρεάδης είπε ότι ο στόχος των 17 εκατ. τουριστών για το 2013 είναι εφικτός. Οι θέσεις στα αεροσκάφη που έχουν προγραμματιστεί για Ελλάδα του χρόνου, είναι περίπου ένα εκατομμύριο περισσότερες από φέτος, που σημαίνει ένα δισεκατομμύριο επιπλέον έσοδα σε εισπράξεις, προσθέτοντας μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας.

Όλοι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε παρά να δουλέψουμε πάνω σε αυτή την αισιοδοξία. Να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να κάνουμε αυτούς τους επισκέπτες να περάσουν καλά, για να ξαναέρθουν. Έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης στον τουρισμό και υποχρέωση να είμαστε συνεπείς και σωστοί.

Καλή Χρονιά σε όλους και καλή τουριστική σεζόν στη χώρα μας!