Philoxenia: Η ελληνική έκθεση τουρισμού που έδυσε…

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Σας έγραψα πριν λίγο καιρό για τη Philoxenia, την δική μας διεθνή έκθεση τουρισμού, που 28 χρόνια τώρα πραγματοποιείται κάθε Νοέμβρη στην Θεσσαλονίκη. Πήγα και πάλι – μόλις επέστρεψα – και σας γράφω τα νέα, ποια νέα θα μου πείτε…

Την επισκέπτομαι από το 1994 τη Philoxenia και δεν έχω λείψει ποτέ. Δεν ήταν έκπληξη, ούτε έκανα καμιά σπουδαία πρόβλεψη όταν έγραφα, ότι οι συμμετοχές, οι επισκέπτες και το ενδιαφέρον θα ήταν μειωμένο. Κάθε πέρυσι και καλύτερα που λέμε, μόνο που αν το πέρυσι ήταν κακό, φανταστείτε τι ήταν το φέτος. Οι λιγοστοί εκθέτες περιορίστηκαν σε δυο περίπτερα, με οκτώ Περιφέρειες να καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο χώρο, μερικές κρατικές ξένες συμμετοχές, κάποιες ενώσεις τουρισμού και τα αρκετά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης καθώς και κάποια από Αθήνα. Όπως έχει γίνει στο παρελθόν, έτσι και φέτος, υπήρχε ένα πρόγραμμα hosted buyers, δηλαδή καλεσμένων ξένων επαγγελματιών του τουρισμού, που ήρθαν να συναντήσουν έλληνες συναδέλφους τους και να κάνουν δουλειές. Ήταν ίσως η καλύτερη αποστολή που έχει γίνει ποτέ, αφού οι ξενοδόχοι – εκθέτες έμειναν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι, από τους ξένους καλεσμένους μας και το ενδιαφέρον τους. Είναι κρίμα πραγματικά να έχεις καλέσει αυτό τον σημαντικό κόσμο και να μην έχεις αρκετούς εκθέτες να τους υποδεχτούν.

Κατά τα λοιπά, τα εγκαίνια ήταν άνευρα, με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη να κάνει μια γενικόλογη ομιλία, ενώ ακολούθησαν βραβεύσεις στις Περιφέρειες που συμμετείχαν και αυτές για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω. Συνέντευξη τύπου δεν δόθηκε από την αρμόδια υπουργό, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης. Όλο το ζουμί και το μόνο ζουμί της υπόθεσης, ήταν στην – ανοιχτή για το κοινό – εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, όπου θα ετοιμάσω ξεχωριστό θέμα. Υπήρξαν νέα και από την επίσημη ηγεσία του τουρισμού και από τους ξενοδόχους.

Σε άλλα νέα, δυστυχώς η πόλη ήταν γεμάτη σκουπίδια - όπως όλη η χώρα - και δεν υπήρξε καμία ευαισθησία από κανέναν να έχει καθαριστεί τουλάχιστον το κέντρο, αφού γινόταν κοτζάμ τουριστική έκθεση, φιλοξενούσε τόσους ξένους και αρκετά συνέδρια. Χαρακτηριστικό της κρίσης, ήταν οι ατέλειωτες ουρές ταξί στην Εγνατίας και την Τσιμισκή, εκεί που παλιά τα ψάχναμε με το μικροσκόπιο. Α, ναι και το μετρό δεν έχει φτιαχτεί ακόμα, νομίζω σας το ξαναείπα αυτό πριν από 50 χρόνια…

To make a long story short, κοινώς εν κατακλείδι, η Philoxenia κατά τη γνώμη μου, δεν είναι πια μια διεθνής έκθεση τουρισμού, ούτε καν εθνική. Είναι σαν μια τοπική εκδήλωση τουριστική, που γίνεται σε μια πόλη που δεν έχει πια τουρίστες. Η Helexpo και ο ΕΟΤ θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά το μέλλον της, αν υπάρχει μέλλον, να την επαναπροσδιορίσουν ή να την καταργήσουν. Δεν βλέπω το λόγο να ξοδεύονται κρατικά χρήματα από Υπουργείο, ΕΟΤ και Περιφέρειες, σε ένα «θεσμό» που έχασε το τραίνο…