Μια φορά και έναν καιρό ταξιδεύαμε τα Χριστούγεννα…

Σαν να σας βλέπω να κουνάτε το κεφάλι σας. Δεν θα σας γράψω σήμερα τίποτα που δεν ξέρετε προσωπικά ο καθένας, όμως δεν ξέρετε ότι ίσως ισχύει για όλους, ή μάλλον τους περισσότερους.

Μέσα Νοέμβρη και στις καλές εποχές όλη η κουβέντα στις παρέες, τις βόλτες, τα τηλέφωνα και τα καφέ, δεν ήταν άλλη όχι από το τι θα κάνουμε τα Χριστούγεννα, αλλά για το πού θα πάμε. Άλλος στα χιόνια στη Γαλλία, άλλος Βιέννη, άλλος Λονδίνο και Νέα Υόρκη (να κάνει και τα ψώνια του), άλλος κανένα σαλέ στην Ελβετία, πολλοί ήθελαν ξενώνες στην Ελλάδα. Μάλιστα οι κυρίες πέταγαν και ένα χωριό στην κουβέντα, εννοώντας σχεδόν πάντα αυτό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι, στη μακρινή και παγωμένη Φινλανδία.

Φέτος μάλλον η κουβέντα περιορίζεται στο τι θα κάνουμε, δηλαδή σε ποιού το σπίτι θα πάμε, παρά στο που θα ταξιδέψουμε. Το ρεπορτάζ μου λέει ότι η κίνηση σε τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία και ξενώνες, κάνει παρέα με το μηδέν. Φίλοι που δουλεύουν σε μεγάλη εταιρεία που ελέγχει online κρατήσεις, μου έλεγαν ότι τσεκάρουν το σύστημα μήπως έχει κολλήσει, αφού ούτε αναζητήσεις για ταξίδια τις γιορτές δεν βλέπουν. Τα τουριστικά γραφεία σας πληροφορώ, ότι έχουν έτοιμα τα πακέτα τους, με πολύ καλές τιμές και σε πολλές περιπτώσεις και οικονομικές, όμως ουδείς ενδιαφέρεται να τα μάθει. Λιγοστά είναι τα τηλέφωνα που χτυπούν στους ξενώνες και τα ξενοδοχεία της ορεινής κυρίως ενδοχώρας, που παλιά είχαν ξεπουλήσει από το Πάσχα. Τα περισσότερα μάλιστα σταματούν την τακτική της «ελάχιστης παραμονής» ή την περιορίζουν στις δύο μέρες και έτσι δεν υποχρεώνουν τον κόσμο να μείνει και να πληρώσει τρεις και τέσσερις μέρες.

Όλοι ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό θέλω να ελπίζω και εγώ, γιατί πρέπει να κινηθεί η αγορά, πρέπει να ζήσουν και οι επιχειρήσεις του τουρισμού, πρέπει να στηριχθεί η ελληνική ορεινή επαρχία που περιμένει τις γιορτές πως και πως. Με όλο το σεβασμό στον κόσμο που δεν έχει καθόλου χρήματα, απευθύνομαι σε εκείνους που έχουν κάποια ευρώ να διαθέσουν για βενζίνη, διαμονή, φαγητό ή για ένα οργανωμένο ταξίδι στο εξωτερικό και τους λέω να το ψάξουν τώρα. Υπάρχουν προσφορές, καλές τιμές και πολύ ωραία ταξίδια. Παράδειγμα σας λέω, ότι υπάρχουν ξενώνες στο Πήλιο και στα Ζαγοροχώρια από € 35. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς θα έρθουν και φέτος, τίποτα δεν τις σταματά. Ακόμα και μια διήμερη εκδρομή, που θα κοστίσει όσο ένα τραπέζι που θα κάναμε σπίτι, μπορεί να είναι αρκετή για να μας φτιάξει τη διάθεση και να μας γεμίσει το νου με εικόνες και αναμνήσεις για πολύ καιρό.

Βίκη Βαμιεδάκη