Στο Bakalo τιμούν τις Κυκλάδες & τις σερβίρουν στο πιάτο μας

Οδηγός Μύκονος
Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Ένα μπακάλικο αλλοτινών καιρών «βούτηξε» στο σήμερα κι έφερε στη Μύκονο πριν έξι χρόνια, ένα από τα πιο όμορφα και παρεΐστικα εστιατόρια, το Bakalo. Βρίσκεται στην περιοχή της Λάκκας, μια ανάσα από τη στάση των λεωφορείων, και εδραίωσε τη φιλοσοφία του να απολαμβάνεις και να μοιράζεσαι με την παρέα σου τα μεζεδάκια και τα πιάτα του καταλόγου. Πράγμα δύσκολο, ιδίως για τους ξένους επισκέπτες που δεν αντιλαμβάνονται εύκολα την ουσία του «ελληνικού μεζέ», του πιάτου που έχει δημιουργηθεί για να μοιράζεται. Ωστόσο εδώ, συναντάμε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις επιχειρήσεων που κατάφεραν με επιτυχία να μεταδώσουν αυτό τον τρόπο σκέψης στο κοινό τους με εξαιρετική επιτυχία.

Οδηγός Μύκονος

Ο κατάλογος του Bakalo (του οποίου τα πιάτα είναι κατηγοριοποιημένα ανά τιμή!) βέβαια, δεν έχει μόνο πιάτα-μεζέδες αλλά και γευστικότατα κυρίως, με όλα να εκπροσωπούν παραδοσιακές ελληνικές συνταγές δοσμένες μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή. Η κουζίνα του, εκπαιδεύει και συστήνει τον επισκέπτη σε αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις, επιμελημένες από τον ταλαντούχο σεφ, Γιάννη Γαβαλά, ενώ οι οικοδεσπότες του, Νίκος Νάνου, τον Egidio Guerreri και Βίκη Χατζηδάκη διακρίνονται για την απλόχερη φιλοξενία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως το εστιατόριο είναι πιστοποιημένο από το Aegean Cuisine.

Στο τιμόνι της κουζίνας, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, συναντάμε τον ταλαντούχο Γιάννη Γαβαλά. «Το Bakalo, ξεχωρίζει γιατί προτείνει συνταγές βασισμένες σε τοπικά προϊόντα από εννιά Κυκλαδονήσια. Συγκεκριμένα τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Νάξο, την Ηρακλειά, την Ίο, τη Σαντορίνη και την Αμοργό», μου λέει ο Γιάννης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα του γιατί δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε την κουζίνα του συγκεκριμένου εστιατορίου. «Η κουζίνα του Bakalo εκπροσωπεί απόλυτα μια ελληνική - αιγαιοπελαγίτικη - κυκλαδίτικη πρόταση. Είναι μια ρεαλιστική κουζίνα, τίμια και αυθεντική, που τρέφει τρομερή εκτίμηση στα τοπικά προϊόντα και τους μικρούς παραγωγούς και αποποιείται οτιδήποτε περιττό».

Ο ίδιος κατάγεται από την Ηρακλειά, και το πάθος του για τις Κυκλάδες είναι διάχυτο. Εκδηλώνεται δημιουργικά στα πιάτα του, ωστόσο όποιος έχει την χαρά να τον γνωρίσει καταλαβαίνει απευθείας πως πίσω από το μεράκι υπάρχει τεράστιος θαυμασμός και αγάπη για αυτή την ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας. Άλλωστε το στίγμα που έχει δώσει στο μενού του Bakalo «είναι ακριβώς αυτό το κυκλαδίτικο γνήσιο «χρώμα», απόρροια της καταγωγής μου, της βιωματικής κουζίνας και της ελευθερίας από τους επιχειρηματίες προκειμένου να δημιουργήσουμε κάτι αυθεντικό». Και το έχουν επιτύχει στον απόλυτο βαθμό.

Tip: Τα πιάτα του καταλόγου είναι πραγματικά ένα προς ένα και θα σας δυσκολέψουν ως προς το τι να επιλέξετε τελικά. Θα σας πρότεινα να τα μοιραστείτε, προκειμένου να δοκιμάσετε όσες περισσότερες γεύσεις γίνεται. Το ψητό καλαμάρι γεμιστό με σπανακόρυζο και βινεγκρέτ από ταραμά και το μαγιάτικο στη σχάρα με ταμπουλέ λαχανικών και μυρωδικά αποτελούν best sellers του καταλόγου. Αξίζει να δοκιμάσετε το νέο πιάτο, χταπόδι σχάρας με φάβα Σαντορίνης με ροβίτσα (μικρά φασόλια) καθώς και τις μαριναρισμένες γαρίδες σε χυμό εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, λεμόνι, μοσχολέμονο) με φινόκιο και μάραθο πάνω σε γλυκό τραχανά αρωματισμένο με δυόσμο και σάλτσα πορτοκάλι, μοσχολέμονο, εκχύλισμα λουίζας. Για επιδόρπιο η μους ξινομυζήθρας Ηρακλειάς με σάλτσα από Αμοργιανό ρακόμελο με σύκα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς είναι ό,τι πρέπει, ενώ τα τα ξεροτήγανα με παγωτό από μυκονιάτικη μελόπιτα είναι κόλαση. Ο καλύτερος επίλογος γράφεται με το λικέρ αρμπαρόριζα - κέρασμα του εστιατορίου.

Info:
Καθημερινά: 19.00-01.30
Λάκκα, Χώρα, Μύκονος, τηλ. 22890 78121, www.bakalo.gr , www.facebook.com/BakaloEatery?fref=ts

katoFasa_Article_Mykonos