Μία τουριστική επιχείρηση… αλλά Leon!

Της Βίκης Βαμιεδάκη

Μια θερμή υποδοχή με περίμενε στην είσοδο του Μεγάρου της «Leon…Τουριστική Ο.Ε.».

Ο Σύμβουλος, ο γενικός διευθυντής, αλλά και οι επικεφαλείς των διευθύνσεων Οικονομικών και Δημοσίων Σχέσεων, ήταν όλοι εκεί. Την ομάδα διοίκησης πλαισίωνε ο υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας του Ομίλου. Με οδήγησαν στα γραφεία τους όπου μου περιέγραψαν αναλυτικά τη δομή, τους σκοπούς και τη δραστηριότητα της εταιρείας.

Η "Leon…Τουριστική", όπως μαρτυρά και η επωνυμία της, «πουλά» Ελλάδα. Κύριο όπλο της είναι η ιστοσελίδα της, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να βρει πρωτογενές υλικό για πολλές περιοχές της χώρας μας. Το «στήσιμο» είναι έξυπνο και σύγχρονο, αφού εκτός από την ιστορία κάθε προορισμού που παρουσιάζεται, η τουριστική πληροφορία είναι ιδιαίτερα στοχευμένη. Χρηστικές πληροφορίες για τη μετάβαση, τηλέφωνα και γεωγραφική θέση, έχουν καταχωρηθεί με ακρίβεια, κάτι που πολλές ακόμα και επίσημες ιστοσελίδες Δήμων και Περιφερειών πάσχουν.

Μια μεγάλη κατηγορία είναι αυτή των «Ασχολιών», όπου στις υποκατηγορίες περιγράφονται τα ενδιαφέροντα του σημερινού ταξιδιώτη. Η γαστρονομία της περιοχής, τα μουσεία, τα τοπικά έθιμα, οι εκκλησίες, τα σπουδαία μνημεία, όλα αναφέρονται με σωστό, μεστό λόγο και άριστα ελληνικά. Ένας χάρτης με χρώματα δείχνει σε ποια σημεία βρίσκονται τα διάφορα ενδιαφέροντα που παρουσιάζονται. Ο κάθε προορισμός, έχει έναν τίτλο, έναν χαρακτηρισμό που περιγράφει το ύφος του. «Θεσσαλονίκη, Η πόλη που ερωτεύεσαι και δεν ξεχνάς», «Κήθυρα, το νησί της Αφροδίτης», «Σύρος, η Αρχόντισσα των Κυκλάδων»…

Ήδη υπάρχουν αρκετοί προορισμοί στο χάρτη της Leon Τουριστική, ενώ συνεχώς προστίθενται και νέοι. Η εταιρεία διαθέτει επικεφαλείς σε όλες τις διευθύνσεις – εκτός από αυτές που ήδη ανέφερα - όπως Παραγωγής, Marketing, Ανθρωπίνου Δυναμικού, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν και δύο μέλη.

Ποιοι κρύβονται πίσω από τη Leon…

Και κάπου εδώ φίλοι μου, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψω τα πρόσωπα πίσω από τη Leon Τουριστική και να σας περιγράψω το πρωινό που πέρασα στα γραφεία τους. Ξεκινώ λέγοντας ότι το μικρότερο μέλος του Δ.Σ. φοιτά στην 2η τάξη του Γυμνασίου, ενώ ο μεγαλύτερος σε ηλικία, που είναι και ο Σύμβουλος της εταιρείας, τελειώνει φέτος την 3η Λυκείου! Βρισκόμουν το Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης, ένα από τα ιστορικότερα και σπουδαιότερα σχολεία της χώρας μας.

Η «Leon…Τουριστική Ο.Ε.» είναι η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Λεοντείου Λυκείου που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία των μαθητών/ -τριών και του υπεύθυνου καθηγητή του Μαθητικού Πολιτιστικού Ομίλου «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» της Σχολής, Παύλου Κουτσοβίτη. Η εταιρεία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Εικονική Επιχείρηση 2014 2014», του Σωματείου «Επιχειρηματικότητα Νέων» / Junior Achievement Greece (Σ.Ε.Ν. / JA Greece), στον οποίο συμμετέχουν 50 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Γκιάλας, μαθητής της 3ης Λυκείου είναι ο Σύμβουλος της Leon. Με υποδέχθηκε στο σχολείο του, συστήνοντας μου την Αλίκη Λάβδα διευθύντρια Οικονομικών, την Δέσποινα Κρέτση, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και τον γενικό διευθυντή Λεονάρδο Ρούσσο, όλοι τους μαθητές της 2ας Λυκείου. Μαζί και ο υπεύθυνος του Ομίλου, ο οικονομολόγος Παύλος Κουτσοβίτης. Οι υπόλοιποι διευθυντές της Leon όπως και τα μέλη, ήταν στις τάξεις τους. Πρόκειται για το Μάριο Λουφίρ, το Γιάννη Πασεξίδη, τη Μαρία Κοτσώνη, τη Μαρία Μαυρικίου και το Βενιαμίν της εταιρείας Ανέστη Μαλτέζο.

Τα παιδιά φτιάχνουν μόνοι τους τα πάντα. Αναζητούν το περιεχόμενο, το διασταυρώνουν, το γράφουν και το δίνουν για φιλολογικό έλεγχο στους καθηγητές τους. Σύντομα μάλιστα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα μεταφραστεί στα αγγλικά! Προσπαθώ να μην χρησιμοποιώ στο κείμενο μου ξένες λέξεις, όπως site, κλπ. Τα παιδιά μου το επεσήμαναν αρκετές φορές. Θέλουν όλο το περιεχόμενο τους, αλλά και η γλώσσα που χρησιμοποιούν στην εταιρεία τους να είναι ελληνικά, σωστά ελληνικά (προσωπικά ελπίζω να περάσω τη βάση στο φιλολογικό έλεγχο αυτού του κειμένου).

«Το βασικό που προβάλουμε είναι η ελληνικότητα και φυσικά και στη γλώσσα», μου λένε. Το Λεόντειο Λύκειο υποστηρίζοντας ένθερμα την προσπάθεια των παιδιών, τους έχει παραχωρήσει μια φωτεινή αίθουσα, όπου και στεγάζεται το αρχηγείο της εταιρείας.

Ο Κωνσταντίνος, ως Σύμβουλος της Leon, μου κάνει την εισαγωγή: «Το μήνυμα μας είναι ότι η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά με τον τουρισμό. Η ιστοσελίδα μας στοχεύει στο να ενημερώνει τον κόσμο για τον κάθε προορισμό, αλλά κυρίως να προβάλει τα μικρά μυστικά του. Γι’ αυτό και καλούμε τους αναγνώστες να μας πουν πράγματα που ξέρουν μόνο εκείνοι και να τα μοιραστούν».

Τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η επιλογή των προορισμών γίνεται μετά από συμβούλιο της εταιρείας, έρευνα και κάθε φορά αναλαμβάνει κάποιος να αναζητήσει και να γράψει το περιεχόμενο. Βεβαίως η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη! Απαιτούνται 10 με 12 μέρες για να συγκεντρωθεί το περιεχόμενο και να γραφτεί και αρκετές περισσότερες για να «ανέβει» στην ιστοσελίδα. Βλέπετε τα κάνουν όλα μόνοι τους!

Ο Λεονάδρος, ως γενικός διευθυντής πρέπει να εποπτεύει τα πάντα: «Λειτουργούμε σαν πραγματική επιχείρηση, δημιουργούμε μια συγκεκριμένη υπηρεσία, την οποία προωθούμε, διαφημίζουμε και «πουλάμε»! Τα όποια κέρδη μας θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, όπως ορίζει τόσο το καταστατικό της «επιχείρησής» μας όσο και ο κανονισμός του διαγωνισμού», μου λέει. Στους επόμενους άμεσους στόχος της Leon είναι η επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών, δηλαδή η προσθήκη επιπλέον προορισμών στην ιστοσελίδα, αλλά και η δημιουργία εφαρμογής με τις πληροφορίες μας για τα «έξυπνες» συσκευές και «έξυπνα» τηλέφωνα.

Ο καθοδηγητής των παιδιών, ο κ. Κουτσοβίτης, τα κοίταζε όλη αυτή την ώρα της συνάντησης μας με μεγάλη περηφάνια. Την ίδια που αισθανόμουν και εγώ βλέποντας παιδιά 16 και 17 ετών, να μιλούν με τόση αγάπη, ενθουσιασμό, μεράκι και γνώση για τη χώρα μας, τον τουρισμό και το σχολείο τους. Ο λόγος τους με εντυπωσίασε, η ευγένεια τους με καθήλωσε, ο επαγγελματισμός τους με έκανε να ελπίζω.

Η Leon είναι μια κλασική επιχείρηση που έχει σκοπό το κέρδος, γι’ αυτό και ότι έσοδα προκύπτουν, κυρίως από χορηγίες, θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι όμως και κάτι παραπάνω. Έχει καρδιά ελληνική, ψυχή, στόχο και όραμα.

Φεύγοντας, αφού ξεναγήθηκα στις εντυπωσιακές, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Λεόντειου Λυκείου, πέτυχα και ένα κουδούνι και είδα τα παιδιά να ξεχύνονται γελώντας δυνατά στην μεγάλη αυλή, σκεφτόμουν ότι ναι, υπάρχει μεγάλη ελπίδα για το μέλλον. Η χώρα μας έχει μάτια καθαρά να την κοιτούν, ο ελληνικός τουρισμός δεν είναι για αυτά τα παιδιά μια δουλειά «για να τα αρπάξουμε από αφελείς επισκέπτες».

Για τον επίλογο, φύλαξα ένα κομμάτι από το κείμενο που έχουν γράψει τα παιδιά για την εταιρεία τους και σας παρακαλώ να το διαβάσετε με προσοχή: «Η «Leon…Τουριστική Ο.Ε.» σκοπό έχει την προώθηση, ενός από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας μας του ελληνικού τουρισμού και απώτερο στόχο την ενίσχυσή του, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα, είναι ένας διαχρονικός προορισμός: η ιστορία αλλά και η φυσική ομορφιά της Ελλάδας προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Η ταυτότητα του Ελληνικού Τουρισμού είναι ένας συνδυασμός σφρίγους και τραχύτητας, απομόνωσης και ανθεκτικότητας, αγάπης για τον τόπο και ανοιχτών οριζόντων. Θέλουμε και χρειαζόμαστε «τον τουρισμό της Ελλάδας μας στο προσκήνιο».

Αναμνηστική φωτογραφία με την υπογράφουσα και τα μέλη του δ.σ. της Leon Τουριστική

Θαυμάστε τη Leon Τουριστική πατώντας εδώ

Για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τη Leon στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: facebook.com/leontouristiki, instagram.com/leontouristiki, twitter.com/LeonTouristiki, pinterest.com/leontouristiki