Επίσημη παρουσίαση του «Αριστοτελικού Περιπάτου»

Την πρώτη από τις οκτώ (8) χαρτογραφημένες ιστορικές περιπατητικές διαδρομές της προ του Άθω περιοχής (Χαλκιδικής) θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στο βρετανικό κοινό το Ίδρυμα ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ και οι αριστοτελικές κοινότητες σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, με στόχο την ανάδειξη μιας εξαιρετικής φυσικής διαδρομής, η οποία παρουσιάζει εκτός από ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για τον Αριστοτελικό Περίπατο, ο οποίος ξεκινά από το προστατευμένο (από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000), Άλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια (του σημερινού οικισμού των Σταγείρων) και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα (της Ολυμπιάδας), τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη. Το μήκος της εκτείνεται στα 32 χιλιόμετρα, τα οποία ακολουθούν τα σκιερά μονοπάτια του Αριστοτελικού Βουνού και εναλλάσσονται ανάμεσα σε πολύ πυκνή βλάστηση και σε ξέφωτα με θέα στο γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού Κόλπου.

Η συγκεκριμένη διαδρομή, στην οποία διεξάγεται πολυετής έρευνα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική εκμετάλλευση Αυτοφυών Φυτών», θα παρουσιασθεί και θα προωθηθεί στο κοινό ως:

- Περιβαλλοντική Περιήγηση,
- Περιπατητική Διαδρομή,
- Ιστορικός Περίπατος,
ενώ αποτελεί την πρώτη από τις οκτώ διαδρομές, που συμπεριλαμβάνονται στην αγγλική έκδοση «Mount Athos Area - ROUTES», η οποία θα παρουσιασθεί στο κοινό την ίδια ημέρα από εκπρόσωπο δημοφιλούς γραφείου εναλλακτικού τουρισμού της Βρετανίας.

Πληροφορίες για τη διαδρομή θα βρείτε: http://en.mountathosarea.org/what-to-do/walking-gr/

Όταν η αριστοτελική σκέψη και το φυσικό κάλλος «μπλέκονται» στην ιστορία...

Στην προ του Άθω περιοχή της Χαλκιδικής, 500 μόλις μέτρα από τον οικισμό της «θαλασσινής» Ολυμπιάδας, ο επισκέπτης συναντά ένα εκπληκτικό φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό και γαστρονομικό μείγμα τοπίων και φαινομένων.
Ένα κατάφυτο βουνό, το Αριστοτελικό, προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000, κουβαλά στις ράχες του χιλιάδες κυπελλοφόρα δέντρα αλλά και 404 είδη φυτών και βοτάνων, τα ίδια που κάποτε βοήθησαν τον Μεγαλέξανδρο να αναγνωρίσει την ασιατική χλωρίδα.

Οι πλαγιές του διασχίζονται από εκατοντάδες περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες συγκλίνουν ακτινωτά στον Αριστοτελικό Περίπατο, την πιο σπουδαία περιπατητική διαδρομή της Ευρώπης. Σε αυτήν ο Αριστοτέλης συνήθιζε να στοχάζεται, να φιλοσοφεί και να λογίζεται, συνθέτοντας κομμάτι κομμάτι την περίφημη «αριστοτελική σκέψη». Η παραλιακή του ζώνη καθορίζεται από την ύπαρξη της ελληνιστικής πόλης των Σταγείρων, αυτή που γέννησε τον Αριστοτέλη και είναι χτισμένη ψηλά στη χερσόνησο Λιοτόπι της Ολυμπιάδας, «αγναντεύοντας» δεκάδες αμμώδεις παραλίες, που εναλλάσσονται ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του μεσογειακού ουρανού.

Αυτός ο περίπατος δεν αποτελεί απλώς μία περιπατητική διαδρομή, αλλά ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στη φύση και στο ιδανικό φυσικό περιβάλλον. Εναλλάσσεται ανάμεσα σε 32 χιλ. μαγικών τοπίων μεταξύ βουνού και θάλασσας, πράσινου και γαλάζιου, λόφων και κάμπων, γης και ουρανού.

Ο Αριστοτελικός Περίπατος δεν αποτελεί απλώς μια ακόμη περιπατητική διαδρομή. Αποτελεί εμπειρία ζωής.
Ζήστε την!

Πληροφορίες: http://www.mountathosarea.org/τί-θα-κάνετε/περπατήστε-στις-διαδρομές-μας/