Eco-hotels: Όταν το design αγαπά το περιβάλλον

Τι πραγματικά σημαίνει οικολογικό ξενοδοχείο; Τρία μέλη των Design Hotels το αποδεικνύουν.

Όταν όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον οι δικές τους διακοπές, τότε οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίζουν γι αυτό. Η διεθνής αλυσίδα των Design Hotel παρουσιάζει τρία μέλη της – λαμπρά παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας, από το Σόχο της Νέας Υόρκης και το ξενοδοχείο Crosby Street Hotel, μέχρι, το The Scarlet στην Κορνουάλη και το Topazz στη Βιέννη.

Crosby Street Hotel, Νέα Υόρκη

Έχοντας βραβευτεί ως ένα από τα πιο φιλικά στο περιβάλλον ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη, το «Crosby Street Hotel» ακολουθεί πολλές eco πρακτικές. Κατά την κατασκευή του, όλα τα επικίνδυνα υλικά απομακρύνθηκαν, ενώ τα μπάζα του ανακυκλώθηκαν. Ο φωτισμός είναι ενεργειακός, χρησιμοποιείται παντού πράσινη ενέργεια, καθώς και σύστημα που ελαχιστοποιεί τη χρήση του νερού. Διαθέτει μια σειρά από «πράσινα χαρακτηριστικά», όπως ένα λαχανόκηπο στην ταράτσα που εφοδιάζει τα εστιατόρια του ξενοδοχείου με εποχιακά προϊόντα. Στο εσωτερικό του και στα 86 δωμάτια και σουίτες, που μοιράζονται σε 11 ορόφους, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα χρώματα, τα υφάσματα και τα έπιπλα, τα οποία φτιάχτηκαν κυρίως από αμερικανούς σχεδιαστές, όπως οι καλλιτέχνες από τη Φιλαδέλφεια Galbraith & Paul.

The Scarlet, Κουρνουάλλη

Το ξενοδοχείο «Scarlet» χτίστηκε με το όραμα για να αποτελέσει ένα μοναδικό κτίσμα βιώσιμης ανάπτυξης, που ταιριάζει αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου της Κορνουάλλης, του οποίου οι χώροι, οι γραμμές και η εκπληκτική θέα έχουν τη δύναμη τόσο να εντυπωσιάζουν όσο και να ηρεμούν τους επισκέπτες του. Οι περιβαλλοντικές του ανησυχίες είναι έντονες, ξεκινώντας από τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, τη διαχείριση των αποβλήτων στην κουζίνα, όσο και από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού για τη μείωση των αποβλήτων. Δύο εξωτερικά τζακούζι και μια πισίνα που φιλτράρεται με φυσικό τρόπο, προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης. Ακόμη και το νερό θερμαίνεται με ηλιακή ενέργεια και σχεδόν σε ολόκληρη την κατασκευή του ξενοδοχείου έχουν χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένα ή φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Στους εσωτερικούς χώρους κυριαρχούν το ξύλο, το μαλλί και έπιπλα φτιαγμένα στη Βρετανία. Το ποσοστό εκπομπών ρύπων του κτηρίου υπολογίζεται ότι είναι 73% λιγότερο από ό, τι ένα κτίριο του ίδιου μεγέθους και σχεδιασμού. Στο κέντρο spa του ξενοδοχείου οι θεραπείες γίνονται από φυσικά προϊόντα, χρησιμοποιούνται οργανικά υφάσματα, ενώ οι σαγιονάρες είναι φτιαγμένες από ανακυκλωμένα ελαστικά οχημάτων.

Hotel Topazz, Βιέννη

Στην ιστορική πρώτη συνοικία της Βιέννης, το «Hotel Topazz» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φιλοξενίας φιλικής προς το περιβάλλον. Περιτριγυρισμένο από τα πλέον αναγνωρισμένα αξιοθέατα της πόλης, το ξενοδοχείο αποτίει φόρο τιμής στην κληρονομιά της καλλιτεχνικής Βιέννης. Η εντυπωσιακή πρόσοψη του είναι εμπνευσμένη από ένα κυλινδρικό ασημί βάζο στολισμένη με οβάλ πέτρες από κεχριμπάρι και είναι ένα δημιούργημα του καλλιτέχνη Koloman Moser. Οι εσωτερικοί χώροι τιμούν επίσης τους Αυστριακούς καλλιτέχνες του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Ο συνδυασμός του σχεδιασμού και της χαμηλής ενέργειας είναι μοναδικός για ξενοδοχείο που βρίσκεται στο κέντρο μιας μητρόπολης όπως η Βιέννη. Θέρμανση και ψύξη εξασφαλίζονται από τα υπόγεια νερά, το σύστημα εξαερισμού επιτυγχάνεται με ανάκτηση θερμότητας, ενώ η τεχνολογία LED παρέχει σχεδόν φυσικό φως σε όλο το ξενοδοχείο. Η «πράσινη διάθεση» κυριαρχεί και στην καθημερινή λειτουργία του ξενοδοχείου: στο εστιατόριο Salon Topazz σερβίρονται βιολογικά προϊόντα από αυστριακούς παραγωγούς, καθώς και το δικό τους βραβευμένο κρασί που παράγεται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.