Ορειβατικά καταφύγια που θα σε κάνουν να πάρεις τα βουνά

Ορειβατικά καταφύγια που θα σε κάνουν να πάρεις τα βουνά

Ιδανική και ψαγμένη επιλογή για budget αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης

Ψάχνετε κάτι εναλλακτικό και ταυτόχρονα οικονομικό για ένα Σαββατοκύριακο ώστε να ξεφύγετε από τα τετριμμένα; Σας αρέσουν οι αλλαγές και οι καινούργιες εμπειρίες; Αν έχετε και λίγη διάθεση για περιπέτεια και καλή παρέα, τολμήστε κάτι διαφορετικό. Μείνετε σε ένα καταφύγιο!

Τα ορειβατικά καταφύγια της Ελλάδας αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση απόδρασης για εκείνους που θα επιλέξουν να απαρνηθούν κάποιες ανέσεις και επιδιώκουν να μπουν στο «κλίμα του βουνού», ώστε να ανταμειφθούν με νέες ανακαλύψεις και εμπειρίες μέσα στην ορεινή φύση. Χαμηλό κόστος διαμονής και αμέτρητες ευκαιρίες για φυσιολατρικές δραστηριότητες είναι τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους.

Εμείς επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα καταφύγια της χώρας, από την Πάρνηθα μέχρι τα Ζαγοροχώρια.

Μπάφι, Πάρνηθα

Σε απόσταση μόλις 1 ώρας από το κέντρο της Αθήνας και σε υψόμετρο 1.161 μ. στο πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα βουνό της Πάρνηθας βρίσκεται το καταφύγιο Μπάφι. Στο ζεστό και φιλόξενο χώρο του θα απολαύσετε μοναδική θέα, θα γευτείτε σπιτικό μαγειρευτό φαγητό, χειροποίητες χωριάτικες πίτες, γλυκά ταψιού και ζεστά ροφήματα. Εδώ θα αποδράσετε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας μέσα στον καθαρό αέρα και την ηρεμία της φύσης.

Στο βορειοανατολικό μέρος του Εθνικού Δρυμού ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει ελάφια, να εξερευνήσει μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας, να δει διαφορετικά είδη μανιταριών και να παρατηρήσει ενδημικά είδη φυτών. Η Πάρνηθα παραμένει πραγματικό καταφύγιο των ανθρώπων που αγαπούν τα βουνά και λατρεύουν τη φύση. Το καταφύγιο παρέχει για διανυκτέρευση έξι, συνολικά, ξεχωριστούς χώρους. Σημειώστε ότι συνεργάζεται με την Trekking Hellas, που ετοιμάζει οργανωμένες πεζοπορίες στην Πάρνηθα.

Τιμές: 10 ευρώ το άτομο σε κοιτώνες από 3 έως 25 ατόμων και 60 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο με δικό του μπάνιο και πρωινό

Πληροφορίες

Τηλ. 210 2403556, www.mpafi.gr, fb page: Katafygio Mpafi

Ορειβατικό Καταφύγιο Μελισσουργών

Στους Μελισσουργούς Άρτας, στα Τζουμέρκα, βρίσκεται το καταφύγιο των Μελισσουργών σε υψόμετρο 1. 023 μ. Τα τελευταία 250 μ. του βατού χωματόδρομου θα σας οδηγήσουν σε ένα ονειρεμένο ορειβατικό καταφύγιο. Λειτουργεί όλο το χρόνο και διαθέτει πέντε πεντάκλινα δωμάτια με θέρμανση, καθένα από τα οποία έχει το δικό του ανεξάρτητο μπάνιο. Σε ξεχωριστό χώρο βρίσκεται η σάλα με το πετρόχτιστο τζάκι το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Η κουζίνα του καταφυγίου λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και είναι σε θέση να παρέχει πλήρη διατροφή στους φιλοξενούμενους.

Υπάρχει και χώρος για σκηνές, ο οποίος το καλοκαίρι μοιάζει με κανονικό κάμπινγκ. Από εδώ μπορείτε να ακολουθήσετε τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν στις κορυφές των Τζουμέρκων και της Κακαρδίτσας. Η περιοχή είναι κατάφυτη από έλατα και κέδρους, αλλά την παράσταση κλέβουν οι επιβλητικές βουνοκορφές και οι καταρράκτες. Το χωριό Μελισσουργοί –ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα στα Τζουμέρκα– το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, το σπήλαιο Ανεμότρυπα και τα Πράμαντα με την ωραία πλατεία τους είναι μερικές από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε στην περιοχή.

Τιμή: 13 ευρώ το άτομο

Πληροφορίες

Τηλ. 6974 374172, fb page: Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Ζαγόρι

Το Καταφύγιο Βάλια Κάλντα είναι απλό και λιτό οικοδόμημα που χτίστηκε με μεράκι και έρχεται να «δέσει» με το περιβάλλον της «ζεστής κοιλάδας» της Πίνδου, όπου κυριαρχούν τα βουνά και η φύση. Στο ισόγειο του κτηρίου θα δείτε το φιλόξενο και ζεστό χώρο υποδοχής, το καθιστικό και το εστιατόριο. Το μενού εδώ μονοπωλούν πιάτα της παραδοσιακής ηπειρώτικης κουζίνας. Στον πρώτο όροφο βρίσκονται οι κουκέτες, μοιρασμένες σε πέντε ευρύχωρα και άνετα δωμάτια φιλοξενίας, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν 50 άτομα.

Ο υπαίθριος χώρος του καταφυγίου προσφέρεται για στιγμές χαλάρωσης δίπλα στο ποτάμι και κάτω από τα σκιερά δέντρα, ενώ ένα μέρος του περιβάλλοντα χώρου αξιοποιείται για τη λειτουργία κάμπινγκ. Το καταφύγιο αποτελεί ορμητήριο για πεζοπορία στα σηματοδοτημένα μονοπάτια και ορειβασία στις πλαγιές της Πίνδου, ενώ προσελκύει στην περιοχή επαγγελματίες και ερασιτέχνες ποδηλάτες, αλλά και λάτρεις του motocross. Τρία χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται η Βωβούσα, ένα πανέμορφο χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου, σε υψόμετρο 1050 μ., μέσα στην αγκαλιά του Αώου.

Τιμή: 12 ευρώ το άτομο

Πληροφορίες

Τηλ: 6977 314779, 26560 22200, www.katafigiovaliacalda.com

Διαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com