Ονειρικοί προορισμοί για τις πρώτες ανοιξιάτικες αποδράσεις

Ονειρικοί προορισμοί για τις πρώτες ανοιξιάτικες αποδράσεις

Πέντε προτάσεις για αξέχαστες εξορμήσεις σε αγαπημένες πόλεις και χωριά

Οι λάτρεις της αυθεντικής τσιπουροκατάστασης θα προτιμήσετε το Βόλο. Όσοι πάλι ταξιδεύετε με το ταίρι σας θα «ψηφίσετε» Μονεμβασιά. Οι πιο κλασικοί θα επιλέξετε σίγουρα το Ναύπλιο, ενώ όσοι αγαπάτε τη φύση σίγουρα θα πείτε «ναι» στη Ζαρούχλα. Τέλος, οι city breakers δεν θα βρείτε ιδανικότερο προορισμό από την Καλαμάτα.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Επιλέξαμε πέντε αγαπημένους προορισμούς, σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα, για τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις. Δείτε ποιοι από αυτούς ταιριάζουν περισσότερο στα «θέλω» σας και οργανώστε την πρώτη εκδρομή της σεζόν με άρωμα... άνοιξης.

Για αυθεντική τσιπουροκατάσταση
Βόλος

Με ξεχωριστή γοητεία, ιδιαίτερο χρώμα και κύριο χαρακτηριστικό τη θέση του ανάμεσα στη θάλασσα του Παγασητικού και το επιβλητικό Πήλιο, ο Βόλος είναι ένας προορισμός που μπορεί να σας προσφέρει πολλές εμπειρίες. Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, να περπατήσετε κατά μήκος της λεωφόρου Αργοναυτών με τα τσιπουράδικα και τα cafes και να περιηγηθείτε στους πολυσύχναστους πεζόδρομούς της. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος είναι το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, τα ενδιαφέροντα κτήρια, τα δημόσια μέγαρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στην πόλη πραγματικά απολαυστική. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Βόλου είναι η αγορά, η παλαιά πόλη με τα νεοκλασικά της κτήρια και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας, με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην κορυφή του. Από τη θέση αυτή η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι.

Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο, μαζί με τους απαραίτητους συνοδευτικούς μεζέδες, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη –και πλέον σημείο αναφοράς για το Βόλο– συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών. Αν θέλετε να δώσετε και λίγη πολιτιστική αύρα στην απόδραση σας, κάντε μια στάση στο ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, τηλ. 24210 29878), που στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου στα Παλιά. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα (τηλ. 24210 24855, volospalaia.gr).

Το παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με φόντο το παλιό κάστρο της πόλης. Εκεί θα βρείτε και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, το οποίο προσφέρει μία θαυμάσια ευκαιρία για να γνωρίσετε τη σημαντική βιομηχανική ιστορία της πόλης. Ανεβαίνοντας προς το μαγευτικό Πήλιο, θα εντοπίσετε υπέροχα χωριά με πολλές ομορφιές και μαγευτική θέα στην πόλη.

Πού να μείνετε: Σε στρατηγική θέση στην παραλία του Βόλου, το ξενοδοχείο Κυψέλη διαθέτει άνετα δωμάτια με θέα στον Παγασητικό και roof garden για φαγητό, καφέ ή ποτό (Αγίου Νικολάου 1, τηλ. 24210 24420, www.hotelkipseli.gr). Στην περιοχή της Νέας Ιωνίας μπορείτε να επιλέξετε το Hotel Anastasia που προσφέρει απλά δωμάτια και φιλική εξυπηρέτηση (Μακεδονίας 40, τηλ. 24210 85089, www.anastasiahotel.net).

Πού να φάτε: Το Με Ζεν είναι ένα τσιπουράδικο νέας εποχής, στο οποίο θα βρείτε τσίπουρα κι άλλα αποστάγματα απ’ όλη την Ελλάδα και πολλούς, ιδιαίτερους μεζέδες για να τα συνοδεύσετε (Αλοννήσου 8, τηλ. 24210 20844, mezen.gr). Στη φημισμένη για τα τσιπουράδικα της Νέα Ιωνία, πρέπει να κάνετε μια στάση στον Δεμίρη, ένα γραφικό στέκι για τσιπουροκατανύξεις σε νοσταλγικό σκηνικό (Εφραιμίδου 23, τηλ. 24210 65559).

Για αξέχαστους περιπάτους στη φύση
Ζαρούχλα - Λίμνη Τσιβλού

Η Ζαρούχλα, πνιγμένη στο πράσινο και τα νερά, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.037 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού και απέχει από την Αθήνα περίπου δυόμιση ώρες. Το σκηνικό που θα ανακαλύψετε εδώ σίγουρα θα σας ανταμείψει. Απόλυτη ηρεμία, πεντακάθαρος αέρας και πράσινο παντού. Στον όμορφο οικισμό θα δείτε διάσπαρτα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας. Η περιοχή έχει πολλά σημεία προς εξερεύνηση, όπως η μικροσκοπική και μαγευτική λίμνη Τσιβλού, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα. Το τοπίο γύρω από τη λίμνη θυμίζει εικόνα από παραμύθι: έλατα, πεύκα και πλατάνια στολίζουν την περιοχή, ενώ η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Φιλόξενη και πανέμορφη, η λίμνη Τσιβλού ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία και βόλτα στις όχθες της μέχρι ποδήλατο. Ρωτήστε τους ντόπιους ποιο δρόμο να ακολουθήσετε για να βρεθείτε στα Ύδατα της Στυγός, εκεί όπου η Θέτιδα βούτηξε το γιο της Αχιλλέα για να γίνει αθάνατος. Στο χωριό Σόλο, αξίζει να ανακαλύψετε το εκκλησάκι με τις τοιχογραφίες των αγίων, στις οποίες διακρίνονται ακόμα οι σπαθιές από τη στρατιά του Ομέρ Βρυώνη.

Πού να μείνετε: Στον Πύργο της Ζαρούχλας, ένα διατηρητέο πυργόσπιτο, από τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί στην περιοχή (τηλ. 26960 33934, pyrgoszarouhlas.gr). Εναλλακτικά, σε ένα από τα πέντε ξύλινα σπιτάκια των Νυμφών, που μπορούν να φιλοξενήσουν 2-4 άτομα (τηλ. 26960 33383, www.nymfeszarouxla.gr)

Πού να φάτε: Στον Γιάννη, στον κεντρικό δρόμο του χωριού, για κρεατοφαγία (τηλ. 26960 33939) και στο Πέτρινο, στη Λίμνη Τσιβλού, για εξαιρετικό σπιτικό φαγητό με υλικά από το δικό τους κήπο (τηλ. 26960 34190).