Ανακαλύψτε το Λίπαρι, ένα από τα επτά νησιά του Αιόλου

Ανακαλύψτε το Λίπαρι, ένα από τα επτά νησιά του Αιόλου

Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ιταλία

Το μεγαλύτερο νησί του Αιόλου στο Τυρρηνικό πέλαγος, βόρεια της Σικελίας, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν Μελιγουνίς, είναι το σημερινό Λίπαρι.

Μαζί με τα υπόλοιπα έξι νησιά του συμπλέγματος (Βουλκάνο, Σαλίνα, Παναρέα, Στρόμπολι, Αλικούντι και Φιλικούντι) πήραν το όνομά τους από τον Αίολο, τον μυθικό θεό των ανέμων και αποτελούν μέρος μιας τεράστιας ηφαιστειακής κορυφογραμμής. Βρίσκονται ανάμεσα στο Βεζούβιο και την Αίτνα ενώ διαθέτουν και δικά τους ηφαίστεια.

Τα κρυστάλλινα νερά του νησιού συνδυάζονται μοναδικά με τα ανεμοδαρμένα βουνά, τα ηφαιστειακά τοπία και τους γραφικούς κολπίσκους.

Από το 2000 βρίσκονται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO λόγω της μοναδικής ποικιλίας των ηφαιστειακών χαρακτηριστικών τους.

Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια και δείτε από κοντά τα παλιά σπίτια με αρχιτεκτονική ιταλικής κωμόπολης του 19ου αιώνα.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις θερμές πηγές Terme di S. Calogero καθώς και το Αιολικό Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχαίο κάστρο. Το μουσείο βρίσκεται στο σημείο που ήταν κάποτε χτισμένη μια οχυρωμένη πόλη με τέσσερις εκκλησίες κι ένα σβηστό ηφαίστειο.

Έξω από την πόλη μπορείτε να επισκεφθείτε ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο που έχει ανακατασκευαστεί και τη νεκρόπολη στην περιοχή Ντιάνα.

Φαγητό και ποτό

Το Λίπαρι είναι γεμάτο από ευχάριστα μέρη για φαγητό και ποτό. Είναι κυρίως τουριστικό, αλλά επειδή πολλοί τουρίστες είναι Ιταλοί τα προϊόντα είναι αξιοπρεπούς επιπέδου και οι τιμές αρκετά λογικές. Το πιο γραφικό μέρος για να φάτε είναι το Al Pirata, στη Μαρίνα Corta, όπου τα τραπέζια είναι σε μια βεράντα δίπλα στη θάλασσα.

Για ένα ευχάριστο και δροσιστικό απόγευμα ή για βραδινό ποτό, τα καλύτερα μπαρ είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κέντρο της Corso Vittorio Emanuele.