Το απομονωμένο μέρος όπου οι κάτοικοι πίνουν το πιο αγνό νερό στον κόσμο

Το απομονωμένο μέρος όπου οι κάτοικοι πίνουν το πιο αγνό νερό στον κόσμο

Οι 500 ψυχές ξεδιψούν από τα κρυστάλλινα νερά παγόβουνων

Τα παγόβουνα που κατεβαίνουν από τον πορθμό του Ντέιβις συχνά κολλάνε ακριβώς βόρεια του Αρκτικού Κύκλου στο Qikiqtarjuaq, όπου οι άνθρωποι πίνουν το πιο αγνό νερό στον κόσμο.

Πριν μετακομίσει στοQikiqtarjuaq με την οικογένειά της το 1980, η Mary Killiktee δεν είχε δει τόσα πολλά παγόβουνα... Τώρα είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος αυτού του μικρού οικισμού στο Nunavut του Καναδά και ακόμα δε μπορεί να συνηθίσει την απίστευτη ομορφιά του τοπίου. «Το πώς έχουν σχηματιστεί είναι απλά καταπληκτικό», λέει.

Λίγοι περισσότεροι από 500 άνθρωποι ζουν στην απομονωμένη αυτή περιοχή και σύμφωνα με την Killiktee, όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Ο οικισμός βρίσκεται σε ένα μικρό νησί που ονομάζεται Qikiqtarjuaq (κυριολεκτικά «μεγάλο νησί») ακριβώς πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Είναι μια από τις κοινότητες Nunavut που βρίσκονται πιο κοντά στη Γροιλανδία, στο σημείο εισόδου του Εθνικού Πάρκου Auyuittuq.

Τα παγόβουνα κάνουν μια... στάση εδώ στο δρόμο προς τα νότια από τον πορθμό του Ντέιβις, που παρεμποδίζεται από το ακρωτήριο και από τα ρηχά νερά. Διαμορφώνουν το τοπίο και τον πολιτισμό αυτής της κοινότητας, η οποία κατάφερε να διατηρήσει τις δικές της παραδόσεις και τη γλώσσα και να προσφέρει το πιο αγνό νερό στον κόσμο.

Όταν τα σχολεία κλείνουν, οι περισσότερες οικογένειες εγκαταλείπουν το Qikiqtarjuaq και κατευθύνονται σε τύπου εξοχικές κατοικίες στις οποίες φτάσουν μέσω snowmobile σε μόλις δύο ή τρεις ώρες από το χωριουδάκι. Το καλοκαίρι, όταν ο πάγος είναι λεπτός και ανασφαλής για οδήγηση, οι οικογένειες ταξιδεύουν με βάρκα.