Θεοδώριανα, «η πρωτεύουσα του νερού»

Θεοδώριανα, «η πρωτεύουσα του νερού»

Τρεχούμενα νερά σε ένα καταπράσινο τοπίο

Τα Θεοδώριανα βρίσκονται σε μια πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας.

Είναι γεμάτα πηγές, με το νερό να αναβλύζει σχεδόν από παντού και να τρέχει, γενναιόδωρα, σε νερόμυλους και νεροτριβιές. Όπως ήταν αναμενόμενο το χωριό χαρακτηρίζεται και «πρωτεύουσα του νερού». Υδάτινο είναι και το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής: οι διπλοί καταρράκτες Σούδα του ποταμού Άσπρη Γκούρα, με το νερό να γκρεμίζεται, σε δύο σημεία.

Το ύψος των 25 μέτρων, από το οποίο πέφτει, αναδεικνύει τη Σούδα σε έναν από τους μεγαλύτερους καταρράκτες στην Ελλάδα, και αναμφίβολα η περιήγηση στα Τζουμέρκα και τα χωριά τους αξίζει μια στάση στα Θεοδώριανα τόσο για το χωριό όσο και για τους καταρράκτες.

Για να φτάσει κανείς στο χωριό παίρνει τον δρόμο από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο που ανηφορίζει απότομα, περνώντας μέσα από το εκπληκτικό τοπίο περιστοιχισμένο από βουνοκορφές και στη συνέχεια κατεβαίνει στα Θεοδώριανα. Στους καταρράκτες οδηγεί ο δρόμος από την πλατεία του χωριού που καταλήγει σε σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα στο δάσος.

Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη τόσο στο μονοπάτι όσο και στις ξύλινες γέφυρες που θα χρειαστεί ο επισκέπτης να περάσει για να συνεχίσει, μέσα στην πλούσια φύση. Ακούγοντας το νερό από απόσταση, ο περιηγητής προετοιμάζεται για το συναρπαστικό θέαμα που τον περιμένει.

3
σχόλια
  1. avatar Νικολαου παυλος

    Να πατε το καλητερο χωριο της ελλαδος ...

  2. avatar Νικολαου παυλος

    Καλητερο χωριο στο κοσμο ,,

  3. avatar Γιαννακουλης Κωστας

    μην πάτε - μην πάτε, για να είμαστε μόνοι μας, εμείς που μας αρέσει το περιβάλλον αυτό!

Παρακαλούμε περιμένετε ...