Η Άνω Σύρος διατηρεί ανόθευτο το μεσαιωνικό της χρώμα

Η Άνω Σύρος διατηρεί ανόθευτο το μεσαιωνικό της χρώμα

Γραφικά σοκάκια και θέα που κόβει την ανάσα

Όποιος έχει περπατήσει στην Άνω Σύρο σίγουρα έχει αποκομίσει όμορφες αναμνήσεις από τα στενά σοκάκια, τα λευκά σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα, αλλά και την θέα που κόβει την ανάσα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η περιοχή ίσως το πιο γραφικό και χαρακτηριστικό σημείο του νησιού, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του, στην θέση που προηγουμένως ονομαζόταν Μεσοβούνι. Άρχισε να κατοικείται ως κάστρο από τους κατοίκους της Σύρου που το μεσαίωνα πλήττονταν από την πειρατεία ενώ λόγω του καθολικού στοιχείου της Σύρου, ολόκληρο το νησί είχε τεθεί υπό την προστασία της Γαλλίας.

Εκεί βρίσκεται και το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό συριανό σπίτι από το 1995. Στον πάνω όροφο εκτίθενται φωτογραφίες, έργα και προσωπικά αντικείμενα του μουσικοσυνθέτη ενώ στον κάτω προβάλλεται ντοκιμαντέρ με θέμα το γνωστό ρεμπέτη.

Μιλώντας κάνεις για την Άνω Σύρο αναφέρεται σίγουρα σε ένα γοητευτικό οικιστικό σύνολο που διατηρεί ανόθευτο με τα χρόνια το μεσαιωνικό χρώμα και άρωμά της.

Αμέτρητα σκαλοπάτια, εκκλησίες, γραφικά σοκάκια και αυλές με γλάστρες που μοσχοβολούν συνθέτουν την μοναδική εικόνα της Άνω Σύρου. Πρωί ή απόγευμα όλες οι ώρες είναι ιδανικές για μερικές ξένοιαστες στιγμές αλλά και το ηλιοβασίλεμα από το σημείο, με τον ήλιο να βυθίζεται στο μπλε του Αιγαίου είναι μια μοναδική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.