Μόσταρ, εντυπωσιάζει με τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα

Μόσταρ, εντυπωσιάζει με  τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα

Η γέφυρα Στάρι Μοστ της Βοσνιακή πόλης διασχίζει τον ποταμό Νερέτβα

Το Μόσταρ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης η οποία αγκαλιάζεται από τον ποταμό Νερέτβα και είναι χτισμένη σε κοιλάδα και περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά.

Μάλιστα, το όνομα της σημαίνει «αυτός που φυλάει τη γέφυρα», καθώς η γέφυρα Στάρι Μοστ που κατασκευάστηκε το 1557 υπήρξε το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης. Ακόμα και μετά την καταστροφή της το 1993 ανοικοδομήθηκε το 2006.

Το χρώμα της καμάρας αλλάζει ανάλογα με το φως και την ώρα της ημέρας, ενώ ένα από τα πιο διάσημα σπορ της περιοχής είναι οι βουτιές από την 19 μέτρων σε ύψος γέφυρα στα νερά του ποταμού.

Από το 2005 η τοξωτή πεζογέφυρα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι πύργοι Τάρα και Χαλεμπίγια χτίστηκαν σε κάθε μια από τις πλευρές της και ο πρώτος φιλοξενεί σήμερα το μουσείο της παλιάς Γέφυρας.



Ποια μέρη να επισκεφθείτε

Αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό γεφυράκι Κρίβα Κουπρίγια που χρονολογείται από το 1558 και βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Νερέτβα. Το νέο μοναστήρι των Φραγκισκανών χρονολογείται από το 1894 και διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με περισσότερους από 50.000 τόμους, καθώς και αρχεία με 536 χειρόγραφα σε διάφορες γλώσσες.

Το τζαμί Καραντιόζ Μπεκ που περιβάλλεται από ψηλά σκιερά δέντρα χτίστηκε το 1557 και αποτελεί το μεγαλύτερο της χώρας, ενώ το τζαμί του Πασά βρίσκεται πάνω από τη βραχώδη αριστερή όχθη του Νερέτβα. Το τζαμί Ταμπάκικα περιβάλλονταν από τα εργαστήρια των σιδηρουργών και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Το μοναδικό τουρκικό χαμάμ στη χώρα χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Περιηγηθείτε στην παλιά αγορά Κουγιουντζιλούκ που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και σήμερα φιλοξενεί τουριστικά καταστήματα και γκαλερί νέων ζωγράφων. Οι αναφορές για τη δημιουργία του Πύργου του Ρολογιού ύψους 15 μέτρων, πάνε πίσω στο χρόνο, στο 1636.

Τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, τα παραδοσιακά καταστήματα και χαμάμ εντυπωσιάζουν με τη γραφικότητά τους. Ο επισκέπτης περπατώντας στην παλιά πόλη ζαλίζεται ευχάριστα από τη μυρωδιά της λεβάντας ανακατεμένη με τα λαχταριστά κεμπάπ από τα τοπικά μαγαζιά.

Αξίζει να κάνετε βραδινή βόλτα με βάρκα στο ποτάμι, να αγοράσετε κιλίμια και ασημικά και να δοκιμάσετε τις τοπικές σπεσιαλιτέ όπως τη κρομπιρούσα, μια πίτα με πατάτες και μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας.