Το αεροδρόμιο στο Βερολίνο που δε λέει να ανοίξει!

Το αεροδρόμιο στο Βερολίνο που δε λέει να ανοίξει!

Τα εγκαίνια έχουν καθυστερήσει τουλάχιστον έξι χρόνια!

Το grand opening, τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του αερολιμένα του Βερολίνου Brandenburg Willy Brandt πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2012 και ο κόσμος ήταν έτοιμος για νέα ταξίδια.

Χιλιάδες εθελοντές συμμετείχαν στα δοκιμαστικά τις εβδομάδες πριν από τη μεγάλη μέρα. Τα μίντια προετοιμάζονταν για την κάλυψη της εκδήλωσης όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς θα ήταν ένα μεγαλειώδες γεγονός με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και πολυάριθμους άλλους VIP μεταξύ των καλεσμένων της.

Η Lufthansa έφερε μέχρι και ένα από τα νεοαποκτηθέντα Airbus A380s για την εναρκτήρια πτήση προς τη Φρανκφούρτη.
Αλλά τότε συνέβη το απροσδόκητο - τα εγκαίνια του νέου αρχιτεκτονικού στολιδιού της Γερμανίας έπρεπε να αναβληθεί την τελευταία στιγμή λόγω «τεχνικών ζητημάτων».
Σχεδόν έξι χρόνια μετά και ο αερολιμένας παραμένει κλειστός.

Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καμία κανονική εμπορική πτήση και δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημη ημερομηνία για τα εγκαίνια. Η κατασκευή του αεροδρομίου εξακολουθεί και αποτελεί ένα αδιευκρίνιστο φιάσκο, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακό από το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε μια χώρα γνωστή για την τεχνογνωσία της.

Τι πραγματικά συνέβη

Ένας ελαττωματικός σχεδιασμός στο σύστημα πυροπροστασίας παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Το σύστημα που επιλέχθηκε αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύπλοκο. Σύμφωνα με το CNN, το σύστημα προβλέπει ότι, σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο καπνός θα αντλείται προς τα κάτω, κάτω από τη δομή του τερματικού, αντί προς τα άνω μέσω της οροφής σύμφωνα με τη φυσική ροή του θερμού αέρα.

 Αλλά αυτό ήταν μόνο ένα από τα πολλά θέματα. Με την πάροδο του χρόνου αναδύθηκαν ένα σωρό άλλα προβλήματα, όπως η καλωδίωση που υπερθερμαίνεται, οι ολίγον «κουτσουρεμένες» κυλιόμενες σκάλες και τα σοβαρά δομικά σφάλματα στις οροφές είναι μερικά. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες δεν πληρούσαν τις κανονιστικές απαιτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά στοιχεία έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν.
Εκτιμάται ότι περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί ήδη στο νέο αεροδρόμιο...