Η μικροσκοπική πόλη της Γαλλίας όπου μπορείς να φας το καλύτερο κοτόπουλο!

Η μικροσκοπική πόλη της Γαλλίας όπου μπορείς να φας το καλύτερο κοτόπουλο!

Οι πουλάδες της Bresse είναι διάσημες παγκοσμίως για το εκλεκτό κρέας τους

Μια μικρή πόλη στην ανατολική Γαλλία μπορεί να σας φαίνεται μακρινός προορισμός για ένα...πιάτο κοτόπουλου, αλλά αξίζει τον κόπο. Τυχερός ο δημοσιογράφος του CNN που το έπραξε και δοκίμασε ένα νοστιμότατο πιάτο στο εστιατόριο «Aux Terrasses» με αστέρι Michelin στο Tournus- ψητό στήθος κοτόπουλου με γαρνιρισμένο κριθάρι και ένα κρεμμύδι γεμιστό με σάλτσα μανιταριών.

Το λευκό κρέας είναι μαλακό αλλά σφιχτό, κάτω από ένα λεπτό, ψημένο δέρμα που δεν έχει υπερβολικό λίπος... Ο ουρανίσκος εκρήγνυνται από γευστική ηδονή, όπως θα έπρεπε «επειδή τρώω volaille de Bresse, το πιο ακριβό κοτόπουλο στον κόσμο, που κοστίζει 40 ευρώ στα κρεοπωλεία του Παρισιού. Τα κοτόπουλα μεγαλώνουν στην ιστορική περιοχή Bresse, μια πρώην γαλλική επαρχία. Δεδομένου ότι η Γαλλία εξάγει μόνο το 5% της παραγωγής της, θα πρέπει πιθανότατα να ταξιδέψετε εδώ για να απολαύσετε τα προϊόντα της περιοχής.

Η Marie-Paule Meunier, από την επιτροπή προώθησης των πτηνοτροφείων της Bresse, διδάσκει ιστορία στη γοητευτική πόλη της Louhans που θεωρείται η πρωτεύουσα του κοτόπουλου Bresse.

«Σε αντίθεση με πολλά τρόφιμα και συνταγές που χάνονται στο χρόνο, η ιστορία του κοτόπουλου Bresse μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα μέσα από μια αφθονία εγγράφων που περιγράφουν πώς οι αγρότες πλήρωναν το ενοίκιό τους με κοτόπουλα και πώς τα έδιναν ως δώρα στους εισβολείς. Η πρώτη αναφορά χρονολογείται ήδη από το 1591 και μας λέει πώς οι πολίτες του Bourg-en-Bresse προσέφεραν δυο ντουζίνες πουλερικά στον Μαρκήσιο de Treffort όταν διέταξε τα στρατεύματα της Σαβοΐας», λέει και συνεχίζει. «Στην περιοχή αυτή, ανάμεσα στα ποτάμια Doubs και Saone και κάτω από τα βουνά Jura, άρχισε η καλλιέργεια του αραβοσίτου αμέσως μετά την άφιξή του από τον Νέο Κόσμο.

Η φήμη τους εξαπλώθηκε τον 19ο αιώνα και ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η ράτσα των λευκών κοτόπουλων (η ποικιλία Bresse de Bény) έχουν τα χρώματα της γαλλικής σημαίας - μπλε πόδια, λευκό σώμα και κόκκινο λειρί - πριν 60 χρόνια το κοτόπουλο Bresse έγινε το πρώτο ζωντανό προϊόν που απόκτησε πιστοποιητικό προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που ισχύει πλέον σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν περίπου 180 επιχειρήσεις που εκτρέφουν κοτόπουλα Bresse σε μια νόμιμα καθορισμένη περιοχή του Bresse. Το οικογενειακό αγρόκτημα Laurency, το οποίο βρίσκεται επτά χιλιόμετρα από το Louhans, παράγει περί τις 20.000 πουλάδες ετησίως που διατηρούνται και τρέφονται με αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές.

«Ένα πιστοποιημένο κοτόπουλο Bresse, πρέπει να τρώει μόνο τη τροφή που καλλιεργείται στην περιοχή», λέει ο Anthony από ένα τέτοιο αγρόκτημα. Η ζωοτροφή που τους δίνει αποτελείται από «700 κιλά από το δικό μας καλαμπόκι, αναμεμειγμένο με 300 κιλά σπόρων σιταριού και με 7% αποξηραμένο γάλα».