Το πιο κρύο μέρος στη Γη όπου ακόμα και το μελάνι του στυλό παγώνει!

Το πιο κρύο μέρος στη Γη όπου ακόμα και το μελάνι του στυλό παγώνει!

Απέραντο λευκό πέπλο χιονιού

Ο δεκαπεντάχρονος Ayal είναι ο τελευταίος από τους αδελφούς του που ζει ακόμα με τη μητέρα του στη μικρή πόλη Verkhoyansk, στη Δημοκρατία Σαχά στη Σιβηρία στα ανατολικά της Ρωσίας. Σε λίγους μήνες, σχεδιάζει να ακολουθήσει τους τέσσερις αδελφούς και αδελφές του για να σπουδάσει στην πόλη Yakutsk, πάνω από 600 χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του.

Παρόλο που η Verkhoyansk διαθέτει κεραία 3G, που σημαίνει ότι οι έφηβοι μπορούν να μοιραστούν τη ζωή τους μέσω των social media και να ανακαλύψουν τον κόσμο πιο εύκολα, όλο και συχνότερα επιλέγουν να φύγουν προς τις μεγαλύτερες πόλεις.

Η Verkhoyansk είναι ένα από τα πιο παγωμένα κατοικημένα μέρη καθώς κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για την υψηλότερη θερμοκρασία στον κόσμο- μάχεται με την Oymyakon (επίσης στη Ρωσία) για τη θέση του πιο ψυχρού κατοικημένου τόπου στη γη.

Οι θερμοκρασίες στη χειμερινή περίοδο είναι τόσο χαμηλές όσο οι -45 βαθμοί Κελσίου. Τα καλοκαίρια, η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 16 βαθμοί Κελσίου. Η μέση διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των εποχών είναι περίπου 60 βαθμοί Κελσίου. Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου 1988, η πόλη σημείωσε θερμοκρασία 37,3 βαθμών Κελσίου. Η διαφορά θερμοκρασίας έφθασε τους 105 βαθμούς Κελσίου (!), κερδίζοντας έτσι μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες.

Πολλά σπίτια χάσκουν άδεια. Σήμερα, 1.131 ψυχές κατοικούν εδώ, σχεδόν οι μισοί που ζούσαν πριν από 15 χρόνια. Ενδιαφέρον έχουν οι συνθήκες διαβίωσης - από τις βρύσες τρέχει μονίμως νερό προκειμένου να μην παγώσουν οι σωλήνες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο. Νερό προμηθεύονται από μεγάλα μπλοκ πάγου. Θέλετε κι άλλα απίθανα; Οι μπαταρίες διαρκούν μόλις ελάχιστα λεπτά, το μελάνι στα στυλό παγώνει πριν καν ξεκινήσει κανείς να γράφει και είναι επικίνδυνο να φορά κανείς γυαλιά με μεταλλικό σκελετό. Επίσης, τα αυτοκίνητα είναι σε λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο με το φόβο πως αν οι κάτοχοί τους τα σβήσουν, την επόμενη δεν θα λειτουργούν.