Αυτό είναι το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη

Αυτό είναι το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη

Δείπνο για... κλειστοφοβικούς

Η Ευρώπη θα αποκτήσει σύντομα το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο, χάρη σε μια ομάδα νορβηγών αρχιτεκτόνων. Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, με τις εργασίες κατασκευής να ξεκινούν τον Φεβρουάριο του 2018, στο νοτιότερο σημείο της ακτογραμμής της Νορβηγίας.

Το εστιατόριο έχει σχεδιαστεί από τη νορβηγική αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, γνωστή για την δουλειά της στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Νορβηγίας και την Bibliotheca Alexandrina στην Αίγυπτο. Ονομάζεται «Under» και θα βρίσκεται πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια με τα παχιά τοιχώματα του να είναι σχεδιασμένα να αντέχουν τις πιο μεταβλητές θαλάσσιες συνθήκες. Ο χώρος θα διαθέτει τρία επίπεδα και θα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων.

Κάτω από την είσοδο και το βεστιάριο θα υπάρχει ένα μπαρ όπου θα σερβίρεται σαμπάνια, πιο κάτω θα βρίσκεται μια τραπεζαρία, με δύο τραπέζια και μερικά μικρότερα τοποθετημένα μπροστά από το μεγάλο ακρυλικό παράθυρο.

Ο Rune Grasdal, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του πρότζεκτ, ο οποίος παρομοίωσε το κτίριο με ένα περπισκότο, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς και όχι κλειστοφοβικά. Για να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα σχεδιασμού έλαβε υπόψη τα μυριάδες στοιχεία, όπως τα φυσικά υλικά - π.χ. η βελανιδιά - και τον καλό φωτισμό. Ο Grasdal εξηγεί: «θα πρέπει να είναι μια συναρπαστική εμπειρία, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και όμορφα όσο θα βρίσκονται εκεί κάτω».