Ο αερολιμένας του Ντουμπάι αντικαθιστά τα σημεία ελέγχου με… ψάρια!

Ο αερολιμένας του Ντουμπάι αντικαθιστά τα σημεία ελέγχου με… ψάρια!

Σαρωτικές αλλαγές στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο

Ο Διεθνής Αερολιμένας του Ντουμπάι αποχαιρετά από τον επόμενο χρόνο τα γκισέ στα σημεία ελέγχου και εισάγει εικονικά.... ψάρια τα οποία θα επαληθεύουν την ταυτότητά σας! Ναι, σωστά διαβάσατε.

Τι αλλάζει λοιπόν; Αντί οι επιβάτες να περιμένουν στην ουρά για τον έλεγχο ή τις ηλεκτρονικές πύλες, θα μπορούν να περπατούν μέσα από μια ιδεατή σήραγγα ενυδρείου, στην οποία θα υπάρχουν 80 ενσωματωμένες κάμερες που θα «σαρώνουν» τα πρόσωπά τους. Ο ρόλος του ψαριού; Για να τραβούν τη προσοχή των επιβατών - και κατά συνέπεια να καταγράψουν τη βιομετρία τους.

Όπως δήλωσε άλλωστε και ο επικεφαλής των αερογραμμών, Gen Obaid Al Hameeri, δήλωσε στο The National: «Τα ψάρια αποτελούν κατά ένα μέρος ένα είδος διασκέδασης και κάτι καινούργιο για τον ταξιδιώτη...».

Τα πρώτα «βιομετρικά» ειδικά μηχανήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους στα τέλη του 2018 στον τερματικό σταθμό 3, με άλλα παρόμοια τερματικά να τοποθετούνται μέχρι το 2020.

Αρχικά το πρόσωπο των επιβατών, πριν περάσουν από τη σήραγγα, θα σαρώνονται από τρισδιάστατα περίπτερα που θα τοποθετηθούν σε σημεία γύρω από το αεροδρόμιο. Όταν θα φτάνουν στο τέλος της σήραγγας, τα βιομετρικά τους στοιχεία θα αντιστοιχούν στο ψηφιακό προφίλ τους και είτε θα λαμβάνουν το πράσινο φως με την ένδειξη «απολαύστε ένα ωραίο ταξίδι» ή μια κόκκινη προειδοποίηση και ένας αξιωματικός ασφαλείας είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει περαιτέρω ελέγχους.

Οι οθόνες μάλιστα μπορούν να αλλάζουν και αντί για ενυδρείο να προβάλλουν άλλες θεματικές σκηνές ή ακόμα και διαφημίσεις. Είναι το τελευταίο μέτρο του αεροδρομίου που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασφάλειας για να αντιμετωπίσει την συνεχώς αυξανόμενη εισροή ταξιδιωτών. Ο γενικός διευθυντής Al Hameeri αναφέρει ότι έχει ήδη καταφέρει να περικόψει τον χρόνο που δαπανάται κατά τον έλεγχο ασφαλείας σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Το Ντουμπάι είναι το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο όσον αφορά τη διεθνή επιβατική κίνηση, με περισσότερους από 80 εκατομμύρια ταξιδιώτες να έχουν περάσει το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 124 εκατομμύρια μέχρι το 2020.