Η παράδοση που σκοτώνει ένα ολόκληρο έθνος!

Η παράδοση που σκοτώνει ένα ολόκληρο έθνος!

Ο καρπός που προκαλεί ευφορία και εγρήγορση

Στην Παπούα-Νέα Γουινέα, η δημοτικότητα του ψυχοδραστικού καρπού βετέλ βρίσκεται σε άνοδο. Με τα ποσοστά καρκίνου του στόματος να ανεβαίνουν, το έθνος αγωνίζεται να ελέγξει τον ολοένα και αυξανόμενο εθισμό του.

Ο ταξιδιώτης που επισκέπτεται τη νησιωτική αυτή χώρα στην Ωκεανία, συνήθως γίνεται μάρτυρας της εξής εικόνας: στο δρόμο να συναντά κάποιον περαστικό και αν εκείνος του χαμογελάσει τότε θα του αποκαλύψει τα μαυρισμένα δόντια του και ένα στόμα γεμάτο με σάλιο στο χρώμα του αίματος. Στη συνέχεια, θα φτύσει το περιεχόμενο στο δρόμο, αφήνοντας μια κατακόκκινη κηλίδα. Πρόκειται για έναν ακόμα ντόπιο που μασάει καρύδα του βετέλ. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για τον σαρκώδη καρπό του φοίνικα Areca (Areca catechu), που συναντάται σε Ειρηνικό και νοτιοανατολική Ασία.

Γνωστό και ως «buai», οι χρήστες του βετέλ συνηθίζουν να τυλίγουν ένα κομμάτι καρπού σε ένα ραβδί μουστάρδας βουτηγμένο σε σε σκόνη ασβέστη -μερικοί για καλύτερη γεύση, προσθέτουν και μπαχαρικά ή καπνό. Το μείγμα διεγείρει  την έκκριση σάλιου και δημιουργεί μια αίσθηση ευφορίας και εγρήγορσης.

Στο ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ στην επαρχία της Ανατολικής Νέας Βρετανίας, τα σημάδια από το μάσημα των καρπών βετέλ είναι πανταχού παρόντα. Κατακόκκινες κηλίδες στο έδαφος, τη στιγμή που άντρες, γυναίκες και παιδιά γελούν και φλυαρούν με τα χείλη να χρωματίζονται με έντονο κόκκινο χρώμα. Όπως σημειώνει το BBC το  δραστικό συστατικό του βετέλ, η αρεκολίνη, ενεργεί το ίδιο όπως η νικοτίνη στον εγκέφαλο. Είναι εξαιρετικά εθιστικό και επίσης καρκινογόνο.

Είναι ανησυχητικό πως η Παπούα Νέα Γουινέα έχει το υψηλότερο ποσοστό καρκίνων στόματος στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν μία στις 500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα βρίσκεται στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Η Δρ. Yvonne Sapuri, η οποία διαγνώσκει περίπου δύο νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος εβδομαδιαίως στο Γενικό Νοσοκομείο Kimbe της Δυτικής Νέας Βρετανίας, φοβάται ότι τα στοιχεία αυτά υποτιμούνται εξαιρετικά.

«Τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι πολύ ακριβή και πολλές περιπτώσεις παραμένουν χωρίς διάγνωση. Έχω παρατηρήσει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των υποψήφιων ασθενών με αλλοιώσεις στο στόμα», λέει και συμπληρώνει πως οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό όταν είναι ήδη πολύ αργά και πως σε συνδυασμό με την ελλειπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη το πρόβλημα διογκώνεται.

«Ολοένα και περισσότεροι μασάνε βετέλ τώρα παρά κατά το παρελθόν. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι βλαβερό για την υγεία τους, αλλά εξακολουθούν και το παίρνουν γιατί έχουν εθιστεί», σημειώνει. «Έχει γίνει πια μια συνήθεια: σαν να πίνεις τσάι...».