Ποια μέρη της Ελλάδας επιλέγουν οι καλοφαγάδες και γιατί

Ποια μέρη της Ελλάδας επιλέγουν οι καλοφαγάδες και γιατί

Οχτώ πιάτα που σε ταξιδεύουν σε οχτώ ελληνικούς προορισμούς

Αν μη τι άλλο οι Έλληνες γνωρίζουμε τι θα πει καλό φαγητό. Και ακόμη περισσότερο τι θα πει καλό, παραδοσιακό φαγητό. Σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας κι αν ταξιδέψουμε πάντα θα βρούμε κάποια παραδοσιακή λιχουδιά σήμα κατατεθέν της τοπικής κουζίνας του εκάστοτε προορισμού.

Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη

Οι καλοφαγάδες της χώρας ξέρουν πολύ καλά σε ποια μέρη θα τα βρούνε, και μάλιστα δεν χάνουν ευκαιρία να πραγματοποιούν μια εξόρμηση σε αυτά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Ποια είναι, ωστόσο, εκείνα τα πιάτα που θα μας κάνουν να μπούμε στο αυτοκίνητο/ αεροπλάνο και να πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι με αφορμή αυτά; Και το σημαντικότερο, πού θα τα δοκιμάσουμε στην καλύτερη εκδοχή τους;

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, οχτώ παραδοσιακά πιάτα σε οχτώ διαφορετικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα, για να σας βάλουμε σε γευστικό πειρασμό αλλά και να σας δώσουμε μια διαφορετική αφορμή για την οργάνωση του επόμενου ταξιδιού σας.

Πορταριά για πηλιορείτικο Σπετζοφάι

Στα χωριά του Πηλίου εκτός από το να κάνετε βόλτα σε γραφικά σοκάκια, να θαυμάσετε παραδοσιακά κτήρια τοπικής αρχιτεκτονικής, να παρατηρήσετε από κοντά τη φύση σε όλο το μεγαλείο της, να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, όπως τσίπουρο, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε εξαιρετικές ντόπιες συνταγές από την περίφημη πηλιορείτικη κουζίνα.

Από τους πιο φημισμένους εκπροσώπους της παραδοσιακής κουζίνας της περιοχής το πηλιορείτικο σπετζοφάι.

Ένα παραδοσιακό, λιτό και απλό πιάτο με μοναδική γεύση με βασικά συστατικά το λουκάνικο και τις πιπεριές. Οι μερακλήδες καλοφαγάδες που ξέρουν πώς να περνάνε καλά το συνοδεύουν ιδανικά με τοπικό τσίπουρο.

Πού θα το φάτε: Στο εστιατόριο Κρίτσα (Πορταριά, τηλ. 24280 99121, www.hotel-kritsa.gr) στην πλατεία της Πορταριάς, θα το δοκιμάσετε στην αυθεντική εκδοχή του με χωριάτικο λουκάνικο, πιπεριές και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας.

Μονοδένδρι για την αλευρόπιτα της Κικίτσας

Η φήμη της αλευρόπιτας της κυρίας Κικίτσας από το Μονοδένδρι κάνει τον γύρο όλης της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν ως προορισμό ή επισκέφτονται έστω και για φαγητό το συγκεκριμένο χωριό του Ζαγορίου προκειμένου να δοκιμάσουν αυτήν τη διαφορετική πίτα.

Και λέμε διαφορετική γιατί δεν πρόκειται για μια πίτα με παραδοσιακό φύλλο όπως έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Πρόκειται για μία παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας –το μυστικό της επιτυχίας της παραμένει κρυφό από το 1958– η οποία παρασκευάζεται με αλεύρι, τυρί, αυγά και βούτυρο.

Πού θα το φάτε: Στην πλατεία του Μονοδενδρίου η Πίτα της Κικίτσας (τηλ. 26530 71340) οφείλει την ονομασία της στη σπεσιαλιτέ της ταβέρνας. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετική αλευρόπιτα στην αυθεντική εκδοχή της, βασισμένη σε μια παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας.

Νάουσα για κεφτέδες με άρμη

Από τα κατεξοχήν αυθεντικά πιάτα της Νάουσας, οι κεφτέδες με άρμη πρέπει να συμπεριληφθούν στις επιλογές σας όταν βρεθείτε στην μοναδική ηρωική πόλη της χώρας. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή, απλή, πολύ εύκολη και πεντανόστιμη.

Οι τηγανιτοί κεφτέδες "βυθίζονται" σε σάλτσα αλευριού –για την παρασκευή της χρησιμοποιείται αλεύρι, σάλτα ντομάτας σε πελτέ, νερό και σκόρδο– και προσφέρονται λαχταριστοί στις περισσότερες ταβέρνες της πόλης.

Πού θα το φάτε: Τα Οινομαγειρέματα (Στ. Δραγούμη 1 & Βενιζέλου, τηλ. 23320 23576) είναι μια μικρή και ζεστή ταβέρνα στο κέντρο της πόλης, με σπιτικές δημιουργίες μαγειρεμένες με μεράκι και επιλεγμένες πρώτες ύλες από την περιοχή. Επιλέξτε κεφτέδες με άρμη και συνοδέψτε με τοπικό ξινόμαυρο κρασί.

Καστοριά για σαρμάδες

Η λέξη σαρμάδες σε όσους δεν είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, συνήθως ηχεί άγνωστη. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο που τρώγεται κυρίως το χειμώνα, το οποίο δεν είναι άλλο από τους γνωστούς σε όλους λαχανοντολμάδες.

Για την Καστοριά συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά πιάτα της τοπικής κουζίνας και ξεχωρίζει στις επιλογές των επισκεπτών της.

Η ιδιαιτερότητά τους σε σχέση με τους κλασικούς λαχανοντολμάδες έγκειται στο ότι τα φύλλα του λάχανου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των σαρμάδων διατηρούνται για λίγο σε νερό με αλάτι ή αλλιώς άρμη.

Πού θα το φάτε: Το εστιατόριο Παλιά Πόλη (Ορεστιάδος 51, Ντολτσό, Παλιά Πόλη, τηλ. 24670 21401), στη γραφική γειτονιά Ντολτσό στην Παλιά Πόλη της Καστοριάς γίνεται το επίκεντρο για σπιτικές γεύσεις της παραδοσιακής, τοπικής κουζίνας. Οι σαρμάδες του συγκατελέγονται στους κορυφαίους της πόλης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com