Γνωρίστε την Octopolis, την πόλη των χταποδιών!

Γνωρίστε την Octopolis, την πόλη των χταποδιών!

Στα νερά της Αυστραλίας υπάρχει μια διαφορετική κοινότητα

Στο διαδίκτυο, περισσότερες συνταγές με... χταπόδια θα βρει κανείς παρά πληροφορίες γι αυτά. Αυτό που ίσως οι περισσότεροι δε γνωρίζουν, είναι ότι το εν λόγω μαλάκιο, εκτός από τα πολλά πλοκάμια, είναι και αρκετά μοναχικό. Οι θαλάσσιοι βιολόγοι κάποτε θεωρούσαν ότι τα χταπόδια ζούσαν απολαμβάνοντας τη μοναξιά τους και πως συναντούσαν άλλα είδη μόνο για αναπαραγωγή, αλλά τώρα υπάρχει απόδειξη ότι αυτά τα κεφαλόποδα κάποιες φορές βρίσκονται και σε... πολυκοσμία, ζώντας σε μικρές υποθαλάσσιες «πόλεις».

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε μια συνάθροιση περίπου 15 χταποδιών (Octopus tetricus) στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, την οποία ονόμασαν «Octlantis». Αυτή είναι η δεύτερη ανακαλυφθείσα περιοχή όπου τα χταπόδια ζουν σαν σε κοινότητα, η πρώτη από τις οποίες, ονομάζεται Octopolis - βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά στον κόλπο Jarvis. Η Octopolis, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2009, και φιλοξενούσε περίπου 16 χταπόδια.

Εξοπλισμένοι με τέσσερα GoPros, η ομάδα κατέγραψε 10 ώρες βίντεο στην Octlantis όπου παρατήρησαν πώς τα μαλάκια αλληλεπιδρούν μέσα και έξω από τις φωλιές τους και πως επέδειξαν μια ιδιαίτερα σύνθετη κοινωνική συμπεριφορά.

«Τα ζώα έρχονταν συχνά πολύ κοντά το ένα στον άλλο», δήλωσε μια από τους ερευνητές, η Stephanie Chancellor. «Κάποια μάλιστα από τα χταπόδια φάνηκαν να διώχνουν άλλα ζώα από τις φωλιές τους», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Quartz.

Οι ερευνητές λένε ότι οι περίεργες αλληλεπιδράσεις των χταποδιών θα μπορούσαν να είναι εδαφικές, αλλά δεν είναι απόλυτοι σίγουροι.