Η Σαντορίνη τιμά την Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού αμπελουργικού κλάδου τιμήθηκε για το έργο της

Μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες όσοι παρευρέθηκαν στην τιμητική εκδήλωση για την κα Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα, η οποία τιμήθηκε στο Διεθνές Συμπόσιο “ΑΜΠΕΛΟΣ 2013: Οι εξελίξεις στον αμπελοοινικό τομέα”, που πραγματοποιείται στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο μιας σειράς αγροτικών συνεδρίων, που διοργανώνονται από το 2002 στο νησί.

Το 2013 είναι ένα έτος ιδιαίτερα σημαντικό για το κυκλαδίτικο νησί, αφού έχει χαρακτηριστεί Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη. Όσοι έχουν τη χαρά να βρίσκονται εκεί θα απολαύσουν ένα δημιουργικό σκηνικό γαστρονομικής απόλαυσης, με μοναδικά αγροτικά προϊόντα σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, αλλά και φιλόξενες ταβέρνες με παραδοσιακή κουζίνα, επισκέψιμα οινοποιεία και ειδικές γωνιές τοπικών προϊόντων στα καταστήματα του νησιού.

Η κα Κουράκου – Δραγώνα, διδάκτορας της χημικής επιστήμης, με σπουδές οινολογίας στη Γαλλία, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, όπως αποφασίστηκε από τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Προγράμματος και τους διοργανωτές του ΑΜΠΕΛΟΣ 2013, αφού είναι ο άνθρωπος που χαρτογράφησε τον Ελληνικό Αμπελώνα και κατάφερε να κατοχυρώσει 27 ελληνικές ονομασίες προελεύσεως, με νεότερη αυτή του Vinsanto.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και διηύθυνε επί εικοσαετία (1964-1984) το Ινστιτούτο Οίνου, ίδρυμα τεχνολογικής έρευνας του τότε Υπουργείου Γεωργίας.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και στον O.I.V., διεθνή διακυβερνητικό Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου με 45 κράτη μέλη και έδρα το Παρίσι, από το 1960 μέχρι το 1979, οπότε εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρός του. Έχει επισκεφθεί με αποστολή όλες σχεδόν τις αμπελουργικές χώρες του κόσμου, αποκομίζοντας εμπειρίες και προσφέροντας υπηρεσίες στη διεθνή κοινότητα, για τις οποίες παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Πέρα από το μεγάλο αριθμό διαλέξεων και εισηγήσεων που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό εξαιρετικά πλούσιο είναι το συγγραφικό έργο που καλύπτει όλες τις πτυχές του αμπελο-οινικού τομέα. Μεταξύ των έργων περιλαμβά¬νονται μονογραφίες, μελέτες, ερευνητικές εργασίες, συλλογικοί τόμοι, άρθρα στον ελληνικό και διεθνή τύπο, επιστημονικά συγγράμματα.

Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, μιλώντας κατά την τελετή βράβευσης της κας Κουράκου – Δραγώνα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε εκείνην, η οποία, όπως τόνισε, είναι ο άνθρωπος που διαμόρφωσε το οινικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. “Η Σαντορίνη της οφείλει πολλά, τα προϊόντα της θηραϊκής γης πιστοποιήθηκαν και έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο με την καθοριστική συμβολή της”, είπε χαρακτηριστικά.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε στην κα Κουράκου – Δραγώνα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Συγκινημένη η κα Κουράκου – Δραγώνα ευχαρίστησε όλο τον κόσμο και αποκάλεσε τη Σαντορίνη “νησί της καρδιάς της”.