Η Airbnb και το παράδειγμα της Βαρκελώνης

Η Airbnb και το παράδειγμα της Βαρκελώνης

Στα άγνωστα περίχωρα της καταλανικής μητρόπολης, παρατηρήθηκε μαζική «εισβολή» των τουριστών

Η δημοφιλία της τάσης των Airbnb εκτόξευσε τον αριθμό των τουριστών στις περιοχές έξω από την Βαρκελώνη - στα περίχωρα της καταλανικής μητρόπολης η μαζική «εισβολή» των τουριστών, χάρις στα (νομίμως, ή παράνομα) ενοικιαζόμενα δωμάτια, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τουρίστες αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό στις συνοικίες έξω από τα στενά όρια του δήμου της Βαρκελώνης, αλλά και ακόμη μακρύτερα.

Ο αριθμός ρεκόρ των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Barcelonés—που περικλείει τους δήμους της Βαρκελώνης, Μπανταλόνα, Λ’ Οσπιταλέτ, Σαντ Αντριά ντε Μπέσος, και Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ—για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε αύξηση κατά 3% στη συγκεκριμένη περίμετρο, ενώ και στο υπόλοιπο της επαρχίας η αύξηση ήταν 12%.

«Είναι μια πολύ λογική ανοδική τάση, χάρις στην πρόσβαση των ενδιαφερομένων σε πλατφόρμες όπως τα Airbnb, ή σε άλλους ιστότοπους που διαφημίζουν τουριστικά διαμερίσματα», τονίζει στην εφημερίδα La Vanguardia ο διευθυντής Τουρισμού του Συμβουλίου της Βαρκελώνης, Φραντσέσκ Βιλα.

Από τα στοιχεία που μπορεί κάποιος να εξάγει από μία πρόχειρη έστω αναζήτηση στον ιστότοπο των Airbnb, τοποθεσίες κοντά στη Βαρκελώνη που είναι καλά συνδεδεμένες με την πόλη μέσω του δικτύου μεταφορών, θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ως μία ελκυστική επιλογή για φθηνή διαμονή από εκείνους τους τουρίστες που δεν τους πειράζει να μετακινούνται με τραίνο, ή λεωφορείο για να φθάσουν στο κέντρο της πόλης.

«Περίπου το 55% των ατόμων που επισκέπτονται τη Βαρκελώνη το κάνει για τρίτη ή τέταρτη φορά», εξηγεί ο Βίλα, τονίζοντας πως «ίσως για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι και τόσο σημαντικό να διαμένουν στο κέντρο της πόλης», όπως θα έκαναν στο Λονδίνο, ή το Παρίσι.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Κορνελιά ντε Λιομπρεγκάτ, όπου οι επισκέπτες - οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν κράτηση για διακοπές σε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα στην πόλη του Μπάις (Κάτω) Llobregat, έξω από τη Βαρκελώνη - αυξάνονται εκθετικά.

«Δεν είναι μεν στο κέντρο της Βαρκελώνης, αλλά είναι πολύ εύκολο να φτάσετε, η διαδρομή με το τραίνο διαρκεί 20 έως 30 λεπτά», τονίζει ενδεικτικά στο προφίλ του ενοικιαζόμενου χώρου της Ουέντι Μοράλες η Ντομινίκ που είχε διαμείνει σε ένα τέτοιο δίκλινο στο Κορνελιά. Η Μοράλες νοικιάζει για τέσσερις μήνες ένα δωμάτιο έναντι 26 ευρώ τη βραδιά, σε ένα σπίτι που βρίσκεται σε μία ζώνη του δήμου με καλές συγκοινωνίες και σύνδεση με τη Βαρκελώνη.

«Είναι ένας καλός τρόπος για να βγάζω χρήματα ώστε να καλύπτω άλλα έξοδα», εξηγεί στη La Vanguardia η Μοράλες, η οποία δηλώνει πως προτιμά να νοικιάζει σε τουρίστες για μικρότερο χρονικό διάστημα, παρά να έχει έναν «σταθερό νοικάρη». Μολονότι παραδέχεται πως τα έσοδα δεν είναι σταθερά καθ’ όλη την τουριστική περίοδο, όμως τους καθαρά δημοφιλείς μήνες τα δωμάτιά της είναι υπερπλήρη, εξασφαλίζοντάς της ένα εισόδημα υπερπολλαπλάσιο από ένα κανονικό ενοίκιο.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Βαρκελώνης έχει την πεποίθηση ότι τα καλά στοιχεία για τον τουρισμό σε όλες τις περιοχές εντός κι εκτός της πόλης αποτελούν ένα θετικό σημάδι για την «αποκέντρωση του τουρισμού» της Βαρκελώνης. «Κάνουμε μια κοινή προβολή τόσο της ίδιας της πόλης, όσο και όλων των περιοχών που την περιβάλλουν, παρουσιάζοντάς τες ως ενιαίο προορισμό», τονίζει ο Βίλα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...