Έξι μέρη που πρέπει να δείτε στη Λέσβο

Έξι μέρη που πρέπει να δείτε στη Λέσβο

Ένα νησί γεμάτο με μοναδικές εικόνες και αύρα άλλων εποχών

Η Λέσβος είναι ένας τόπος με ξεχωριστή ταυτότητα και χαρακτηριστικό σχήμα.

Αυτός ο τόπος πολιτισμού, ιστορίας και παραγωγής, είναι πατρίδα της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Αρίονος και του Πιττακού, αλλά και τόπος καταγωγής του Εφταλιώτη, του Μυριβήλη, του Ιακωβίδη, του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Ας δούμε 6 μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε όταν θα βρεθείτε στο νησί:

1. Μήθυμνα ή Μόλυβος

Στο βορειοδυτικό άκρο της Λέσβου η Μήθυμνα, είναι ένας ιδιαίτερα γραφικός οικισμός, από τα πιο γνωστά θέρετρα του νησιού, που ξεχωρίζει για το μεσαιωνικό κάστρο, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το λιμάνι της. Αγαπημένος προορισμός ποιητών, ζωγράφων και διανοούμενων, ο οικισμός κατάφερε να διαφυλάξει την πλούσια πολιτιστική παράδοση που αναπτύχθηκε στον ανατολικό αιγιακό χώρο.

2. Πλωμάρι

Αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του ούζου είναι το Πλωμάρι στη νοτιοανατολική πλευρά της Λέσβου. Δεκάδες επωνυμίες απαντώνται στο νησί, όμως οι περισσότερες και οι πιο γνωστές διατηρούν εδώ τις εγκαταστάσεις τους. Το μυστικό της μοναδικής γεύσης του παραδοσιακού ποτού εντοπίζεται στον ντόπιο γλυκάνισο και βέβαια στη μεγάλη εμπειρία των παραγωγών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη από τον 19ο αιώνα

3. Αγιάσος

Χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του Ολύμπου, η Αγιάσος είναι ο κατ' εξοχήν παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου. Είναι γνωστή για τα σπίτια και τα αρχοντικά με κεραμοσκεπές, τα λαϊκά καφενεία, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την πλούσια παράδοση στη μουσική και την κεραμική. Διάσημο είναι και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, που συγκεντρώνει κόσμο απ' όλο το νησί.

4. Απολιθωμένο δάσος

Tο Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς σε παγκόσμια κλίμακα. Απλώνεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, σε μια περιοχή που καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης.

5. Κάστρο Μυτιλήνης

Από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, το κάστρο της Μυτιλήνης υψώνεται επιβλητικό στο βόρειο άκρο της πόλης. Χτισμένο από τους Παλαιολόγους τον 15ο αι., γνώρισε στο πέρασμα των χρόνων πολλές μετατροπές από τους γενοβέζους Γατελούζους αλλά και τους Οθωμανούς.

6. Πέτρα

Πολλοί τη θεωρούν «δίδυμη» πόλη του Μόλυβου, κι ας μην είναι τόσο διάσημη όσο ο βόρειος γείτονάς της. Η παραλία της, με τα ρηχά αλλά πολύ κρύα νερά, εκτείνεται σ' ολόκληρο σχεδόν τον μυχό του κόλπου. Ανεβείτε στον πελώριο βράχο, στην εκκλησία της Παναγίας, για να απολαύσετε την απίστευτη πανοραμική θέα του χωριού.

2
σχόλια
  1. avatar Ευ Σταθία

    Είναι το πλέον αυτονόητο..

  2. avatar Στρατης Παναγος

    καλα τον ΕΛΥΤΗ βρηκατε να ξεχασετε;

Παρακαλούμε περιμένετε ...