Διακοπές στις Σπέτσες με τον απίθανο κοσμοπολίτικο αέρα

Διακοπές στις Σπέτσες με τον απίθανο κοσμοπολίτικο αέρα

Καταγάλανα νερά, υπέροχοι ντόπιοι, απέραντο πράσινο, αθλητικές δραστηριότητες

Αυτό που νιώθει ο επισκέπτης όταν φτάνει στις Σπέτσες, είναι το... σκίρτημα του έρωτα για το νησί, για τον κατάφυτο αυτό τόπο με τα αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια, και τους cool ντόπιους... Το νησί με το επαναστατικό παρελθόν, οι Σπετσιώτες πρώτοι ύψωσαν τη σημαία της Επανάστασης και εδώ έζησε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σήμερα προκαλεί δέος με την εντυπωσιακή ομορφιά της.

Απέχοντας μόλις 50 μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, και όχι μόνο φυσικά, όταν νιώσουν πως θέλουν μια ανάσα αλλαγής.

Η κοσμοπολίτικη αύρα της, η Αρμάτα, η μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού, όλα μαζί συνθέτουν το ψηφιδωτό της επίσκεψης στις Σπέτσες που τα έχει όλα: τη φημισμένη πλατεία του Ρολογιού, τη Ντάπια, τα αρχοντικά, το επιβλητικό Ποσειδώνιον, το Παλιό Λιμάνι, τα κανόνια από την επανάσταση του 1821. Στο μουσείο της Μπουμπουλίνας εκτίθενται προσωπικά της αντικείμενα ενώ στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη- Μέξη φυλάσσονται και τα οστά της. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε και ευρήματα από το αρχαίο Ναυάγιο των Ιρίων, που χρονολογούνται από το 1.200 π.Χ. Με τα πόδια ή με ποδήλατο -ή και με άμαξα- η περιήγηση στις Σπέτσες είναι πραγματική απόλαυση.

Τις ομορφιές των Σπετσών τις θαυμάσαμε και κινηματογραφικά, καθώς το νησί αποτέλεσε το φυσικό σκηνικό του πιο ξεκαρδιστικού εκλογικού ρομάντζου, ανάμεσα στην «κόρη του Σκούταρη» Τζένη Καρέζη και τον «ανιψιό του Κασσανδρή» Ανδρέα Μπάρκουλη. Η περίφημη σπηλιά της Νεράιδας, στην ταινία, δεν είναι άλλη από τη σπηλιά του Μπεκίρη, στη δυτική πλευρά του νησιού.

Εκτός από τους παραθεριστές, που απολαμβάνουν τις βουτιές τους στις παραλίες του νησιού, οι Σπέτσες προσελκύουν πλήθος κόσμου όλο τον χρόνο. Άλλοι την επισκέπτονται για μονοήμερη εκδρομή. Τον Σεπτέμβριο πολλοί είναι εκείνοι που καταφτάνουν στο νησί για τη διάσημη γιορτή της Αρμάτας, τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών που κορυφώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας, την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας και πλήθος πυροτεχνημάτων. Το Οκτώβριο οι Σπέτσες μπαίνουν σε αθλητικό ρυθμό με τον μίνι μαραθώνιο Spetses Mini Marathon ενώ τον Απρίλιο εκεί διοργανώνεται το τρίαθλο Spetsathlon