Η επιστήμη έλυσε το πρόβλημα της βαλίτσας με ρόδες

Η επιστήμη έλυσε το πρόβλημα της βαλίτσας με ρόδες

Μια νέα επιστημονική μελέτη επικεντρώθηκε στο πρόβλημα αυτό και μας έχει την απάντηση!

Αγαπάμε τις βαλίτσες με τις ρόδες στα ταξίδια μας! Είναι αυτές που μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωράμε σε αεροδρόμια, λιμάνια, τραίνα κλπ πρόσω ολοταχώς προς τις διακοπές μας, χωρίς να κουβαλάμε ατελείωτα βάρη.

Υπάρχει όμως ένα μικρό και ενοχλητικό προβληματάκι, που μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα: όταν η βαλίτσα μας αρχίζει και χάνει ισορροπία, τραμπαλίζει από τη μια ρόδα στην άλλη (παράγοντας έναν ενοχλητικό ήχο και δυσκολεύοντας την πορεία μας) ενώ ενίοτε πέφτει τελικά προς τη μια ή την άλλη μεριά.

Μια ομάδα επιστημόνων όμως από το Πανεπιστήμιο Diderot του Παρισιού, ασχολήθηκε με το πρόβλημα αυτό και – καταπώς φαίνεται- το έλυσε. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society A, η λύση στο πρόβλημα είναι η ακριβώς αντίθετη από αυτό που φαντάζεστε!

Για να λύσουν το ταξιδιωτικό αυτό πρόβλημα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τόσο τη θεωρία (με υπολογιστικά μοντέλα) όσο και μοντέλα (βαλίτσες) μικρών διαστάσεων προκειμένου να δουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της βαλίτσας που «χοροπηδάει» από τη μια ρόδα στην άλλη.

Η απάντηση των επιστημόνων είναι: αν το πρόβλημα είναι μικρό, δηλαδή η βαλίτσα παλαντζάρει λίγο από τη μια ρόδα στην άλλη, τότε μην ασχοληθείτε, συνεχίστε απρόσκοπτα την πορεία σας και θα διορθωθεί μετά από λίγα βήματα. Αν όμως το πρόβλημα είναι σημαντικό και η βαλίτσα μπορεί να τουμπάρει, τότε πρέπει να ανοίξετε το βήμα σας και να επιταχύνετε. Αυτό κάνει τη βαλίτσα να ταλαντεύεται πιο γρήγορα, κάτι που δεν επιτρέπει στο βάρος του περιεχομένου να μετακινείται ολόκληρο προς τη μια ή την άλλη μεριά και τελικά ισορροπεί και πάλι στο κέντρο βάρους ανάμεσα στις δυο ρόδες.

Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι λοιπόν και ξεκινούν οι διακοπές, δοκιμάστε τις λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί...